Απεβίωσε ο ομογενής επιχειρηματίας που μεταμόρφωσε την πόλη του Ρότσεστερ της Μινεσότα

0
194
Ο Γκας - Αντριου Τσαφούλια με την κόρη του Ανν - Μαρί. Φωτογραφία: ευγενικη παραχωρηση οικογενειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020, στο Ρότσεσετρ της Μινεσότα, ο ομογενής μεγαλο – κατασκευαστής και φιλάνθρωπος Γκας – Αντριου Τσαφούλιας (Gus Chafoulias), ένας σύγχρονος οραματιστής που κατόρθωσε να αλλάξει για πάντα την εικόνα της πόλης Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Ο Τσαφούλιας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Mayo Clinic, St.Mary’s Campus.

Ο θανατός του απασχόλησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού για την πόλη του Ρότσεστερ αποτελεί  έναν από τους κορυφαίους πολίτες μια προσωπικότητα που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης και άλλαξε ριζικά την εικόνα της, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της.

Ο Γκας Αντριου Τσαφούλια  ήταν αυτοδημιούργητος. Γεννήθηκε στην πόλη Ρότσεστερ το 1935 στην οικογένεια του Αντριου και της Αννας Τσαφούλια. Το 1953 αποφοίτησε από το γυμνάσιο Rochester High School και λίγο αργότερα κατατάχθηκε στον Αμερικανικό στρατό μέχρι το 1960.

Η πίστη και αφοσίωση του στο Αμερικανικό όνειρο εμποτίστηκε μέσα του από τη νεαρή ηλικία, καθώς εργάστηκε στην επιχείρηση «ντάινερ» του πατέρα του, που έφερε το όνομα «North Crystal».

Ο Γκας – Αντριου Τσαφούλια με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: ευγενικη παραχωρηση οικογενειας.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών ανέλαβε την διαχείριση της δεύτερης επιχείρησης της οικογένειας του ποτoπωλείου Andy’s Liquor. Εκεί εργάστηκε νυχθημερόν και κατόρθωσε όχι μόνο να αυξήσει τον κύκλο των πωλήσεων αλλά και να επεκτείνει την επιχείρηση.

Για τις επόμενες εξι (6) δεκαετίες ο Γκας Τσαφούλιας κατάφερε κάτι που πολλοί λίγοι ομογενείς έχουν καταφέρει, χάρη στο όραμα να αλλάξει την εικόνα της πόλης Ρότσεστερ της Μινεσότα. Κατόρθωσε μέσα από την δημιουργία κτιριακών συγκροτημάτων με έμφαση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, να αλλάξει και να βελτιώσει όχι μόνο την τοπική οικονομία αλλά και δώσει ώθηση στην εικόνα της πόλης ως σύγχρονης μεγαλούπολης. Συνολικά συμμετείχε στην κατασκευή 50 κτιριακών συγκρότημάτων μέσα και γύρω από την πόλη του Ρότσεστερ.

Ο ραδιοσταθμός «KROC 96,9 FM» μεταδίδοντας την είδηση του θανάτου του, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην συμμετοχή του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα με τον κωδικό D-5, με στόχο να αντιστρέψει την εικόνα μαρασμού που αντιμετώπισε η πόλη την δεκαετία του ’80.

Ετσι, με την υλοποίηση του οράματός του η πόλη αναγεννήθηκε και δημιούργησε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, που κατέλαβε το ξενοδοχείο Double Tree, κτίρια για το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα-Ρότσεστερ και το συγκρότημα γραφείων με το όνομα «Centerplace Office Building».

Πιο πρόσφατα η εταιρεία του «Titan Development» ανέλαβε την κατασκευή και ολοκλήρωση του ξενοδοχείου Hilton και του Ιατρικού Κέντρου Destination Center.

Ο Γκας Τσαφούλιας τιμήθηκε επανειλημμένα για την προσφορά στην ανάπτυξη της πόλης Ρότσεστερ και είχε την φήμη του ειλικρινούς και άμεμπτου ανθρώπου. Ταυτόχρονα η προσωπικότητα του αποτελούσε παράδειγμα και μεταξύ άλλων τιμήθηκε και με το βραβείο του «Έλλις Άιλαντ», το γνωστό “Ellis Island Medal of Honor”.

Όλα αυτά τον έκαναν να ξεχωρίζει στην τοπική κοινωνία, ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρίσματά του, ήταν εκείνα που αποτελούσαν και εύσημα για την προσωπική του ζωή.

Ηταν ένα γενναιόδωρο άτομο, πιστός Χριστιανός που ενίσχυσε πάμπολλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και διακρινόταν για την αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Ήταν μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατείχε τον τίτλο του «Ιερομνήμονα».

Είχε παντρευτεί με την Αννα Τσαφούλια και εκτός από τα μέλη της πολυμελούς οικογένειας αγαπούσε ιδιαίτερα τον σκύλο του που έφερε το όνομα Sarge. Δεν έκρυβε επίσης την αγάπη του για την ομάδα Golden Gopher Football.

Ο θανατός του καταλυπεί εκτός από την πρώην συζυγό του Αννα, τον γιό του Άντι Τσαφούλια και τις δύο κόρες του (μαζί με τους γαμπρούς του), την Ανν Μαρί και την Σέριλ καθώς και τα τέσσερα αδερφιά του και τα εξι εγγόνια του. Ένα από τα παιδιά του, μια κόρη, είχε αποβιώσει νωρίτερα.

Η παρακαταθήκη που τους άφησε θα θυμίζει για πάντα το μέγεθος της προσφοράς και το ονομά του, στους κατοίκους της πόλης Ρότσεστερ, της πόλης που αγάπησε και στην οποία αφιέρωσε τον εαυτό του.

Η σορός του θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου από τις 1-7 μ.μ., στο ξενοδοχείο Hilton.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στον ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού της πόλης Ρότσεστερ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.