Απόψεις: Ας υψώσουμε το εθνικό μας ανάστημα απέναντι στην Τουρκία

0
104
Ο Αχιλλέας Λυγγέρας.

Του Αχιλλέα Λυγγέρα *

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ήρθε πλέον ο καιρός, από ό,τι φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για τη ριζική αναθεώρηση της χρόνιας αναποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας προς την

Τουρκία. Λόγω αυτής, έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο, όπου οι δήθεν φίλοι στα λόγια σύμμαχοι και εταίροι μας στην ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, να μην μας υπολογίζουν καθόλου, και ως εκ τούτου να υπαγορεύουν αρνητικά το εθνικό μας πεπρωμένο, με επίπλαστες δικαιολογίες, αδιαφορώντας τελείως για τη χρόνια προκλητική επιθετικότητα, επεκτατικότητα και κατάφωρη καταπάτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την πολεμοχαρή Τουρκία, τα οποία παρεμπιπτόντως αποτελούν μέρος της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Όλοι γνωρίζουμε πού το πάει η Τουρκία. Αφού λοιπόν κατανοούμε το τεράστιο ελληνοτουρκικό πρόβλημά μας, η ερώτησή μου απλή. Τι κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι ακατανόητες παλινωδίες της κυβέρνησης. Τι εννοώ; Αν είναι δυνατόν να μας προσφέρει η πυρηνική δύναμη Γαλλία στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία, πακέτο μαζί με την αγορά δύο υπερσύγχρονων φρεγατών της, και εμείς να απορρίπτουμε την πρότασή της.

Ειδικά όταν τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά της. Είχα προτείνει στο παρελθόν, διά μέσου της έγκριτης και ιστορικής εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, την άμεση ανάπτυξη και κατασκευή «φτηνών» drones στη χώρα μας, αέρος και θαλάσσης, εξοπλισμένων με οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας. Εκεί παίζεται τώρα όλο το πολεμικό παιχνίδι, όπως διαπιστώσαμε τελευταία με την απώλεια εδαφών της Αρμενίας, εξαιτίας της υψηλής αποτελεσματικότητας της τουρκικής και ισραηλινής κατασκευής ιπτάμενων drones που είχαν εναντίον του οπλοστασίου της.

Ευτυχώς που άρχισε να υλοποιείται, αν και καθυστερημένα, η κατασκευή των stealthy ιπτάμενων drones στη χώρα μας. Γιατί όμως δεν προχωράει η εγχώρια κατασκευή των θαλάσσιων drones, ανάλογα με αυτών που πρόσφατα ανακοίνωσε την κατασκευή τους η Τουρκία; Πού κολλάει το επείγον θέμα; Εύχομαι να μην κολλάει στην έλλειψη πολιτικής θέλησης.

Εν κατακλείδι, αν δεν αλλάξει άμεσα η χρόνια αναποτελεσματική εξωτερική πολιτική της μικρής σε πληθυσμό χώρας μας, δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει καρπούς, γιατί απλούστατα τα εθνικά συμφέροντα ενός μέρους των συμμάχων μας και εταίρων στην ΕΕ ταυτίζονται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό με τα τουρκικά. Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο ελληνοτουρκικό πρόβλημά μας χρειάζεται μία τελείως διαφορετική εξωτερική πολιτική, μαζί με τον άμεσο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών μας.

Μία εξωτερική πολιτική που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα εθνικά μας συμφέροντα, και όχι στην έμμεση εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων ενός μέρους των προσχηματικών συμμάχων μας και εταίρων στην ΕΕ, διά μέσου της υποτακτικότητάς μας προς αυτούς.

Για αυτό λοιπόν, ας υψώσουμε επιτέλους το εθνικό μας ανάστημα απέναντι στην Τουρκία, με την αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον και το πατριωτικό μας καθήκον.

  • Ο Αχιλλέας Λυγγέρας είναι Commercial Real Estate και Business Developer στη Νέα Υόρκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.