ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε ηλικία 84 ετών απεβίωσε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη ο Λάζαρος Παπαγερμανός, προσφιλής σύζυγος, πατέρας, αδερφός και θείος και μικρότερος σε ηλικία γιος του Σταύρου και της Ιωάννας Παπαγερμανού και αδερφός του κ. Ηρακλή Παπαγερμανού, κατοίκου του Λόνγκ Αιλαντ.

Ο πατέρας του Ηρακλή και του αδερφού του Λάζαρου, ο αείμνηστος Σταύρος Παπαγερμανός, ήταν αξιωματικός του Στρατού και είχε παρασημοφορηθεί με αριστείο ανδρείας για τις υπηρεσίες του. Η οικογένεια του Σταύρου είχε πέντε παιδιά, από τα οποία σήμερα μόνο ένα βρίσκεται στη ζωή.

Ο Λάζαρος, είχε ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην ακριτική Καστοριά, όπου για πολλά χρόνια διατηρούσε εργαστήριο γουνοποιίας και συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα της πόλης.

 Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς, ενεργούς και αγαπητούς κατοίκους της πόλης και πάντοτε οι φορείς της πόλης ζητούσαν την γνώμη του σε θέματα που αφορούσαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τα τρία από τα πέντε αδέρφια. Από αριστερά: ο Ηρακλής, στο μέσο ο Λάζαρος και στην άκρη, ο μεγαλύτερος, ο Γεώργιος. Σήμερα στην ζωή βρίσκεται μόνο ο Ηρακλής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Η. Παπαγερμανού.

Ωστόσο, δοκίμασε κι αυτός την ξενιτιά καθώς σε νεαρή ηλικία είχε  μεταναστεύσει μαζί με την σύζυγό του Ματούλα στην Γερμανία, όπου και είχε αποκτήσει το πρώτο του παιδί, τον Σταύρο.

Αργότερα επέστρεψε στην Καστοριά και συνέχισε να εργάζεται ως γουναράς. Εκεί απέκτησε και το δεύτερο παιδί του, την Φαίη.

Συμμετείχε επίσης στα κοινά, ως μέλος του πανίσχυρου Συλλόγου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας».

Ταυτόχρονα υπηρέτησε και στο Τοπικό Τμήμα Προσκόπων όπου κατάφερε να διαπαιδαγωγήσει γενιές Καστοριανών νέων.

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Λάζαρος Παπαγερμανός βρέθηκε πάλι ως μετανάστης για κάποιο διάστημα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και συνάντησε τα αδέρφια του, τον Ηρακλή και την Χαρίκλεια (όπου είχαν μεταναστεύσει) και ταυτόχρονα ήρθε σε επαφή με αρκετούς συμπατριώτες μεταξύ των οποίων υπήρχαν και αρκετοί πρώην συμμαθητές του. Ως μετανάστης στην Αμερική είχε βρεθεί νωρίτερα και ο μεγαλύτερος αδερφός της oικογένειας, ο Γιώργος.

Πρόσφατη φωτογραφία από τα γενέθλιά του, ο Λάζαρος Παπαγερμανός με τον εγγονό του (και γιό της κόρης του), Απόστολο και τον γιό του Σταύρο, όρθιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Η. Παπαγερμανού.

Όμως κι αυτή η εμπειρία δεν κατάφερε να τον κρατήσει μακριά από την αγαπημένη του οικογένεια.

Με το πέρασμα του χρόνου ο Λάζαρος κι αφού ο γιος του και η κόρη του είχαν φύγει ήδη για σπουδές στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν τις καριέρες τους, αποφάσισε να μετακομίσει κι εκείνος στην Θεσσαλονίκη, για να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του.

Έτσι κι αφού ο γιος του Σταύρος, τελείωσε τη νομική σχολή και έκανε την πρακτική του εξάσκηση, άνοιξε δικό του δικηγορικό γραφείο και απέκτησε οικογένεια με την Τζουλιάνα Σερόγλου. Το ζεύγος έχει σήμερα δυο κόρες.

Στο μεταξύ η κόρη του Φαίη σπούδασε αγγλική φιλολογία και στην συνέχεια διορίστηκε ως καθηγήτρια σε δημόσια σχολεία. Κατόπιν, όταν κι εκείνη βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη,  νυμφεύθηκε και απέκτησε ένα γιο.

Ο Λάζαρος Παπαγερμανός μετά την μετεγκατάσταση της οικογένειας του στην Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες σε ιδιόκτητο κτήμα που απέκτησε σε περιοχή έξω από την Θεσσαλονίκη. Στο κτήμα αυτό περνούσε πολλές ώρες φροντίζοντας τα δένδρα και τα φυτά που καλλιεργούσε. Ταυτόχρονα απολάμβανε τα εγγόνια του που τα έβλεπε να μεγαλώνουν και να προοδεύουν.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλλη την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην σύζυγο και τα τέκνα του εκλιπόντος καθώς και στον αδερφό του κ. Ηρακλή Παπαγερμανό και στους λοιπούς συγγενείς.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.