ΑΘΗΝΑ. Το μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο θα εγκατασταθεί σε δημόσιο πάρκο του Νόργουακ του Κονέκτικατ ξεκίνησε το υπερατλαντικό του ταξίδι. Πρόκειται το έργο του Γιώργου Κικώτη το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τοιν Σύλλογο “Πόντος” του Κονέκτικατ το οποίο θα είναι το πρώτο μνημείο σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα στο πάρκο “Irving C. Freese”.

Στην ουσία το πρώτο μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων στις ΗΠΑ αναγέρθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων “Ακρίτες” της Φιλαδέλφειας αρχικά στο προαύλιο του ναού της Αγίας στο Βάλεϊ Φορτζ Πενσιλβάνιας και την προηγούμενη δεκαετία μεταφέρθηκε στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

Την είδηση για το υπερπόντιο ταξίδι του μνημείου αποκάλυψε ο ιστότοπος “Pontos News”. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του άρθρου: “Σχεδόν έναν χρόνο μετά την παρουσίαση της μακέτας, το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησε από την Ελλάδα για την πόλη Νόργουοκ, στο Κονέκτικατ – πρόκειται για το πρώτο που θα στηθεί σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο πάρκο Irving C. Freese που βρίσκεται στην περιοχή όπου κατοικεί η πλειονότητα των ομογενών.

Φωτογραφία: http://www.pontos-news.gr/

Τις τελευταίες ημέρες στο εργαστήριο του γλύπτη επικράτησε αναβρασμός, καθώς τα κομμάτια του έργου συσκευάστηκαν προσεκτικά με προορισμό την Αμερική. Η ποντιακή λύρα, ο αετός του Πόντου, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά και ο στίχος «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» περιλαμβάνονται στη γλυπτική σύνθεση.

Κύριο στοιχείο, όμως, είναι ένα καραβάνι ανθρώπων, που αναπαρίσταται σε μπρούτζο. Στη δε αναθηματική πλάκα γράφει στ’ αγγλικά: «Έχοντας διασκορπιστεί σε όλον τον κόσμο, ξανάχτισαν τα σπίτια και τις ζωές τους και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι και ο πολιτισμός τους χάρη στη σκληρή δουλειά και στην επιμονή τους. Εκ μέρους των παππούδων και των προπαππούδων μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες στη σπουδαία πόλη του Νόργουοκ. Εδώ βρήκαν ένα νέο σπίτι και την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι, όπως πρέπει να ζει ο κάθε άνθρωπος».


H Θία Χάλο στη μακέτα του μνημείου (φωτ.: Β. Τσανακτσίδου)

Ο Γιώργος Κικώτης θεωρείται, και όχι άδικα, ο… γλύπτης των Ποντίων, καθώς τουλάχιστον 30 έργα του που είναι αφιερωμένα στη Γενοκτονία και στον ποντιακό πολιτισμό φιλοξενούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας· τελευταίο είναι αυτό που αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο στη Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε η θεμελίωση του μνημείου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Η αναθηματική πλάκα του μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων. Φωτογραφία: (φωτ.: facebook / Γιώργος Κικώτης)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.