Απεβίωσε ο επιχειρηματίας και δωρητής του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Βατσικούρας

  Ο αείμνηστος Νικόλαος Βατσικούρας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης, αγωνιστής για τα εθνικά μας θέματα, δημιουργός και δωρητής αρκετών βιβλιοθηκών και συνάμα στέλεχος της κοινότητας του Αγίου Δημητριου Αστόριας, Νικόλαος Βατσικούρας δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών, στην οικία του στο Whitestone της Νέας Υόρκης έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

  Η σορός του απόγευμα της Παρασκευής, 21 Μαϊου 2021, από τις 4.00 έως και τις 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home Inc.» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Astoria, N.Y. 11105.

  Η νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου, 22 Μαϊου 2021 και ώρα 9.45 π.μ. στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στην διεύθυνση 150-05 12th Avenue, Whitestone, N.Y. 11357. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «Maple Grove Cemetery» στην διεύθυνση 83-15 Kew Gardens Road, Kew Gardens, NY 11415.

  Ο Νικόλαος Βατσικούρας επί τω έργω.

  Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια. Ο πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών με έδρα το Γουάιτστίουν Μιχάλης Στρατής και ο επίτιμος πρόεδρος Ηλίας Νεοφυτίδης μόλις πληροφορήθηκαν την θλιβερή είδηση επικοινώνησαν με την οικογένεια και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά τους.

  Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» τόσο ο κ. Στρατής, όσο και Νεοφυτίδης εξήραν την προσφορά του στην ομογένεια και τόνισαν ότι η βιβλιοθήκη και αρκετά άλλα έπιπλα του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών φέρουν την υπογραφή του.

  «Ο αείμνηστος ήταν στυλοβάτης του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών και συνάμα ένας από τους ακάματους εργάτες του», επεσήμανε ο κ. Νεοφυτίδης υπενθυμίζοντας ότι ο αείμνηστος έχει εργαστεί αμέτρητες ώρες για την αξιοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών.

  Ο Νικόλαος Βατσικούρας προ δύο περίπου δεκαετιών σε μια αναμνηστική φωτογραφία με το κοινοτικό συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

  Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά έχει ευεργετηθεί από την γενναιοδωρία και το πνεύμα προσφοράς του Νικολάου Βατσικούρα.

  Ο κ. Νεοφυτίδης επεσήμανε ότι το τέμπλο του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελάς στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης φέρει την υπογραφή και του Νικολάου Βατσικούρα. Πρόκειται για το παλιό τέμπλο που υπήρχε στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια και το οποίο ο Νικόλαος το προσάρμοσε και το εγκατεστησε στην Παναγία Σουμελά.

  «Ο Νίκος ήταν ένας από τους καλύτερους επιπλοποιούς της ομογένειας και η προσφορά του είναι μεγάλη και ανεκτίμητη», επεσήμανε ο κ. Νεοφυτίδης.

  Από το Κιλκίς στο αμερικανικό όνειρο

  Ο Νικόλαος, επωνομαζόμενος Νίκος ή Nick, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1936, στον Τέρπυλλο του Κιλκίς από τον Κυριάκο και την Μάλαμα Βατσικούρα. Ταλαντούχος ξυλουργός της Γηραιάς Ηπείρου, ο Νίκος εκπαιδεύτηκε στην Τεχνική Σχολή Ευκλείδης, στο τμήμα Μηχανικών Ξυλουργικής, από την οποία αποφοίτησε το 1953. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1955, όπου γνωρίσε τη σύζυγό του Σταυρούλα (Βούλα) το γένος Γιούπη.

  Ο Νίκοςκαι η Σταυρούλα Βατσικούρας σε μια κοινωνική εκδήλωση.

  Ο Νίκος και η Σταυρούλα ήταν μέλη της χορωδίας της ελληνο-ορθοδόξου ενορίας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας στο Κουίνς, παρακολούθησαν δε μαζί μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής στο γυμνάσιο William Cullen Bryant.

  Στις 12 Ιουλίου του 1959 παντρεύτηκαν και ξεκίνησαν την κοινή τους ζωή στην Αστόρια, όπου ο Νίκος άνοιξε δική του επιχείρηση ξυλουργικής με την επωνυμία «N. Vachicouras Woodworking Inc.» Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κυριακό (Gary), την Ελένη και την Μαλάμω (Melanie) και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Tο 2007, μετακόμισαν στο Whitestone του Κουίνς.

  Ο Νίκος διακρινόταν για το πάθος του για την ελληνική του κληρονομιά, την ελληνορθόδοξη πίστη και την αγάπη του για την κοινότητά του. Υπηρέτησε στο κοινοτικό συμβούλιο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Ήταν επίσης υπερήφανο και ενεργό μέλος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών και μέλος του Lion’s Club. Προσέφερε τακτικά τον χρόνο και την εργασία του στην κοινότητά του και τα ξυλόγλυπτά του κοσμούν τους ελληνο-ορθόδοξους Ναούς της Νέας Υόρκης και αλλού και έχει βραβευτεί για την προσφορά του.

  Ο Νίκος Βατσικούρας με την οικογένειά του στην Ελλάδα.

  Εκτός από την ξυλουργική του δουλειά, ο Νίκος απολάμβανε να χορεύει με τη σύζυγό του, να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, να ψαρεύει με την οικογένειά του, καθώς και να κατασκευάζει και να πετάει χαρταετούς.

  Του Νίκου προπορεύτηκαν στον θάνατο, οι γονείς του Κυριακός και Μάλαμα, η αδελφή του Ελένη Σωτηριάδου, ο αδελφός του Δημήτριος (Τάκης) Βατσικούρας και η σύζυγός του Δέσποινα ̇ ο γαμπρός του Στάνλευ Γεωργίου.

  Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Σταυρούλα, τον  γιο του Κυριακό (Gary) Βατσικούρα, τη νύφη του Γεωργία Νικολοπούλου και τα τέκνα τους Νικόλαο και Κατερίνα, την κόρη του Ελένη Βατσικούρα και την κόρη της ‘Ολγανοελ Τζελάτη, την μικρότερη κόρη του Μαλάμω (Melanie) Laris, τον συζυγό της Σταύρο και τα τέκνα τους Ηλία, Σταύρο και Νικόλαο, τις αδελφές του Αγάπη Γεωργίου, Σοφία Ροκάκη και τον σύζυγό της Βαγγέλη, τον  γαμπρό του Ιωάννη Σωτηριάδη, τα γυναικαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα. ̇

  O Νικόλαος και η Σταυρούλα Βατσικούρα την ημέρα του γάμου τους, 12 Ιουλίου 1959. Φωτογραφία: Ευγενική παραχωρηση οικογένεια.

  Ο αείμνηστος διακρινόταν για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, το φιλότιμο και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Ήταν ενάρετος και γενναιόδωρος οσο ελάχιστοι. Η οικογένειά του ήταν πραγματικά η υπερηφάνεια και η χαρά του.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο Κέντρο Μακεδονικών Σποδών (Pan Macedonian Studies Center Inc. 149-14 14th Avenue, Whitestone, NY 11357.

  Ο Νικόλαος Βατσικούρας (δεξιά) με τον θείο του Γεώργιο Βατσικούρα.
  -Advertisement / Διαφήμιση-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.