Απεβίωσε ο ομογενής επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ευεργέτης Τζον Ράγκος

  Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Ράγκος.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η είδηση του θανάτου του ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Τζον Ράνγκου Σίνιορ ( John G. Rangos Sr.), σε ηλικία 92 ετών μεταδόθηκε σαν αστραπή την Τετάρτη 21 Ιουλίου, από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια του Πίτσμπουργκ και προκάλεσε βαθιά θλίψη σε μια μεγάλη μερίδα ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών οργανισμών, στα οποία ο αείμνηστος ήταν μέλος στα διοικητικά συμβούλια και σε άλλα ιδρυτής και βασικός χρηματοδότης.

  Ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα που οφείλει την ύπαρξή του στον αείμνηστο επιχειρηματία είναι και ο φιλανθρωπικός οργανισμός IOCC (International Orthodox Christian Charities), που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανακούφιση πολλών αναξιοπαθούντων λαών.

  Στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε, την εκδημία εις Κύριον του συνιδρυτή της.

  «Όσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι ο Ράνγκος υπηρέτησε σε όλη του την ζωή τον Κύριο Ιησού και έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των συνανθρώπων του». 

  Σε άλλο σημείο του μηνύματος αναφέρεται ότι «επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα έξυπνο άτομο, που αγαπούσε την ιστορία, τις τέχνες την ιατρική επιστήμη, την οικογένειά του και την πατρίδα του αλλά και την πίστη του».

  «Μέσω των διαφόρων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που φέρουν το όνομά του, αλλά και μέσω του IOCC o Τζον Ράνγκος, δεν δίσταζε να προσφέρει μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή και όπου υπήρχε ανάγκη παντού σε όλο τον κόσμο.

  Έτσι πρόσφερε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει το έργο του οργανισμού.

  Λίγο πριν φύγει από την ζωή, τον τελευταίο μήνα, οπότε και επιδεινώθηκε η υγεία του ο Ράνγκος συγκέντρωσε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του για να συγκεντρώσει χρήματα για να τα στείλει στην Ελλάδα».

  Ο οργανισμός σημειώνει ότι ο Τζον Ράνγκος ήταν ο πυλώνας του οργανισμού, το κλειδί της δημιουργίας και της ανάπτυξης , δίνοντας το σύνθημα για δημιουργία και καθοδηγώντας τους ηγέτες του οργανισμού για την πρόοδο και την ανάπτυξη του.

  Θρηνούμε, καταλήγει η ανακοίνωση στο Twitter την απώλειά του και ευχαριστούμε τον θεό για όλα όσα πρόσφερε στην διάρκεια του βίου του.

  Διακεκριμένος Επιχειρηματίας

  Στον επιχειρηματικό τομέα ο Ράνγκος ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων στο τομέα του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας αφού ίδρυσε μεταξύ άλλων την εταιρεία Chambers Development Co. και κατάφερε να την εισάγει στην Wall Street ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος της εταιρείας USA Waste  Services Inc.

  Την δεκαετία του 1990 οι δύο εταιρείες ενώθηκαν δημιουργώντας μια μεγαλύτερη με την επωνυμία Waste Management Inc.

  Επίσης ασχολήθηκε με την ιατρική επιστήμη με στόχο την εξάλειψη των παιδικών ασθενειών.

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Duquesne o Ken Gormley χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ισάξιο του Andrew Carnegie, στον τομέα της Φιλανθρωπίας.

  Η σχολή του πανεπιστημίου που ασχολείται με την επιστήμη της υγείας φέρει άλλωστε το όνομά του. Η σχολή ιδρύθηκε πριν από 31 χρόνια. Ταυτόχρονα υποστήριζε και την Ιατρική Σχολή, που αυτό τον καιρό χτίζεται εντός του Πανεπιστημίου.

  Μεταξύ άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ο Ράνγκος υποστήριξε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο UPMC καθώς και το Carnegie Science Center. Το θέατρο τύπου IMAX που υπάρχει εκεί φέρει το όνομά του.

  Έχοντας δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins ο Τζον Ράνγκος δημιούργησε το «Rangos Life Science Building», μια έδρα για την ιατρική που ασχολείται με τα φάρμακα για ενήλικες καθώς και ένα βραβείο για την ανακάλυψη φαρμάκων κατά του καρκίνου.

  Επίσης δημιούργησε ένα ισχυρό δεσμό συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου της Πάτρας και του έγκριτου πανεπιστημίου Johns Hopkins.

  Το κύριο μέλημά του ήταν η υγεία των παιδιών και η εκπαίδευση, τόνισε ο Πρόεδρος πανεπιστημίου Duquesne Ken Gormley.

  «Θα συνεχίσω να προσεύχομαι για πολλά χρόνια για την ψυχή του γιατί αποτελούσε μια μεγάλη πηγή έμπνευσης», κατέληξε.

  Ο Τζον Ράνγκος είχε τιμηθεί με πάρα πολλές διακρίσεις και ήταν επίσης μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  Στην επίσημη ανακοίνωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Τζον Ράνγκος Σίνιορ» αναφέρεται ότι στο πλευρό του βρισκόταν τα παιδιά του Τζον Ράνγκος Τζούνιορ, Αλεξ Ράνγκος και Τζέσικα Ράνγκου-Γουέλτς.

  Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1929 στην πόλη Steubenville του Οχάιο και ανδρώθηκε την εποχή που στην Αμερική αποκαλούν εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 1930 (Great Depression). Σπούδασε στην σχολή Houston Business School, αλλά στην διάρκεια των σπουδών αναγκάστηκε να τις διακόψει και να καταταχθεί στον στρατό από το 1951 μέχρι και το 1954.

  Αργότερα συνεργάστηκε με την οργάνωση Congressional Medal of Honor Society για την δημιουργία του ιδρύματος Congressional Medal of Honor Foundation και διετέλεσε ως πρώτος τσέρμαν.

  Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντα θα είναι σε στενό οικογενειακό κύκλο.

  Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν δωρεές στο όνομά του για το παιδιατρικό νοσοκομείο  UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh.

  - Advertisement -

  1 COMMENT

  1. Τον γνώρισα πριν αρκετά χρόνια σε ένα
   συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματίων
   Αμερικής και Καναδά στο Σαν Φραντζισκο
   της Καλιφόρνιας καθώς και την πανέμορφη
   κόρη του δημοσιογράφο Τζέσικα.
   Η καταγωγή του είναι από την Καλαμωτή
   της Χίου.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.