Απεβίωσε ο ευπατρίδης, οικογενειάρχης και επιχειρηματίας Ανδρέας Μπαρκούρας

0
Ο Ανδρέας Μπαρκούρας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογενειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης, επιχειρηματίας και  εξαίρετος οικογενειάρχης, Ανδρέας Μπαρκούρας δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το βράδυ της Δευτέρας, 27 Ιουνίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι του στο Ιστ Μέντοου το Λογκ Αϊλαντ έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Ιουλία, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και από την μοιραία εκείνη στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα το τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε μία στιγμή, διότι όλοι ήθελαν να συλλυπηθούν την οικογένεια και να μοιραστούν μαζί τους τις αναμνήσεις από τα δοξασμένα χρόνια στην Ελλάδα και την δεύτερή του πατρίδα την Αμερική.

Οι συγγενείς και φίλοι το πρωί της Πέμπτης, 30 Ιουνίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Ισιδώρου, στην διεύθυνση 910 Stewart Ave, Bethpage NY 11714 για να προσκυνήσουν την σορό του και να παρακολουθήσουν τη Εξόδιο Ακολουθία.

Ο Ανδρέας Μπαρκούρας με την σύζυγό του Ιουλία τα παιδιά του Ζωγράφο και Ρένα Μπαρκούρα, Πολύνα Μακρή με τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογενειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Pine Lawn Cemetery», στην διεύθυνση 2030 Wellwood Ave Farmingdale, NY 11735 για να παρακολουθήσουν την ταφή του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατος του καταλυπεί την σύζυγό του Ιουλία το γένος Ζωγράφου, τα παιδιά του Πωλίνα και Κυριάκο Μακρή, Αλέξη και Αντζελίνα Μπαρκούρα, Ζωγράφο και Ρένα Μπαρκούρα, Ανδρέα και Μαριέλα Μπαρκούρα, τα εγγόνια, Βάσια, Ιουλία και Γιώργο Μακρή, Τζουλιάνα και Ανδρέα Μπαρκούρα,  Ανδρέα – Αναστάση και Ιλιάννα Μπαρκούρα, Χριστίνα και Ελευθερία Μπαρκούρα, τα αδέλφια Διονύσιο και Νίκη Μπαρκούρα, Ηρώ Μπαρκούρα, Μαριάννα Νικολάου, τους κουνιάδους Νίκο και Ειρήνη Ζωγράφου, Ρίτσα και Βασίλειο Αποστολίδη, τα ξαδέλφια, συμπεθέρους και λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο αμερικανικό όνειρο

Ο Ανδρέας Μπαρκούρας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1942 στους Αμπελόκηπους και μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου δημιούργησε και την πρώτη επιχείρησή του. Οι αείμνηστοι γονείς του Αλέκος και Πηνελόπη Μπαρκούρα κατάγονταν από την Καλαμάτα και την Πάτρα, αντίστοιχα, και έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Σοφία, τον Ανδρέα, τον Μάκη, την Μαριάννα και τον Διονύσιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Ανδρέας και η Ιουλία Μπαρκούρα με την νεοφώτιστη Ελευθερία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογενειας.

Από μικρός διακρινόταν για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και απέκτησε τις δικές του επιχειρήσεις στην Αττική και στη Νέα Υόρκη.

Το 1970 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Ιουλία το γένος Ζωγράφου και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Πωλίνα, τον Αλέξη, τον Ζωγράφο και τον Ανδρέα και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1987 αποφάσισε να έρθει για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και για να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά και στα εγγόνια μια καλύτερη τύχη και προοπτική.

Ο Ανδρέας Μπαρκούρας με την σύζυγό του Ιουλία και τα παιδιά τους (εξ αριστερών) Ανδρέα, Αλέξη, Πωλίνα και Ζωγράφο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογενειας.

Μετά από δύο χρόνια αξιώθηκε να φέρει στη Νέα Υόρκη την σύζυγό του Ιουλία με τα τέσσερα ανήλικα την εποχή εκείνη παιδιά του.

Πρόκειται για έναν άθλο, διότι δεν γνώριζε την γλώσσα και το πιο σημαντικό είχε μια πολυμελή οικογένεια να αναθρέψει, αλλά το φιλότιμο, η εργατικότητά του και η συνέπεια έκαναν την διαφορά.

Αρχικά εργάστηκε για άλλους και με την πάροδο του χρόνου με την βοήθεια της Πωλίνας και του συζύγου της, Κυριάκου Μακρή, δημιούργησαν την δική τους εταιρεία. Πρόκειται για την «Terra Firma Restorations, Inc.», η οποία ιδρύθηκε το 1993 και η οποία σε λίγους μήνες θα γιορτάσει την 30ή επέτειο της ιδρύσεώς της.

Ο Ανδρέας και η Ιουλία Μπαρκούρα την ημέρα της βάφτισης της Τζουλιάνας, κόρης του Αλέξη και της Αντζελίνας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογενειας.

Ο αείμνηστος εξ αρχής έθεσε ως προτεραιότητα την διατήρηση του οικογενειακού χαρακτήρα της εταιρείας και ο Θεός τον αξίωσε να δει τα παιδιά του τον Ζωγράφο και τον Ανδρέα να αναλαμβάνουν τα ηνία και να οδηγούν την εταιρεία σε νέους ορίζοντες.

Ο Θεός αξίωσε τον Ανδρέα και την Ιουλία να δουν τα παιδιά τους να αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και αργότερα για την βάφτιση των εννέα συνολικά εγγονιών τους. 

Κοινωνική προσφορά

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα και για την αγάπη του για την ομογένεια, την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Η εν λόγω αγάπη έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην ενασχόλησή του με τα κοινά.

Ο Ανδρέας Μπαρκούρας με τα εγγόνια του Ανδρέα – Αναστάση και Ιλιάννα Μπαρκούρα.

Ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος της «Panatha – USA, Βλάσης Αναστασίου και Νίκος Μπάρδης, αντίστοιχα, επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» για να εκφράσουν την θλίψη τους για τον θάνατο του Ανδρέα Μπαρκούρα και τόνισαν ότι ο Ανδρέας προσέφερε την δική του συμβολή στην προ δέκα περίπου ετών ίδρυση της «Panatha – USA».

Εξέφρασαν τα συλλυπητήρια των στελεχών και των μελών του συνδέσμου στην οικογένεια του αειμνήστου και τόνισαν ότι θα τιμήσουν και διαιωνίσουν την μνήμη του.

Ο αείμνηστος ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ανδρέας» Πατρών Διασποράς και έχει προσφέρει την δική του συμβολή στον έρανο για την δημιουργία του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα στην Μονή των Αγίων Πάντων στο Κάλβερτον του Λονγκ Αϊλαντ.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Ανδρέας Μπαρκούρας με την σύζυγο Ιουλία, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογενειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.