Ο ομογενής δικαστής Τζον Χατζηστέργος επελέγη επικεφαλής της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς στη Ν.Ν.Ο.

Μετά από ομόφωνη πρόταση ανεξάρτητης 5μελους επιτροπής προς την κυβέρνηση Perrottet

0
Ο ομογενής δικαστής, Τζον Χατζηστέργος (John Hatzistergos AM)

Ο ομογενής δικαστής, Τζον Χατζηστέργος (John Hatzistergos AM), επελέγη ως ο επόμενος επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς (ICAC) της Νέας Νότιας Ουαλίας, αφού λήξει η θητεία του Peter Hall QC τον Αύγουστο.

Η πρόταση προς την κυβέρνηση Perrottet για τον διορισμό του κ. Χατζηστέργου ήταν ομόφωνη από την 5μελή ανεξάρτητη ομάδα που συστάθηκε σχετικά, υπό τον πρώην επικεφαλής δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ν.Ν.Ο. Tom Bathurst.

Επίσης, ομόφωνα επελέγησαν δύο νέοι επίτροποι της ICAC, η πρώην επικεφαλής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Περιοχής της Πρωτεύουσας Helen Murrell SC και ο δικαστής (NSW District Court), Paul Lakatos SC για τη θέση των Patricia McDonald SC και Stephen Rushton SC.

Ο γνωστός στην παροικία, Τζον Χατζηστέργος, είχε αναλάβει διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια σε κυβερνήσεις των Εργατικών στη Ν.Ν.Ο. ενώ διετέλεσε και υπουργός Δικαιοσύνης από το 2007 έως το 2011, οπότε μετά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές παραιτήθηκε από την πολιτική.

Διορίστηκε δικαστής (District Court NSW) το 2014.

Ο πρωθυπουργός της Ν.Ν.Ο. Dominic Perrottet δήλωσε ότι ο κ. Χατζηστέργος έχει εμπειρία ως νομικός, δικαστής και από τα έδρανα της κυβέρνησης.

«Θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής Επιτρόπου σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνησή μας έχει ενισχύσει τη χρηματοδότηση και την ανεξαρτησία της ICAC», είπε και επεσήμανε ότι η «ICAC διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση. Οι διορισμοί αυτοί θα φέρουν μία τεράστια εμπειρία και προοπτική σε αυτές τις θέσεις».

Οι διορισμοί ανακοινώνονται με επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία έχει 14 ημέρες μετά την ανακοίνωση των επιλογών να ασκήσει βέτο και επιπλέον 30 ημέρες αν ενημερώσει εγκαίρως ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το θέμα.

Ο κ. Χατζηστέργος, το 2011 στην ομιλία του με την οποία είπε «αντίο» στην πολιτική αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική καταγωγή του, καθώς οι γονείς του ήρθαν στην Αυστραλία από την Κω.

«Και μόνο το γεγονός ότι ένα παιδί που εκπαιδεύτηκε και μεγάλωσε στο Redfern από μετανάστες γονείς, κατόρθωσε να ανελιχτεί στα μεγαλύτερα πολιτικά αξιώματα, καταμαρτυρεί πολλά για την πολυπολιτισμική κοινωνία μας και την ευλογημένη χώρα στην οποία ζούμε», είπε.

Ακόμη, όπως είχε πράξει και κατά την «παρθενική» του ομιλία στο κοινοβούλιο το 1999, ανέγνωσε και το ακόλουθο απόσπασμα από το βιβλίο «All Too Human» του Ελληνοαμερικανού George Stephanopoulos: «Οι Έλληνες ήρθαν…  από δεκάδες νησιά και εκατοντάδες χωριά. Εδώ συγκρότησαν τη δική τους ομάδα. Τους ένωνε η κληρονομιά, η γλώσσα και ο  στόχος να πετύχουν. Εμείς, από τη δεύτερη γενιά κατανοούσαμε ότι απόδοση τιμής στις θυσίες των γονιών μας και των παππούδων μας -τους εργάτες, τους μαγείρους, τους σερβιτόρους, τους μπαλωματήδες- ήταν να λάβουμε καλή εκπαίδευση και να την αξιοποιήσουμε καλά- να γίνουμε γιατροί, καθηγητές και πολιτικοί. Αφομοίωση για τους Έλληνες δε σήμαινε να γίνουμε ένα με όλους. Απαιτούσε να διακριθείς. Οι κανόνες ήταν τόσο καθαροί που δε χρειάζονταν να ειπωθούν. Φτιάξε το όνομά σου και μην το αλλάξεις. Κάνε μας υπερήφανους και μην ξεχνάς την προέλευσή σου».

Πηγή: https://neoskosmos.com/

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.