Απεβίωσε ο ευπατρίδης και εξαίρετος οικογενειάρχης Ηλίας Α. Χωριάτης

0
312
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, την Κυριακή του Θωμά επισκέφθηκε το σπίτι του και συνομίλησε με τον Ηλία Χωριάτη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και συνάμα αξιολάτρευτος σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάπους Ηλίας Α. Χωριάτης (Elias “Louie” A. Horiates) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τετάρτη 12 Μαϊου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης σε ηλικία 87 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, σεβόμενοι τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, το πρωί της Τρίτης, 18 Μαϊου 2021, από τις 10.00 π.μ.  έως και τις 11.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στην διεύθυνση 615 Mercer St. Cherry Hill, NJ για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονα και αμέσως μετά θα παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Locustwood Memorial Park», Cherry Hill, NJ, για να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο Ηλίας Χωριάτης με την σύζυγό του Χρυσούλα, το γένος Φράγκου και τα παιδιά τους Σταματούλα, Αγγελή, Κώστα και Γιάννη.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Χρυσούλα, το γένος Φράγκου, τα παιδιά του Σταματούλα και Κωνσταντίνο Μαυροφίλιππο, Άγγελο Χωριάτη, Κωνσταντίνο και Georganne Χωριάτη, Ιωάννη και Galene Χωριάτη, τα εγγόνια Αικατερίνη και Χρυσούλα Μαυροφιλίππου, Χρυσούλα, Μαργαρίτα και Ηλία Χωριάτη, Λία και Tyler, Μαρία Χωριάτη, τα δισέγγονα, Gabrielle, Eva, Ive kai Roman, τα αδέλφια Σοφία και Γιώργο Φράγκο, Αγγελή και Ανδρονίκη Χωριάτη, Δημήτρη και Ελισάβετ Χωριάτη, Γεωργία Φράγκου, Ζαχαρία και Mari-Jean Χωριάτη, τις νύφες Σταυρούλα Χωριάτη και Charlene Χωριάτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1933 στο Περδίκι της Ικαρίας και ήταν ο πρώτος από τα εννέα τέκνα των αειμνήστων Αγγελή και Σταματούλα Χωριάτη και ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών. Κι αυτό διότι ο αείμνηστος πατέρας του Αγγελής είχε έρθει στην Αμερική μερικά χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η σύζυγός του με τα τέσσερα πρώτα τέκνα παρέμεναν στο Περδίκι της Ικαρίας.

Η συμμετοχή της Αμερικής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε τα δεδομένα για τον Αγγελή Χωριάτη, καθώς εντάχτηκε στον αμερικανικό στρατό και στο φημισμένο Ελληνικό Τάγμα (Greek Batalion) και η Αμερική τον  τίμησε παρέχοντάς του την Αμερικανική Υπηκότητα.

O ευπατρίδης και εξαίρετος οικογενειάρχης Ηλίας Α. Χωριάτης.

Το 1946 αξιώθηκε να φέρει στην Αμερική την σύζυγό του Σταματούλα με τα τέσσερα πρώτα τους παιδιά, τους αειμνήστους Ηλία, Γιώργο, Ειρήνη και Ευάγγελο – Νικόλα.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Κάντμεν της Νέας Ιερσέης, όπου απέκτησε άλλα πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Σοφία, τον Αγγελή, τον Δημήτρη, την Γεωργία και τον Ζαχαρία και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Ηλίας Χωριάτης ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και στις 9 Αυγούστου 1956 εντάχτηκε στον Αμερικανικό Στρατό και υπηρέτησε στην Γερμανία την περίοδο του ψυχρού πολέμου μεταξύ του NATO και του σοβιετικού μπλόκου. Την εν λόγω περίοδο επέστρεψε στο Περδίκι, όπου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρυσούλα το γένος Φράγκου και το 1958 ήρθαν στην Αμερική και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο.

Σε πρώτο πλάνο ο παλαίμαχος Ηλίας Χωριάτης,

Ο Ηλίας εργάστηκε όλη του τη ζωή ως υδραυλικός, διότι ήθελε να έχει χρόνο με τα παιδιά και τα εγγόνια του, καθώς επίσης και με τα κοινά.

Ο Ηλίας και Χρυσούλα Χωριάτη έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Σταματούλα, τον Αγγελή, τον Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο αείμνηστος ασχολήθηκε με τα κοινά και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ, στην AHEPA και στην Πανικαριακή Αδελότητα και δίδαξε στα παιδιά του να υπηρετήσουν τους προαναφερόμενους φορείς. Ο Κωνσταντίνος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και σήμερα είναι σύμβουλος της κοινότητας του Αγίου Θωμά. Ο ανιψιός του Γιώργος Χωριάτης έχει διατελέσει πρόεδρος της εν λόγω κοινότητας και σήμερα είναι ύπατος πρόεδρος της AHEPA, της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο ταμείο κτιρίου της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ (St. Thomas Greek Orthodox Church Building Fund).

Ο Ηλίας Χωριάτης αριστερά σε μια από τις εκδηλώσεις των βετεράνων/
Ο Ηλίας Χωριάτης με τον π. Νεκτάριο Κοτρώτσο και τους άλλους βετεράνους.
O παλαίμαχος Ηλίας Α. Χωριάτης
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.