Απεβίωσε ο Απόστολος Καλαμαράς, ιδιοκτήτης του εμβληματικού πάλαι ποτέ «Crystal Palace» της Αστόριας

0
Ο Απόστολος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πολ Καλαμαράς, όπως αποκαλούσαν τρεις τουλάχιστον γενιές ομογενών, τον Απόστολο Ιωάννου Καλαμαρά (Apostolos Ioannou “Paul” Calamaras) ιδιοκτήτη του εμβληματικού πάλαι ποτέ «Crystal Palace & Oyster Bay» στην καρδιά της ελληνοκρατούμενης Αστόριας δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Κυριακής, 6 Φεβρουαρίου 2022, από τις 4.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Fairchild Funeral Chapel» στην διεύθυνση 1570 Northern Blvd., Manhasset, New York, για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το πρωί της Δευτέρας, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό της Αναστάσεως στην διεύθυνση 1400 Cedar Swamp Rd., Brookville, New York, για να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία που θα ψάλει ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος.

Ο Απόστολος Καλαμαράς με την σύζυγό του Μαίρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «Νassau Knolls Cemetery» στην διεύθυνση 500 Pt. Washington Blvd., Pt. Washington, New York, για να παρακολουθήσουν την ταφή και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Μαίρη (Μαρία) το γένος Ρεϊσοπούλου, τα παιδιά του Ιωάννη Αποστόλου Καλαμαρά, Στέφανο και Μαρία Καλαμαρά, Αθανάσιο και Marizol Καλαμαρά, τα εγγόνια, Απόστολο – Τόμας, Ιωάννη, Περικλή και Νικόλ Καλαμαρά, την μονάκριβη αδελφή του Ελένη Καφχίτσα, την κουνιάδα Ελευθερία Παπαλεξάνδρου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ (St. Michael’s Home for the Aged, 3 Lehman Terrace, Yonkers, NY 10705

Από την Αναβρυτή Σπάρτης στο Αμερικανικό Όνειρο

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1930 στην Αναβρυτή Σπάρτης νομού Λακωνίας και ανήκει στην δεύτερη γενιά των εστιατόρων της οικογένειας Καλαμαρά.

Ο Απόστολος Καλαμαράς με την σύζυγό του Μαίρη και τα παιδιά τους ΙΣτέφανος, αριστερά, Ιωάννη κέντρο και Αθανάσιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι αείμνηστοι γονείς του, Ιωάννης και Δέσποινα Καλαμαρά, έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα, τον αείμνηστο Αθανάσιο Ιωάννου Καλαμαρά που απεβίωσε στις 14 Μαρτίου 2018, τον Απόστολο Ιωάννου Καλαμαρά και την Ελένη Καλαμαρά – Καφχίτσα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο πατέρας του είχε έρθει στη Νέα Υόρκη πριν από τον Πόλεμο και εργάστηκε στο εστιατόριο «Oyster Bay», των αδελφών Καμαρινού στην Αστόρια. Εργάστηκε σκληρά προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα να στείλει την οικογένειά του στην Αναβρυτή της Σπάρτης.  

Το 1947 η οικογένειά του ήρθε στον Καναδά και μετά από έναν χρόνο κατάφεραν να έρθουν στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του εστιατόριο στο Μανχάταν και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το «Blue Sea» στην 3η Λεωφόρο μεταξύ 13ης και 15ης Οδού, το οποίο την εποχή εκείνη αποτελούσε προορισμό για τους ηθοποιούς, τους αστέρες του κινηματογράφου, τους πολιτικούς και τους ανθρώπους των γραμμάτων.

Τα βλέμματα όμως του Ιωάννη ήταν στραμμένα στην Αστόρια και στο εστιατόριο Oyster Bay και ο Θεός τους αξίωσε το 1961 να το αποκτήσουν και με την πάροδο του χρόνου να αγοράσουν το παρακείμενο κινηματοθέατρο.

Ο Απόστολος Καλαμαράς με τα εγγόνια του Περικλή (όρθιο) Ιωάννη, αριστερά, Νικόλ και Απόστολος – Αθανάσιος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ανακαίνισαν το Oyster Bay στην συμβολή της 31ης Οδού και της Λεωφόρου Broadway στην Αστόρια, και δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκδηλώσεων της εποχής εκείνης με οκτώ αίθουσες εκδηλώσεων χωρητικότητας από 100 έως και 1000 ατόμων.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να το αναβαθμίσουν και να το καταστήσουν προορισμό για τις κοινωνικές εκδηλώσεις των ομογενών, των συλλόγων, των ομοσπονδιών και των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων.

Στην μεγάλη αίθουσα διοργανώνονταν κάθε χρόνο το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας. Στο Κρύσταλ Πάλας η ομογένεια είχε υποδεχτεί τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς από την γενέτειρα και τους προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Απόστολος Καλαμαράς με την σύζυγό του Μαίρη το γένος Ρεϊσοπούλου στην 25η επέτειο του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το Κρύσταλ Πάλας αποτέλεσε προορισμό για τις ερανικές εκδηλώσεων των ομογενών και φιλελλήνων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και των Μάικλ Δουκάκη, του αειμνήστου Πολ Τσόγκα και πολλών άλλων, καθώς επίσης και για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Το 2006, μετά από τέσσερις περίπου δεκαετίες το Κρύσταλ Πάλας ανέστειλε την λειτουργία του και ο χώρος μετατράπηκε σε ένα από τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια.

Ο Πολ Καλαμαράς ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά και μαζί με τον αδελφό του προσέφεραν ανεκτίμητη συμβολή στην ίδρυση του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και σε πολλούς άλλους ομογενειακούς φορείς.

Διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα και ήταν μια από τις πιο χαρισματικές φυσιογνωμίες των εστιατόρων της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιάκωβος ενώ τιμά τον Απόστολο Καλαμρά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ήταν φιλάνθρωπος και ευεργέτης της ομογένειας και της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Αναβρυτής της Σπάρτης και έχει βραβευτεί από την ομογένεια, την Εκκλησία και την γενέτειρα.

Οικογένεια

Ο Απόστολος Καλαμαράς το καλοκαίρι του 1957 επισκέφθηκε την Αθήνα και την ιδιαίτερή του πατρίδα. Την παραμονή της εορτής του Αγίου Αποστόλου πήγε στο Μουσείο στο Άλσος της Αθήνας για να δειπνήσει. Εκεί γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του Μαίρη Ρεϊσοπούλου και μετά από μερικές ημέρες της έκανε πρόταση γάμου. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1957 ο Απόστολος και η Μαίρη χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα στην Αθήνα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Την 1η Φεβρουαρίου 1958 ήρθαν γεμάτοι όνειρα στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησαν τρία αγόρια, τον Ιωάννη, τον Στέφανο και τον Αθανάσιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας και να επανέλθουν μετά από μερικά χρόνια για να βαφτίσουν τα εγγόνια τους. 

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους συγγενείς και φίλους. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Πολ Καλαμαράς με τον Μάικ Δουκάκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Από αριστερά διακρίνονται ο αείμνηστος Αθανάσιος Καλαμαράς, η Μαίρη Καλαμαρά με τονπεθερό της Ιωάννη Καλαμαρά και ο Απόστολος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Οι αδελφοί Καλαμαρά την ημέρα της βράβευσής τους από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Από αριστερά οι Αθανάσιος Καλαμαράς, Αφροδίτη Καλαμαρά, Μαίρη και Απόστολος Καλαμαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.