Απεβίωσε η Όλγα Μούκα – μητέρα του πρώην αντιπροέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος»

  1
  Η Όλγα Μούκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Όλγα Μούκα, μητέρα του πρώην αντιπροέδρου του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» της Νέας Υόρκης, Γρηγόρη Μούκα, την Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών. Η είδηση για την εκδημία της μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην ιδιαίτερή της πατρίδα την Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση, διότι η αείμνηστη ήταν μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Βορειοηπειρώτισσας μάνας που γαλούχησε τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα με την αγάπη για την κωμόπολη του νομού Αργυροκάστρου και συνάμα το προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

  Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Τρίτης, 4 Ιανουαρίου 2022, από τις 3.00 – 7.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Dalton Thomas Funeral Home» στην διεύθυνση 47 Jerusalem Ave., Hicksville, N.Y., 11801 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά τους στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονα.

  Το μεσημέρι της Τετάρτης, 5 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12.00 θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ στην διεύθυνση 20 Field Ave., Hicksville, NY 11801 για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Θεοφάνης Παπαντώνης και να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

  Ο Κωνσταντίνος και η Όλγα Μούκα με την εγγονή του Όλγα (κόρη του Σπύρου) ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου που η εγγονούλα φόρεσε την παραδοσιακή στολή της Δροπολίτισσας νύφης, Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Ευμορφούλα και Πέτρο Κουγιεντάκη, Θανάση και Αθανασούλα Μούκα, Σπύρο και Φλωρέτα Μούκα, Γρηγόρη και Ιουλία Μούκα, τα εγγόνια Δήμητρα και Sha Zandnia, Χριστίνα και Yuri Sirotinski, Χρήστο και Χαράλαμπο Μούκα, Άγγελο, Όλγα και Δέσποινα Μούκα, Κωνσταντίνο και Μαρία Μούκα, Ελένη και Μελίνα Μούκα, τα δισέγγονα Syrus και Ariana Zandnia, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Η Όλγα Μούκα το γένος Γκούτζου γεννήθηκε και έζησε τις πρώτες επτά δεκαετίες της ζωής της στην Δερβιτσάνη των ηρώων, των αγωνιστών και των πολεμαρχών. Πρόκειται για την κωμόπολη του νομού Αργυροκάστρου και συνάμα το προπύργιο του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου όπου πρόσφατα με τις δωρεές των Βορειοηπειρωτών της Αμερικής στήθηκε η προτομή του εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη και το άγαλμα της Δροπολίτισσας, το οποίο στήθηκε με την δωρεά του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής και του Μιχάλη Σέρβου από την Φλόριδα, που το περασμένο καλοκαίρι έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Δρόπολης.

  Παλαίμαχος του Αμερικανικού Στρατού

  Ο πατέρας της Αθανάσιος Γκούτζος άνηκε στην πρώτη γενιά των μεταναστών που ήρθαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική. Ο Αθανάσιος ήταν παλαίμαχος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την πολιτογράφησή του επέστρεψε στην Δερβιτσιάνη όπου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του την Ελένη και λίγους μήνες μετά τον γάμο τους επιβιβάστηκε εκ νέου στο βαπόρι. Η Ελένη παρέμεινε με τα πεθερικά της στην Δερβιτσιάνη και μεγάλωνε την Όλγα. Μετά από μερικά χρόνια επέστρεψε και πάλι από την ξενιτιά και απέκτησαν την Βικτώρια και στο επόμενο ταξίδι τον Χρήστο.

  Οι Κωνσταντίνος και Όλγα Μούκα με τα παιδιά και εγγόνια την ημέρα της βάπτισης της Δέσποινας, κόρης του Σπύρου και της Φλωρέτας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Το 1938 είχε προετοιμάσει όλα τα έγγραφα και επέστρεψε στην Δερβιτσάνη. Και ενώ έκαναν όνειρα να έρθουν στην Αμερική ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, η οποία εγκλώβισε τα όνειρά τους. Ο Αθανάσιος δοκίμασε το πιο σκληρό πρόσωπο της δικτατορίας. Φυλακίστηκε, η οικογένειά του υπέστη διακρίσεις και διωγμούς και άφησε την τελευταία του πνοή στην Δερβιτσάνη.

  Το 1960 η Όλγα Γκούτζου και ο Κωνσταντίνος Μούκας χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα, τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει προ έξι περίπου ετών.

  Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά, την Ευμορφούλα, τον Θανάση, τον Σπύρο και τον Γρηγόρη και ο πανάγαθος Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ζουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο και τα εγγόνια τους να φοιτούν και να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

  Η Όλγα Μούκα με τα εγγόνια της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Τα παιδιά τους όταν κατάρρευσε σαν χάρτινος πύργος το σιδηρούν παραπέτασμα του δικτατορικού καθεστώτος ήταν από τους πρώτους που αναζήτησαν τον ήλιο της Ελευθερίας στην Ελλάδα και μετέπειτα ήρθαν στην Αμερική.

  Ο Γρηγόρης, ο Θανάσης και ο Σπύρος ασχολήθηκαν με τις οικοδομές και κατάφεραν με την πάροδο του χρόνου να ιδρύσουν την δική τους οικοδομική εταιρεία.

  Από τις πρώτες ημέρες της άφιξής τους στη Νέα Υόρκη συνδέθηκαν με τον ιστορικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» της Νέας Υόρκης και τον υπηρέτησαν με την ιδιότητα του μέλους, ενώ ο Γρηγόρης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

  Ο Κωνσταντίνος και η Όλγα Μούκα με τα εγγόνια τους στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο Κωνσταντίνος και η Όλγα Μούκα στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ήρθαν στο Χίξβιλ, όπου διέμεναν το μεγαλύτερο διάστημα του έτους και τα καλοκαίρια επέστρεφαν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους όπως ο Ανταίος στην Δερβιτσάνη.

  Ο θάνατος του συζύγου της Κωνσταντίνου το 2015, άλλαξε τα δεδομένα για την Όλγα. Η αγάπη των παιδιών και των εγγονιών της της έδινε δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσει τον πόνο και την θλίψη.

  Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα και τους λοιπούς συγγενείς.

  Αιωνία της η μνήμη.  

  Η Όλγα Μούκα με την εγγονή της Δήμητρα, κόρη της Ευμορφούλας.
  Η Όλγα Μούκα με την εγγονή της Χριστίνα, κόρη της Ευμορφούλας.
  Η Όλγα Μούκα με τον εγγονό της Κωνσταντίνο Μούκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Η Όλγα Μούκα με τα εγγόνια της Άγγελο και Κωνσταντίνο Μούκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Η Όλγα Μούκα με τα παιδιά της Γρηγόρη και Ιουλία και τον εγγονό τους Κωνσταντίνο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Η Όλγα Μούκα με την εγγονή της Ελένη Μούκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Η Όλγα Μούκα με τα παιδιά της Γρηγόρη και Σπύρο Μούκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Ο Όλγα Μούκα με τα παιδιά της Αθανάσιο και Ευμορφούλα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  -Advertisement-


  1 COMMENT

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια.
   Καλό παράδεισο θεία Όλγα
   Αιώνια σού η μνήμη .

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.