ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεδήμησε εις Κύριον ο πρωτοπρεσβύτερος, π. Ιωακείμ Βαλασιάδης (Rev. Protopresbyter Joakim Valasiadis), ο οποίος υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τον αμπελώνα του Κυρίου για εξήντα πέντε συναπτά έτη. Ο θρυλικός και άξιος λευίτης, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ, ενώ μετά την συνταξιοδότησή του υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ άφησε την τελευταία του πνοή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, 6 Απριλίου 2020,  στο νοσοκομείο του Λονγκ Αϊλαντ, όπου νοσηλευόταν λόγω του κορωνοϊού.

Η είδηση για την αποδημία του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, π. Παύλος Παλαιστίδης, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ανήρτησε στο Facebook την θλιβερή είδηση, εξήρε την προσφορά του αειμνήστου στην Εκκλησία και στην ομογένεια. Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό, αλλά τέλεσε τρισέγιο στη μνήμη του το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού στου Αγίου Παύλου στο Λονγκ  Αϊλαντ, π. Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη και τα μέλη ανακοίνωσε την εις Κύριον αποδημία του π. Ιωακείμ Βαλασιάδη  και τους κάλεσε να προσευχηθούν στον πανάγαθο Θεό όπως αναπαύει την ψυχή του και όπως χαρίζει παραμυθία και υγεία στην πρεσβυτέρα Βασιλική, στα παιδιά και στα εγγόνια του.

O θάνατός του καταλυπεί την πρεσβυτέρα Βασιλική, τα παιδιά του Παναγιώτη Βαλασιάδη και Δρ. Λορέιν (Λαμπρινή) το γένος Χρυσομάλλη, Βασίλη και Claire Βαλασιάδη, Ντέμπρα (Ουρανία) και Μichael Frahlich, τα εγγόνια, Νικολέτα και Βασιλική Βαλασιάδη, Joseph (Ιωακείμ) και Lydia Valasiadis, William και Jessica Valasiadis, Danielle Βαλασιάδη, Michael (Iωακείμ) και Billy Frahlich, τις αδελφές Καλλιόπη και Άννα, τον ξάδελφό του από τον Καναδά, Jack Agrios, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του π. Ιωακείμ Βαλασιάδη στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσιγκ στη διεύθυνση 196-10 Northern Boulevard Flushing, NY 11358 είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.stnicholasflushing.org

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Αριστείδης Γαρίνης, π. Παύλος Παλαιστίδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, π. Ιωακείμ Βαλασιάδης και π. Ανδρέας Χούπος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

65 χρόνια ευλογημένης υπηρεσίας

Ο πολυαγαπημένος και σεβάσμιος ιερέας του Λογνκ Αϊλαντ ήρθε στην Αμερική σε ηλικία 18 ετών προκειμένου να σπουδάσει στο Ελληνικό Κολλέγιο, την Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Στις 10 Οκτωβρίου 1954 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα  στο Somersworth, New Hampshire με την πρεσβυτέρα Βασιλική. Το Νοέμβριο του ιδίου έτους χειροτονήθηκε εις διάκονον στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 1954 χειροτονήθηκε ως ιερέας στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Worcester της Μασαχουσέτης.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στις κοινότητες του Αγίου Δημητρίου στο Biddeford στο Μέιν, της Αγίας Βαρβάρας στο Μανχάταν, του Αγίου Δημητρίου στο Newton της Μασαχουσέτης, του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ και από το 1971 μέχρι και το 2004 υπηρέτησε στην κοινότητα του Καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ και υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους ιερατικούς προϊσταμένους του.

Από το 2005 μέχρι και πρότινος υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση στην μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης και η πρεσβυτέρα Βασιλική. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης έχει βραβευτεί από την Εκκλησία και άλλους ομογενειακούς φορείς. Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ τον Νοέμβριο του 2013 παρέθεσε το δείπνο «Agapi Gala» στο πλαίσιο του οποίου γιόρτασε τα 60χρονα της ιεροσύνης του.

Δάσκαλος και κήρυκας του λόγου του Θεού

Η πρώην διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου Βασίλειος Σπυρόπουλος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη της δια τον θάνατο του δασκάλου των δασκάλων του σχολείου και μεταξύ άλλων επεσήμανε:  «Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης ήταν ο ταπεινός λευίτης, ο ήρεμος και συνάμα δυναμικός αγωνιστής, ο μειλίχιος λειτουργός στον Αμπελώνα του Κυρίου! Βαθυστόχαστος, πειθαρχημένος και σταθερός στις αξίες του και, κατά κοινή ομολογία, ιδανικός ιερέας.

Με το παράδειγμά του μας έδειξε το δρόμο της σωστής πορείας μας στη ζωή, μας νουθέτησε, μας  παρηγόρησε στις δύσκολες ώρες μας, χάρηκε στις χαρές και στις επιτυχίες μας, στάθηκε δίπλα μας δυνατός σύμβουλος. Τίμησε στο έπακρο το ράσο του και το λειτούργημα που του εμπιστεύθηκε ο Ύψιστος μέχρι και την ύστατη στιγμή που τον κάλεσε δίπλα Του.

Ό,τι κι αν πούμε για τον πατέρα Ιωακείμ θα είναι λίγο. Η αρχοντιά του, η ταπεινοφροσύνη του, η σοφία του, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του ήταν μοναδικά χαρακτηριστικά και τον καθιέρωναν πάντα όπου κι αν βρισκόταν. Χαιρόταν τον απόλυτο σεβασμό όλων των πιστών. Μας δίδασκε με το παράδειγμά του όλους, μικρούς και μεγάλους.  Από τον Άμβωνα και από την έδρα. Ήταν δάσκαλος! Βίωνε την πίστη μας και με δεξιοτεχνία, σοβαρότητα και ευλάβεια δίδασκε την Ορθοδοξία.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

Τον θυμάμαι με γλυκιά νοσταλγία τις μέρες που δίδασκε τα παιδιά του Ημερήσιου Ελληνοαμερικάνικου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας Αγίου Νικολάου, Flushing, να περιμένει να έρθει η ώρα να μπει στην αίθουσα για να διδάξει τα παιδιά μας. Με την χαρακτηριστική υπομονή του, και με το χαμόγελο που πάντα άνθιζε στα χείλη του όταν ήταν ανάμεσα στα παιδιά, έμπαινε στην τάξη και τα παιδιά με ανείπωτο σεβασμό τον υποδέχονταν. Μεμιάς άλλαζε η ατμόσφαιρα.  Με χαρά τον περίμεναν και με προσοχή απερίσπαστη τον άκουγαν. Τα πλησίαζε με αγάπη και στοργή και αυτό τα παιδιά το εισέπρατταν. Η ώρα που δίδασκε ήταν η ώρα που τα παιδιά εμπέδωναν τις αξίες μας, την πίστη μας και τα ιδανικά της φυλής μας.

Δεινός συζητητής, δάσκαλος και κήρυκας του Λόγου του Θεού ο Πατήρ Ιωακείμ θα μείνει πάντα στις καρδιές μας και στη σκέψη μας. Από σήμερα εμείς αναμφίβολα είμαστε πιο φτωχοί χωρίς το βαθυστόχαστο λευίτη και δάσκαλο πατέρα Ιωακείμ. Από σήμερα αυτός ο υπέροχος άνθρωπος θα είναι κοντά στο Δημιουργό του και θα προσεύχεται και για μας.

Αιώνια να είναι η μνήμη σου, Πάτερ Ιωακείμ!!!! 

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης και η πρεσβυτέρα Βασιλική σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

Οικογένεια

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης γεννήθηκε την 1η Μαϊου 1932 στην Αθήνα και ήταν από τους ελάχιστους Ορθοδόξους που γεννήθηκε ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς και της Λαμπρής και όλη η σταδιοδρομία του ήταν λαμπρή με όλη τη σημασία της λέξεως.

Ο αείμνηστος πατέρας του, Δημήτρης Βαλασιάδης ήταν έμπορος από την Κωνσταντινούπολη και η μητέρα του Βασιλική καταγόταν από την ορεινή Δημητσάνα, νομού Αρκαδίας. Είχε αποφοιτήσει από την Αρσάκειο Ακαδημία και ήταν από τις πρώτες δασκάλες όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας.  

Ο Θείος του, Ιωακείμ Βαλασιάδης, αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ανειδείχθη Μητροπολίτης Ρόδου και αργότερα Πρεβέζης. Από αυτή την προσωπικότητα προέρχεται και το όνομα του εκδημούντος.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης και η Βασιλική την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Καλλιόπη και τα δίδυμα Ιωακείμ και Άννα. Ο πατέρας τους απέθανε το έτος της γεννήσεώς τους, οπότε η ευθύνη της ανατροφής τους έπεσε όλη στην μητέρα τους Βασιλική, η οποία τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και συγκεκριμένα με την ευγένεια, το φιλότιμο, την φιλοπατρία, την φιλαλληλία και την γενναιοδωρία.

Σε ηλικία 18 ετών ήρθε στην Αμερική για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης. Την περίοδο που υπηρετούσε στο Νιου Χαμσάιρ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιά του, την Βασιλική (Μπέσυ), η οποία ήταν το τελευταίο από τα επτά κορίτσια των αειμνήστων Βασίλη και Ουρανίας Πιερουτσάκου.

Ο π. Ιωακείμ και η πρεσβυτέρα Βασιλική έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, τον Παναγιώτη, τον Βασίλη και την Ντέμπρα (Ουρανία) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Ο Θεός τον αξίωσε να τελέσει εκατοντάδες μυστήρια, αλλά τα πιο συγκινητικά ήταν οι βαφτίσεις των παιδιών και οι γάμοι τους, καθώς επίσης και οι βαφτίσεις και οι γάμοι των εγγονιών του.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του, για την σοφία και την οξυδέρκειά του, τα οποία σε συνδυασμό με την ευφράδεια του λόγου και τα εμπνευσμένα κηρύγματα κατακτούσαν τις ψυχές και τις καρδιές των ομογενών που είχαν την τύχη και το προνόμιο να εκκλησιάζονται στους ιερούς ναούς που υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση.

Η ηρωίδα μητέρα Βασιλική Βαλασιάδη με τα τρια ανήλικα παιδιά της, την Καλλιόπη και τα δίδυμα Ιωακείμ και Άννα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

Η Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη, η οποία είναι γυναικολόγος και συνάμα β’ αντιπρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, λίγες ώρες μετά την εκδημία του πεθερού της μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μοιράστηκε με τους φίλους την θλιβερή είδηση για τον θάνατο του πεθερού της.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο αείμνηστος δεν ήταν απλά και μόνο πεθερός, αλλά πατέρας με όλη τη σημασία της λέξεως, ήταν ο πατριάρχης της οικογένειας.

«Από τις πρώτες ημέρες που έγινα δεκτή στους κόλπους της οικογένειας Βαλασιάδη, μέχρι και πρότινος, κάθε Κυριακή παρακολουθούσαμε την Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά απολαμβάναμε το παραδοσιακό και συνάμα πλουσιοπάροχο γεύμα, το οποίο μας παρείχε τη δυνατότητα να συζητούμε με τον π. Ιωακείμ ατέλειωτες ώρες για τα νάματα της πίστεως, για την ιστορία και την φιλοσοφία», πρόσθεσε.

Ο π. Ιωακείμ, ως γνωστόν, δεν είχε μόνο το χάρισμα του δασκάλου και του ρήτορα, αλλά και του άριστου μαθητή.

Λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης μέχρι και ετούτη την ώρα δεν προσδιορίστηκε με σαφήνεια η ώρα και η ημέρα της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Νεκρώσιμης Ακολουθίας καθώς επίσης και του ενταφιασμού του.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην πρεσβυτέρα Βασιλική, στα παιδιά και στα εγγόνια του. Αιωνία του η μνήμη. 


Reverend Father Joakim D. Valasiadis

The very Reverend Father Joakim D. Valasiadis, 88, fell asleep in the Lord on April 6, 2020. Father Valasiadis was a devoted servant of the Lord for 65 years, always maintaining the highest standards for his priesthood in the many parishes that he served.

He was born in Athens, Greece, on May 1,1932, and attended Holy Cross School of Theology in Brookline, Massachusetts, where he pursued his studies in Theology and Classical Greek.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

He was ordained a deacon in Manchester, New Hampshire in November, 1954 and on December 12, 1954, was ordained a priest at St. Spyridon in Worcester, Massachusetts. He served as pastor at St. Demetrios Church in Biddeford, Maine; St. Barbara Church in New York City; St. Demetrios Church in Newton, Massachusetts; St. Demetrios Church in Freeport, New York and the Cathedral St. Paul’s in Hempstead, New York. In April of 2005 The Reverend Valasiadis began serving the community of the St. Nicholas Shrine Church in Flushing, NY until 2017.

Bishop Athenagoras of Elaia bestowed upon The Reverend Valasiadis the “Offikion of Sakellarious” in 1959. His Eminence Archbishop Iakovos bestowed upon The Reverend Valasiadis the “Offikion of Economos” in March 1966, and May 1979, he was elevated to Protopresbyter of the Ecumenical Throne. In April, 1988. The Reverend Valasiadis was elevated to “Ecclesiarch of the Archdiocese”.

The Reverend Valasiadis served as Chaplain to the Veterans Hospital, Immigration and Naturalization Service in New York City, the Freeport Police and Nassau County Medical Center. He was one of the founders and member of the International Conference of Police Chaplains and Fraternal Order of Police, Empire State Lodge. He has served on the Archdiocesan Youth Committee, the Archdiocesan Spiritual Court, the Youth Commission of the Incorporated Village of Freeport and the Nassau County Interfaith Commission. He served as Treasurer of the Nassau/Suffolk Clergy Fellowship and then served as president for four years.

Ο π. Ιωακείμ Βαλασιάδης την περίοδο των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαλασιάδη.

The Reverend Valasiadis has been honored with citations by the Patriarchate of Jerusalem, the Greek Government and the American Red Cross. He is also the recipient of the Cathedral of St. Paul’s Golden Leaves Award and the Gold Medallion. The Reverend Valasiadis has appeared in American Hellenic Who’s Who of Business and Professional; Who’s Who of the East.

On March 7, 2004 the Reverend Valasiadis was honored with the Prophet Elias Emblem by The Standing Conference of Orthodox Bishops in the Americas and The Orthodox Scouting Commission.

The Reverend Valasiadis is survived by wife of sixty-five years Bessie Pierrochakow of Somersworth, New Hampshire and their three married children, Peter and Dr. Lorraine Valasiadis, William and Claire Valasiadis and Deborah and Michael Frahlich and seven grandchildren- Joseph (Lydia), William (Jessica), Danielle, Michael, William, Nicole and Victoria.

He is also survived by his two sisters Kalliope Kemos and Anna Antoniadis, his cousin Jack N.Agrios, OCQC, his nephews and nieces, and cousins in the United States, Greece and Canada.

In lieu of flowers, the family prefers donations be made in memory of The Reverend Father Joakim D. Valasiadis to The Saint Nicholas Shrine Church 196-10 Northern Boulevard Flushing, NY 11358 or www.stnicholasflushing.org

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.