Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Διδακτική ομιλία Θ. Κυριακίδη για την Γενοκτονία στην Αστόρια (βίντεο)

Διδακτική ομιλία Θ. Κυριακίδη για την Γενοκτονία στην Αστόρια (βίντεο)

0
Στο βήμα ο Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η ομιλία του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ), Δρ. Θεοδοσίου Αρ. Κυριακίδη για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η ομιλία έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 15ης Απριλίου 2026, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά με την σύμπραξη των τοπικών ποντιακών Συλλόγων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» στο Norwalk του Κονέκτικατ και του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά και την συνεργασία με την Επιτροπή Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος προλόγισε και τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης και συνάμα συγγραφέα του βιβλίου «The Genocide of Orthodox Greeks and the Persecution of Christians in the Pontus Region According to Vatican Archives», Δρ. Θεοδοσίου Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφόρησε προ δύο περίπου μηνών από τις εκδόσεις Gorgias Press LLC σε μετάφραση του Νίκου Γ. Νικολούδη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως τηςΟμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Λου Κάτσος, η αναπληρώτρια συντονιστού εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέας Υόρκη, Δρ. Δήμητρα Πατρωνίδου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Νομική Καστανά, ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πόντος» του Κονέκτικατ, Κώστας Τσιλφίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Στέφανος Αμανατίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων «Αριστομένης», Σταύρος Γιαννόπουλος.

Παρέστησαν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Γιώργος Γεωργόπουλος και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωσταραζινών «Άγιος Δημήτριος» Αναστάσιος Καραγκούνης και η πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα», Ελένη Χαντζή και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Λου Κάτσος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και την χαρακτήρισε μια από τις πιο σημαντικές. Αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τόνισε ότι η Γενοκτονία θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά θέματα της παρέλασης της ομογένειας που θα λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή, 26η Απριλίου 2026 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Δημήτρης Μολοχίδης, Λου Κάτσος, Θεοδόσιος Κυριακίδης, Κώστας Τσιλφίδης και Στέφανος Αμανατίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα της δεκαετίας 1914-2023 και τόνισε ότι αυτή την περίοδο στην Ελλάδα εκλέχτηκαν 14 πρωθυπουργοί για να υπενθυμίσει ότι ήταν μια περίοδος διχόνοιας.

Αναφερόμενος στην Γενοκτονία επεσήμανε ότι ο Τοπάλ Οσμάν, διοικητής του ειδικού Συντάγματος Σωματοφυλάκων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν σφαγέας και ότι κατά μέσον όρο σφαγιάστηκαν χίλιοι Ελληνορθόδοξοι την ημέρα.

Ο Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης αναφέρθηκε στην έρευνά του στην πολυετή έρευνά του στις αρχειακές συλλογές του Βατικανού και των ιεραποστολικών ταγμάτων της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και μέσω των διαφανειών απέδειξε ότι αποδεικνύουν το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Λου Κάτσος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Δημήτρης Μολοχίδης, Θεοδόσιος Κυριακίδης, Κώστας Τσιλφίδης και Στέφανος Αμανατίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.