Απεβίωσε η πρώην γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας

  0
  387
  Η Μαρία Κουσόμπος το γένος Κοκολούρη κατά την επίσκεψη στην Κύπρο.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρώην γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και συνάμα στέλεχος πολλών άλλων ομογενειακών φορέων Μεταξία (Σία) Κουσόμπου, το γένος Κολοκούρη (Metaxia (SIA) Kousombos) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020, άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

  Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί της Τρίτης, 7 Ιουλίου 2020, συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Φιλαδέλφεια, προσκύνησαν την σορό της και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Στη συνεχεία παρακολούθησαν την Νεκρώσιμη Ακολουθία. Αμέσως μετά μετέβησαν στο Κοιμητήριο «Fernwood Cemetery» στην διεύθυνση 6501 E. Baltimore Avenue, Lansdowne, PA 19050, όπου της απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό.

  Η θλιβερή είδηση προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια της Φιλαδέλφειας. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, κ. Γεωργία Χαλάκου μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα  στα στελέχη και στα μέλη της οργάνωσης, μέσω του οποίου εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην οργάνωση η αείμνηστη για ένα τέταρτο του αιώνα που είχε διατελέσει γραμματέας ελληνικών.

  Ο Γιώργος και η Μεταξία Κουσόμπου. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Πλατανάκι Αρκαδίας και μεγάλωσε στο Βλαχιώτι Λακωνίας. Οι αείμνηστοι γονείς της, Θεόδωρος και Ευγενία Κολοκούρη, έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τον Δημήτριο, την Βασιλική, την Μαρία, την Χριστίνα, την Μεταξία και τον Βαγγέλη (Άγγελο) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Σε ηλικία 17 ετών η Μεταξία ήρθε στη Νέα Υόρκη, όπου διέμενε ο αδελφό της, για μια καλύτερη τύχη και για να σπουδάσει. Σε ένα ταξίδι της στην Φιλαδέλφεια για να επισκεφθεί την Θεία της, Αντιγόνη Πολίτη, γνωρίστηκε με τον Γιώργο Κουσόμπο και το 1960 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα.

  Μετά τον γάμο εγκαταστάθηκαν στο Yeadon Πενσιλβάνιας, όπου έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά την Μαρία και τον Άρθουρ (Αθανάσιο), τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και μεταλαμπάδευσαν τα ήδη και τα έθιμα.

  Ο Μεταξία και ο Γιώργος Κουσόμπος. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο Γιώργος εργάζονταν στην εστίαση, ενώ η Μεταξία όταν μεγάλωσαν τα παιδιά της εργάστηκε ως γραμματέας αρχικά στο ιατρείο του Δρα Νίκου Καραγιάννη και μετέπειτα στο ιατρείο του αειμνήστου, Δρ. Θεόδωρο Λύρα.

  Η Μεταξία ασχολήθηκε όλη της την ζωή με τα κοινά και έχει ευεργετήσει πολλούς ομογενειακούς φορείς. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φιλαδέλφειας και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα, την Χορωδία και τον Σύλλογο Γονέων και Δασκάλων.

  Για μια δεκαετία διετέλεσε πρόεδρος και άλλα 16 χρόνια γραμματέας του Συλλόγου Λακώνων (50ό Τμήμα Μυστράς).

  Η Μεταξία Κουσόμπου με τον δήμαρχο Σπάρτης Κωνσταντίνο Φούρκα. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Παράλληλα έχει διατελέσει γραμματέας των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, αντιπρόεδρος και ταμίας του Τμήματος της Φιλαδέλφειας των Θυγατέρων της Πηνελόπης και μέλος της Επιτροπής Εθνικών και Πολιτιστικών Θεμάτων του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI).

  Στις 19 Μαρτίου 1989 ηγήθηκε του κινήματος «Women Walk Home», μετέβησαν στην Κύπρο, πέρασαν την γραμμή του Αττίλα και επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα. Το 1990 είχε βραβευτεί από τον τότε δήμαρχο της Σπάρτης, κ. Δημοσθένη Ματάλα.

  Η Μεταξία Κουσόμπου. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Γιώργο Κουσόμπο, τα παιδιά της Μαρία και Robert Kerwin, Άρθουρ και Lauren Κουσόμπου, τα εγγόνια Matthew Kerwin και Juliette Kousombos, τα αδέλφια Μαρία Καπατανάκου και Άγγελο Κολοκούρη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη διεύθυνση  256 S. 8th Street, Philadelphia, PA 19107.

  Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον σύζυγο, στα παιδιά στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς.  Αιωνία της η μνήμη.

  Η Μεταξία (Σία) Κουσόμπος με την Τούλα Σαντήλος και τον Παναγιώτη Σαντήλο. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Η Μεταξία Κουσόμπου και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Στιγμιότυπο από την επίσκεψη με την οικογένειά της στην Ακρόπολη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Στιγμιότυπο από την συμμετοχή της στις παρελάσεις της ομογένειας της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.