Ανυπόστατος και ανίσχυρος ο αφορισμός από τον Αμβρόσιο. Τι αναφέρει η Ιερά Σύνοδος

1
162
Πρώτη ημέρα λειτουργίας με την παρουσια πιστων στις Εκκλησιες μετα την αρση των απογορευτικων μετρων λογω Πανδημιας και ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος παρευρεθη στο παρεκκλησι της Αρχιεπισκοπης Αθηνων στον Αγιο Ανδρεα οπου και παρακολουθησε την Θεια Λιεουτοργια στην οποια χοροστατησε ο Πρωτοσυγγελος της Αρχιεπισκοπης Αθηνων π. Βαρναβας Θεοχαρης--Στην Θεια Λειτουργια παρευρεθη και ο Γ.Γ Θρησκευματων Γιωργος Καλαντζης

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Μόνον η Ολομέλεια των μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζει σε ανακοίνωσή της σήμερα η Ιερά Σύνοδος.

Τουτέστιν, «Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Ειδικότερα, κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α΄ 146/31.5.1977) «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, μετά τον αφορισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, από τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, στον ναό της Φανερωμ

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Για την ολομέλεια των Μητροπολίτων
  μπορεί να ισχύει ο δικός τους γραφτός
  λόγος, αλλά υπάρχει και ο άγραφος ο
  οποίος όταν προέρχεται από ακέραιο κληρικό
  ισχύει εις το ακέραιον. Πόσοι και πόσοι απλοί
  Ιερείς αφόρισαν μέλος η μέλη των ενοριών
  των και όλοι οι άλλοι πολίτες όταν τους
  έβλεπαν ψυθήριζαν : “ αυτός είναι αφορησμένος”.
  Για την ολομέλεια ισχύει το: “ Το όσα δεν φτάνει
  η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.