ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από ομογενείς, οι οποίοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τη συναυλία «Η ψυχή της Ηπείρου» με τον θρυλικό Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο, τον βιρτουόζο λαουτίστα, Βασίλη Κώστα, την καθηγήτρια και βιολιστή – ειδήμων στην ελληνική μουσική Μπεθ Μπαχία Κόχεν (Beth Bahia Cohen), τον Παναγιώτη Σάκουλα στο λαούτο  και τον Πάνο Γεωργακόπουλο στο ντέφι.

Η συναυλία διοργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Άξιον Εστίν (Axion Estin Foundation), το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης και την εβραϊκή συναγωγή Kehila Kedosha Janina και παραβρέθηκαν η Πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, η υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων του Προξενείου Έβελυν Κανελέα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Άξιος Εστίν Νεκτάριος Αντωνίου στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στη δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Λούκα και εστίασε την προσοχή του στο νέο τους δίσκο «Η Ψυχή της Ηπείρου».

Ο Βασίλης Κώστας, ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά των Ηπειρωτών καλλιτεχνών παρουσίασε τους καλλιτέχνες και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τραγούδια του δίσκου που περιλαμβάνει ορχηστρικά και φωνητικά παραδοσιακά τραγούδια.

Αναφερόμενος στον δίσκο επεσήμανε ότι αποτελεί συνέχεια της δισκογραφικής δουλειάς του Κίτσιου Χαρισιάδη, που προ ενός αιώνα στην Αμερική ηχογράφησε την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου.

Παράλληλα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να παρουσιάσουν το νέο τους δίσκο με μια συναυλία.  

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συναυλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενείς παρακολούθησαν με συγκίνηση τη συναυλία και άλλοτε χειροκροτούσαν και άλλοτε σιγοτραγουδούσαν.

Μετά το πέρας της συναυλίας οι πρωταγωνιστές δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του κοινού.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Γιώργος Λώλης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της συναυλίας και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηπειρωτών της Αμερικής που έχουν ανάμεσά τους το κλαρίνο του Πέτρου Λούκα και αντί να χορεύουν και να ξεφαντώνουν παρακολουθούν καθηλωμένοι στα καθίσματά τους.

Ο πρωτεργάτης αυτής της συναυλίας Βασίλης Κώστας απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με τη συναυλία επεσήμανε: « Ήταν πολύ συγκινητικό όχι μόνο για μας, αλλά και για το ακροατήριο να βλέπουμε τον δίσκο «Η ψυχή της Ηπείρου» να παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη σε συναυλία και όχι σε γλέντι. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις τον κόσμο να συμμετέχει και να ακούει σε βάθος. Ήταν μια αρχή για πολύ περισσότερες παραστάσεις στο μέλλον που να στηρίζουν την μουσική μας παράδοση και την πολιτιστική μας ταυτότητα».

Από αριστερά διακρίνονται οι Μπεθ Μπαχία Κόχεν, Παναγιώτης Σάκουλας, Πετρολούκας Χαλκιάς, Βασίλης Κώστας και Πάνος Γεωργακόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας επεσήμανε ότι την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019, θα παρουσιάσουν «Την Ψυχή της Ηπείρου» στη αύριο Βοστώνη και ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τρεις συναυλίες στο Ρίτζμουντ Βιρτζίνια.

«Είχαμε μια πρόσκληση από το National Council  for the Traditional Arts να παρουσιάσουμε τον δίσκο μας στο Ρίτζμουντ της Βιρτζίνια. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που αμερικανικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν και ενδιαφέρονται για την προβολή της Ηπειρώτικης Μουσικής», κατέληξε ο κ. Κώστας.

Η καθηγήτρια Μπεθ Μπαχία Κόχεν απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμανε: «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να παίξω πλάι στον Πετρολούκα Χαλκιά που αποτελεί πηγή έμπνευσης, διότι παραμένει ακμαίος σε ηλικία 85 ετών».

Από αριστερά διακρίνονται οι Μπεθ Μπαχία Κόχεν, Παναγιώτης Σάκουλας, Πετρολούκας Χαλκιάς, Βασίλης Κώστας και Πάνος Γεωργακόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείσα για τη σχέση της με την ελληνική μουσική και δη την παραδοσιακή επεσήμανε: «Έμαθα την ελληνική μουσική διότι προ μερικών δεκαετιών μια ομάδα μουσικών από τη Βοστώνη ήθελαν έναν βιολιστή. Συνάντησα και άλλους μουσικούς και έτσι ξεκίνησε η αγάπη και η λατρεία μου για την ελληνική μουσική. Επισκέφθηκα πολλές φορές την Ελλάδα και ερεύνησα σε βάθος την παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική».

Η καθηγήτρια γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, είναι Συριακής και Ρωσικής καταγωγής και επεσήμανε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας και της Συρίας.  

Μεταξύ άλλων διακρίνονται η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, ο Γιώργος Λώλης, ο Κώστας Μάλλιος και ο Πετρολούκας Χαλκιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Παναγιώτης Σάκουλας, Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο φωτορεπόρτερ – δημοσιογράφος Φώτης Παπαγερμανός, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.