ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο καλός συνάδελφος από την Κύπρο ο αγαπητός φίλος Πέτρος Πετρίδης θυμήθηκε μέσα από το  Facebook την επέτειο του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, παραπέμποντας όσους το διάβασαν, στο «You Tube», όπου πρόβαλε ολόκληρο το ρεπορτάζ που είχε αρχικά ετοιμάσει από την 23η τότε επέτειο τον Ιούλιο του 1997 από τις εκδηλώσεις μνήμης της Κυπριακής παροικίας και της Ομογένειας, με συναυλία στο Bryant Park, ακριβώς πίσω από την κεντρική δημόσια βιβλιοθήκη.

Δεν χρειάστηκε επομένως να ανατρέξω σε κάποια βιβλιοθήκη ή στο φωτογραφικό αρχείο μου για να διαπιστώσω ότι ανάμεσα στα ονόματα των πολιτικών που από τότε έδιναν το παρών τους και μάλιστα με φλογερούς λόγους, ήταν και ο φιλέλληνας Elliot Engel, που στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές έχασε το δικαίωμα να διεκδικήσει εκ νέου την έδρα, από έναν άλλο αντίπαλο του ίδιου κόμματος, τον Αφροαμερικανό πρώην γυμνασιάρχη Jamaal Bowman.

Ο Bowman, είναι εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς πολιτικών που ανήκουν στην προοδευτική πτέρυγα του δημοκρατικού κόμματος, αλλά αμφιβάλλω πολύ εάν γνωρίζει προς τα  που πέφτει η Κύπρος και αν η χώρα αυτή είναι θύμα της Τουρκικής επεκτατικότητας.

Στιγμιόπτυπο από τη συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον φιλέλληνα ομοσπονδιακό βουλευτή Eliot Engel. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Μάλλον θα πρέπει να τον γράψουμε σε κάποιο τμήμα εντατικής μάθησης στο πλαίσιο πάντοτε  των προσπαθειών του Ελληνο-Αμερικανικού Λόμπυ.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να επισημάνουμε εδώ πόσο μεγάλη είναι η απώλεια ενός μέλους του Κονγκρέσου όπως ο Elliot Engel, o πανίσχυρος τσέρμαν της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε μια εποχή μάλιστα που στην Μεσόγειο είναι ρευστή η κατάσταση και τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αναζητούν συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να αποτρέψουν τα σχέδια της Άγκυρας.

Ήταν το 1997 η 23η επέτειος και σήμερα έχουν περάσει άλλα 23 χρόνια από τότε, που στο Μπράιαντ Παρκ, ο Έλιοτ Ενγκελ, ο Μπόμπ Μενεντεζ (ως βουλευτής τότε) και η Κάρολιν Μαλόνι, διατράνωσαν την υποστήριξη τους στον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού και την άδικη μεταχείριση αμερικανών πολιτών που ήταν μεταξύ των 1619 αγνοουμένων που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή.

Τι είχε πει ο Ενγκελ;

Ο Ενγκελ χαρακτήρισε τότε «ντροπή για την Αμερική την εισβολή της Τουρκίας», αφού η Τουρκία χρησιμοποίησε όπλα τα οποία της προμήθευσε η Αμερική και τόνισε ότι αποτελεί «λεκέ» και για το ΝΑΤΟ η παράνομη αυτή πράξη.

Αν και πέρασαν εικοσιτρία χρόνια η στάση του Ενγκελ δεν άλλαξε και κάθε χρόνο η παρουσία του και η συμμετοχή του στα συνέδρια της ΠΣΕΚΑ και αλλού, όπως το δείπνο στο Χίλτον, την παραμονή της Παρέλασης, ήταν ουσιαστική.

Αλλά φυσικά, αυτό δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την επανεκλογή του, αφού τόσο ο κορωνοιός όσο και μια γκάφα με ανοικτό μικρόφωνο, φαίνεται ότι στάθηκαν οι αιτίες που τον οδήγησαν στην ήττα στις προκριματικές εκλογές του Ιουνίου.

Ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης κινητοποιήθηκε από την λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, στα βήματα της εκλογικής επιτυχίας, πριν από δυο χρόνια,  της άλλης γνωστής εκπροσώπου της πτέρυγας της Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτεζ.

Έτσι κι ενώ κορωνοιός μεταδιδόταν με μεγάλη ταχύτητα στην εκλογική του περιφέρεια ο Ενγκελ διάλεξε, μετά από τις συμβουλές των ιατρών, να παραμείνει στην Ουάσινγκτον, ενώ το σωστό θα ήταν να βρισκόταν δίπλα στους ψηφοφόρους του, στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής η κ. Νανσι Πελοσι έπλεξε προχθές το εγκώμιο του Ένγκελ, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, όταν διαφάνηκε ότι οι επιστολικές ψήφοι δεν ήταν αρκετές για να ανατρέψουν τα ποσοστά του Bowman.

Ο Ένγκελ, υπογράμμισε η κ. Πελόσι, ήταν  μια σημαντική δύναμη στο διάστημα τριών δεκαετιών που υπηρέτησε στο Κονγκρέσο. Υπηρέτησε, συμπλήρωσε η κ. Πελόσι, στην ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ενισχύοντας την ασφάλεια των πολιτών της χώρας και προωθώντας τις αξίες του Αμερικανικού Έθνους στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ο Ενγκελ υπηρέτησε ως ανώτατο μέλος και στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, συμβάλλοντας από την θέση αυτή στην καλή  υγεία και την οικονομική  πρόοδο και ευημερία των πολιτών.

Ο Bowman με την σειρά του, είχε καταφέρει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους για να ψηφίσουν δια ζώσης.

Έτσι ένας ακόμη θερμός υποστηρικτής των  δικαίων του Κυπριακού λαού, αλλά και υπερασπιστής των δικαίων θέσεων της Ελλάδας, έχασε το δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον προσεχή Νοέμβριο.

Καλό είναι, μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, να μετρήσουμε εκ νέου τους υποστηρικτές των θέσεων μας, να οργανώσουμε και πάλι την βάση και να κινητοποιήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζουν να υπηρετούν στο Κονγκρέσο και στην Γερουσία.

Οι κινήσεις της Τουρκίας (ιδιαίτερα έπειτα απο την προκλητική στάση της στο θέμα της Αγίας Σοφίας) δείχνουν μέχρι στιγμής ότι αγνοεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξακολουθεί να προκαλεί με την ανοχή των ισχυρών.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.