ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για την ομώνυμη Κομητεία (Supreme Court of The State of New York – County of New York) την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 επικύρωσε την μήνυση του Αναστασίου Κουλαρμάνη (Anastasios Koularmanis) και της συζύγου του εις βάρους της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας καθώς επίσης και των Γερασίμου Ασπρογέρακα (Gerasimos Asprogerakas) Κωνσταντίνου Μπαλτζή (Constantine Baltzis), Ελιζάμπεθ Μπαλτζή (Elizabeth Baltzis), Εμμανουήλ Δρίτσα (Emmanuel Dritsas), π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου (Nektarios Papazafiropoulos) και Νίκου Σταματάκη (Nikos Stamatakis) και τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλεί στους εναγομένους.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 15 Ιουνίου 2020 από τον συνήγορο των εναγόντων, κ. Richard A. Atlman και λόγω του εγκλεισμού καθυστέρησε υπέρ του δέοντος η επικύρωσή και η αποδοχή της από το Δικαστήριο.

Ο κ. Altman κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επιβεβαίωσε το γεγονός και η μήνυση πλέον αποτελεί δημόσιο έγγραφο υπ’ αριθμού (Index Number) 154305/2020.

Στο βήμα ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Altman τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης επικοινωνίας που είχαμε αμέσως μετά την αποκάλυψη της είδησης την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 από την ιστοσελίδα www.kalami.us, όσο και κατά την διάρκεια της χθεσινής επικοινωνίας επεσήμανε ότι η μήνυση εμπεριέχει όλα τα τεκμήρια που δικαιώνουν τους πελάτες του.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ενάγοντες δεν πρόκειται να προβούν σε δηλώσεις στον τύπο.

Οι εναγόμενοι μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχουν λάβει δια της επισήμου οδού την μήνυση και είναι παράδοξο να ζητήσει κανείς την τοποθέτησή τους στην παρούσα φάση.

Το χρονικό

Η ιστοσελίδα www.kalami.us επανήλθε και τις ημέρες ακολούθησαν με σχόλια τόσο για τους ενάγοντες και τους εναγόμενους, όσο και για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020 κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τη μήνυση και με τίτλο: «Μήνυση Κουλαρμάνη κατά ιερέα Αγίου Δημητρίου» και υπότιτλο  «Επίσης μηνύει Κοινότητα και μέλη Δ.Σ., Ν. Σταματάκη» και με σχόλιο του τέως εκδότη Αντώνη Διαματάρη με τίτλο: «Να προστατευτεί η κοινότητα του Αγ. Δημητρίου Αστόριας».

Την Τρίτη ο «Ε. Κ.» επανήλθε στο θέμα με ανάλυση του Θεόδωρου Καλμούκου με τίτλο: «Να κάνει το αυτονόητο ο Κουλαρμάνης» και η οποία διευκρινίζει ότι «η μήνυση κατά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και του ιερατικού της προϊσταμένου ουσιαστικά στρέφεται και εναντίον της Αρχιεπισκοπής, αλλά και του Αρχιεπισκόπου». Μάλιστα ζητά την άμεση παραίτηση του κ. Κουλαρμάνη από το αξίωμα του διευθυντή παιδείας.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την Δευτέρα ο εκδότης της εφημερίδας «Greek News»  Απόστολος Ζουπανιώτης έγραψε το άρθρο «Τι θα καταλάβαινε ένας δάσκαλος ελληνοαμερικανικού σχολείου από την μήνυση Κουλαρμάνη, κατά του Αγίου Δημητρίου» και εκφράζει τις δικές του απόψεις και εγείρει μια σειρά ερωτημάτων.  

Όλες αυτές τις ημέρες δάσκαλοι, γονείς και στελέχη της κοινότητας επικοινωνούν με τις «Αναμνήσεις» αφ ενός μεν για να μάθουν τον λόγο που δεν ακολουθήσαμε τα προαναφερόμενα μέσα ενημέρωσης, αφ ετέρου να εκφράσουν την αγωνία τους για το σχολείο.

Οι Ασκοί του Αιόλου

Η μήνυση του κ. Κουλαρμάνη έχει στην κυριολεξία ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου στο προπύργιο του ελληνισμού της Αμερικής, όπως είθισται να αποκαλούμε την μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Οι «Αναμνήσεις» στην παρούσα φάση δε θα ενδώσουν στον πειρασμό να αναδημοσιεύσουν την μήνυση και ούτε να την σχολιάσουν αφ ενός μεν διότι κάθε ένας που αισθάνεται αδικημένος, πόσο μάλλον ζημιωμένος, όπως ισχυρίζεται, δικαιούται να αποταθεί στην Δικαιοσύνη, αφ ετέρου δε λόγω του τεκμηρίου της αθωότητας.

Άρα όλοι οι εναγόμενοι είναι αθώοι έως ότου το Δικαστήριο αποφανθεί περί αντιθέτου.

Ωστόσο θα επισημάνουμε μερικά ζητήματα τα οποία εγείρει ο Αναστάσιος Κουλαρμάνης στην μήνυσή του για την κοινότητα. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν κρατηθεί για μεγάλο διάστημα κάτω από το χαλί και τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου και της Κοινότητας, με την διαφάνεια και άλλα συναφή.

Ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης αποτάθηκε στην δικαιοσύνη έξι μήνες μετά την οικειοθελώς αποχώρησή του από την διεύθυνση του μοναδικού λυκείου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα εάν γνώριζε ο Αρχιεπίσκοπος εκ των προτέρων και – αν όχι – ποια είναι η θέση του τώρα που γνωρίζει;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, όπως έχουν γράψει οι «Αναμνήσεις» προ ενός έτους ανέθεσε στον κ. Κουλαρμάνη τα ηνία της κοινότητας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, καθώς επίσης και του αντιπροέδρου της Σχολικής Επιτροπής του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν. Πρόκειται για τα περισσότερα αξιώματα που δόθηκαν ποτέ την ίδια περίπου χρονική στιγμή από έναν Αρχιεπίσκοπο σε έναν λαϊκό.

Ο κ. Κουλαρμάνης εγείρει το μείζον θέμα του ναυαγίου της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου προς το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Αν και κοντεύουν δύο χρόνια από το ναυάγιο, εν τούτοις η κοινότητα και η ομογένεια δεν γνωρίζουν την όλη αλήθεια και τους ουσιαστικούς λόγους του ναυαγίου. Επιβάλλεται η κοινότητα να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιο της σύμβασης του Σχολείου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του κοινοτικού συμβουλίου και την απόφαση μη αποδοχής της δωρεάς για να σταματήσει πάραυτα η παραφιλολογία.  

Ο κ. Κουλαρμάνης ζητά αποζημιώσεις άνω του μισού εκατομμυρίων για τα μπόνους τα οποία ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε από τις δωρεές που έφερε τα πέντε τελευταία χρόνια στο σχολείο. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι το ακίνητο με τα καταστήματα στο Γουάνταγκ το οποίο είχε δωρίσει γιατρός στο σχολείο πουλήθηκε έναντι $650.000. Εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιος αποφάσισε για την πώλησή του, ποια ήταν η αξία του ακινήτου, η ζητούμενη τιμή και ποια τελικά ήταν η πραγματική τιμή πώλησης;

Ο κ. Κουλαρμάνης μηνύει και τον τέως ταμία της κοινότητας Γεράσιμο Ασπρογέρακα, που τον περασμένο Δεκέμβριο αποκλείστηκε με διάφορα προσχήματα από τις εκλογές και σήμερα είναι εκτός συμβουλίου. Ποιοι ήταν οι ουσιαστικοί λόγοι αποκλεισμού του από το νυν συμβούλιο; Ποια είναι η αλήθεια; Τι γνωρίζει επ’ αυτού ο Αρχιεπίσκοπος;

Τον περασμένο Αύγουστο αποβλήθηκαν από το σχολείο δύο αριστούχοι μαθητές – παιδιά των εναγομένων. Ποιος αποφάσισε για την αποβολή τους; Αληθεύει ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα», που επικαλέστηκαν οι γονείς που επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις».

Προ τριών ετών, ανήμερα των ονομαστηρίων της κοινότητας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τέλεσε την θεμελίωση του πολυώροφου κτιρίου που επρόκειται να χτίσουν προκειμένου να έχει ένα σταθερό εισόδημα η κοινότητα. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν προχώρησε το έργο και τι ποσά έχουν ξοδευτεί μέχρι στιγμής; Τι χρήματα υπάρχουν στο Ταμείο και πότε θα αρχίσουν οι εργασίες;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα οφείλει να συζητήσει το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας και να ενημερώσει την ομογένεια, διότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», που λέει και ο λαός.

Εξ άλλου οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η διαφάνεια ήταν μια από τις βασικές αρχές που ευαγγελίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην Αμερική για την ενθρόνιση και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι προτάσεις για την απομάκρυνση του ιερατικού προϊσταμένου, π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, ως υπαίτιου για το ναυάγιο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αντικατάσταση του συμβουλίου με ένα διορισμένο από τον Αρχιεπίσκοπο συμβούλιο είναι ανεδαφικές και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό της κοινότητας και του σχολείου, όπως συνέβη προ δύο και πλέον δεκαετιών με την κοινότητα και το πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο της Μεταμορφώσεων του Σωτήρος στην Κορώνα.

Η ηγεσία της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και της σχολικής επιτροπής απαρτίζονται από καταξιωμένα στελέχη, τα οποία μπορούν να ενσκήψουν στα προβλήματα που εγείρει ο κ. Κουλαρμάνης και να βρουν λύσεις, οι οποίες θα επαναφέρουν τον κόσμο και πάλι στην κοινότητα και θα διασφαλίσουν όλοι μαζί την ανοδική πορεία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο Άγιος Δημήτριος Αστόριας έχει αστείρευτες δυνάμεις και ειδικά  τώρα που ανοίχτηκαν οι Ασκοί του Αιόλου μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα την ομογένεια και συνάμα να διδάξει πώς πρέπει να επιλύονται οι διαφορές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.