Αμερικανικό Ρ-8 Poseidon κατηύθυνε τους ουκρανικούς πυραύλους προς το καταδρομικό Moskva

0
Το αμερικανικό P-8 Poseidon.

ΑΘΗΝΑ. (https://navaldefence.gr/) Σύμφωνα με πληροφορίες που σημοσιεύτηκαν στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail στο φύλλο της 20ής Απριλίου 2022, το ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να έστειλε ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-8 Poseidon για να βοηθήσει τους Ουκρανούς ώστε να πλήξουν το ρωσικό καταδρομικό Moskva.

Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, στις 13 Απριλίου 2022, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva, κλάσης Project 1164 Atlant (κατά ΝΑΤΟ: κλάση “Slava”), δέχτηκε πλήγματα από ουκρανικούς πυραύλους Neptune ενώ έπλεε σε κοντινή απόσταση από τις ακτές. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για ουκρανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπερισπασμός.

Η ρωσική πλευρά αρχικά αρνήθηκε τις παραπάνω αιτιάσεις αναφέροντας πως το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε ενώ ρυμουλκείτο μέσα σε θαλασσοταραχή ως αποτέλεσμα ρήγματος στο κύτος του από έκρηξη πυρομαχικών.

Tα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8 εντάχθηκαν σε υπηρεσία με το ναυτικό των ΗΠΑ από το 2012 βασισμένα στο μεταφορικό αεροσκάφος Boeing 737-800ERX. Τα Ρ-8 Poseidon είναι ειδικά τροποποιημένα για πολεμικές επιχειρήσεις και περιπολίες μακράς ακτίνας, διαθέτουν εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), πολέμου επιφανείας (ASUW) και θαλάσσιας απαγόρευσης. Στον οπλισμό τους περιλαμβάνονται τορπίλες εναντίον υποβρυχίων, αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon και άλλα όπλα ενώ είναι ικανά να κάνουν ρίψη ηχοσημαντήρων και να συνεργαστούν με άλλες μονάδες αέρος και θαλάσσης περιλαμβανομένων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), όπως τα ναυτικής παρακολούθησης και περιπολίας MQ-4C Triton της Northrop Grumman.

Αεροσκάφη Poseidon εκτός των ΗΠΑ επιχειρούν με τα ναυτικά της Ινδίας, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία έχουν παραγγείλει το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.