ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως συγκινητική ήταν η Θεία Λειτουργία της Κυριακής, 14 Ιουνίου 2020, τόσο για τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Χρήστο Κόντο, όσο και για τους πιστούς που για πρώτη φορά μετά από τρεις περίπου μήνες επέστρεψαν στο ναό του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ της Πενσιλβάνιας.

Ο ιερός ναός του Αγίου Λουκά ανήκει στην Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και είναι, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες της μείζονος περιοχής της Φιλαδέλφειας. Προ τριών μηνών η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών, καθώς επίσης και του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου διέταξαν το κλείσιμο για τους πιστούς των ναών και οι Θείες Λειτουργίες, οι Ακολουθίες και οι παρακλήσεις τελούνταν από τους ιερείς και τους ιεροψάλτες χωρίς πιστούς και μεταδίδονταν μέσω ανοικτού κυκλώματος.

Την Κυριακή ήταν η πρώτη μέρα που επιτράπηκε η παρουσία των πιστών και στα πρόσωπα τόσο του ιερατικού προϊσταμένου, π. Χρήστου Κόντου, όσο και των πιστών διέκρινε κανείς την χαρά διότι στην ευχαριστιακή ζωή ήταν παρόντες και οι πιστοί.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γιώργος Μαλούφ (George Maalouf) και τα άλλα στελέχη, καθώς επίσης, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Αγγελική Μεσσάρη – Δημήτρη και τα άλλα στελέχη ήταν επί ποδός και μεριμνούσαν ούτως ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι οδηγίες του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου για την μετακορωνοϊό εποχή και οι αποστάσεις των πιστών μεταξύ των.

Η Λειτουργία έλαβε χώρα τρείς εβδομάδες μετά το καραβάνι αγάπης που διοργάνωσε η κοινότητα για τον π. Χρήστο Κόντο και την οικογένειά του και όπως τότε έτσι και χθες οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Για αρκετούς από τους πιστούς η εν λόγω Θεία Λειτουργία αποτελούσε το πρώτο κοινωνικό γεγονός μετά από τρεις μήνες, ενώ για μερικούς άλλους  ήταν η πρώτη μέρα που δρασκέλισαν τα κατώφλια των σπιτιών τους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ Γιώργος Μαλούφ (κέντρο) και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Αγγελική Μεσάρη – Δημήτρη.

Κι αυτό διότι οι ηλικιωμένοι αισθάνθηκαν περισσότερο από τους άλλους τον εγκλεισμό, διότι όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ένας ομογενής που διανύει την ένατη δεκαετία «δεν το κούνησε από το σπίτι διότι δεν ήθελε τα παιδιά του και τα εγγόνια να μπουν σε ταλαιπωρία και να στερηθούν το δικαίωμα να τελέσουν μια αξιοπρεπή κηδεία».

Η κοινότητα του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ της Φεστιβάλ, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εφέτος γιορτάζει την 58η επέτειο της ιδρύσεώς της και ανήκει στις κοινότητες που μετέτρεψαν την πανδημία του κορωνοϊού και την κρίση ως ευκαιρία αφ’ ενός μεν συνεχίζοντας την φιλανθρωπική της δράση, αφ’ ετέρου δε αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η τεχνολογία για την εξ αποστάσεως επικοινωνία με τα μέλη.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Χρήστος Κόντος, ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ Πενσιλβάνιας.
Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ Πενσιλβάνιας.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ της Πενσιλβάνιας.
Οι πιστοί τήρησαν με ευλάβεια της οδηγίες της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης για την μετά κορωνοϊού εποχή.
Οι πιστοί ενώ πατακολοθούν την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ Πενσιλβάνιας.
Tο αντίδωρο για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Αμερικής δόθηκε σε νάυλον σακούκες.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.