Μηνύματα αισιοδοξίας εξέπεμψε η τηλεαποφοίτηση της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης

0
214
Ο ιερατικός προϊστάμενος της Αναλήψεως, π. Χρήστος Πάππας και ο διευθυντής του Γυμνασίου Δημοσθένης Τριανταφύλλου και οι απόφοιτοι.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηνύματα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για την συνέχιση του έργου των σχολείων εξέπεμψε η διαδικτυακή αποφοίτηση των 46 Απογευματινών και Σαββατιανών Ελληνικών σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, η οποία διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιουνίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Μητροπόλεως.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Μητροπόλεως που η τελετή αποφοίτησης λόγω του κορωνοϊού διοργανώθηκε εξ αποστάσεως  και είχε ως πρωταγωνιστές τους αποφοίτους, τους δασκάλους, τους διευθυντές και τους ιερείς, οι οποίοι εξέπληξαν το ακροατήριο με τα ελληνικά τους και την αγάπη τους για τις κοινότητες και την Μητρόπολη.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη της Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου, των γενικών Προξένων της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα και Αλέξη Φαίδωνος Βαντέ και του του Διευθυντή Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, Δημοσθένη Τριανταφύλλου, οι οποίοι εμπεριείχαν αξιόλογες νουθεσίες για τους αποφοίτους.

Μητροπολίτης Ευάγγελος

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος, τόσο κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας, όσο και κατά την διάρκεια της καταληκτήριας εξήρε το έργο των μαθητών, των αποφοίτων, των δασκάλων, των διευθυντών και των ηγετών των κοινοτήτων.

«Με μεγάλη χαρά και πατρική στοργή, αλλά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη φετινή τηλεαποφοίτηση των Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων της Μητροπόλεώς μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έστω και μέσω του διαδικτύου μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αγαπημένους μας μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Το τελευταίο διάστημα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας τους κορωνοϊού. Οι εκκλησίες μας, οι ιεροί ναοί έμειναν αλειτούργητοι, όσον αφορά την συμμετοχή των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες και τα σχολεία μας έκλεισαν προσωρινά για τη διαφύλαξη και προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε η Εκκλησία πρέπει πάντα να δίνει πάντα το καλό παράδειγμα σε όλους.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

Όλο αυτό το διάστημα της απομόνωσης χωριστήκαμε ο ένας από τον άλλο και νιώθουμε όλοι μας ένα κενό.  Το κενό αυτό είναι πιο έντονο, στους μαθητές μας, στα παιδιά μας τα αγαπημένα που αποφοιτούν το 2020.

Για το λόγο αυτό και επειδή δεν θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν αποκομμένα από την αγκαλιά και στοργή της Εκκλησίας αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την τελετή αποφοίτησης και να την προβάλουμε μέσω του διαδικτύου έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε και αναγνωρίσουμε τα παιδιά μου που αποφοιτούν εφέτος.

Η σημερινή γιορτή μας εκπέμπει μηνύματα χαράς και αισιοδοξία και κουράγιο ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας ως κληρικοί, εκπαιδευτικοί και γονείς. Η Ιερά μας

H Μητρόπολη εκπέμπει αγάπη και σεβασμό στην Ελληνική παιδεία, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα Ελληνικά γράμματα, στη γλώσσα των Πατέρων μας και του Ευαγγελίου, στη γλώσσα που μεταλαμπάδευσε όλα τα αγαθά του θεού στον υπόλοιπο κόσμο, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα μας. Εύχομαι ο αγώνας της πολιτείας και της εκκλησίας να προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο».

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο Γενικός Πρόξενος Ελλάδας

Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η πανδημία μας στερεί την χαρά της μεταξύ μας συντροφιάς, αλλά μας παρακινεί ταυτόχρονα να ρίξουμε τα βλέμματα στο παράθυρο που κοιτάει στον κόσμο. Ανήκετε στην γενιά, όπου η παγκοσμιοποίηση έχει γίνει ήδη κτήμα και αύριο θα γίνετε εσείς οι διαμορφωτές των νέων όρων της.

Είστε ακόμη στην αρχή, αλλά να θυμάστε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία να βάλετε μεγαλεπήβολους στόχους. Να θυμάστε ότι στην ζωή πρέπει να είστε καλοί και αγαθοί, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο να είμαστε εγγράμματοι, περιλαμβάνει να είμαστε μορφωμένοι και καλλιεργημένοι. Η αγωγή είναι μια λέξη που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι  Έλληνες για το σημερινό σχολείο και δεν αφορούσε μόνο την απόκτηση γνώσεων, αλλά την διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Κοιτάξτε γύρω σας για να δείτε πόσο πολύπλοκος έχει καταστεί ο κόσμος μας. Για να τον καταλάβουμε, πόσο μάλλον για να τον δαμάσουμε , δε φτάνει μόνο να ξέρουμε να διαβάζουμε και να μετράμε. Χρειάζεται να ξέρουμε και να συζητάμε. Είναι η τέχνη της διαλεκτικής μεθόδου.

Ο δρόμος που περιγράφω είναι μακρύς και κρύβει ίσως και κάποιες απογοητεύσεις. Μην κλονιστείτε όμως γιατί η ζωή θα μας διδάξει αργότερα ότι «τα καλά κόποις κτώνται».  Στο ταξίδι αυτό που ξεκινάει να έχετε την Ελλάδα στην καρδιά σας, όχι όμως σαν βαριά κληρονομιά που πρέπει να δικαιώσετε, αλλά σαν μία ανάλαφρη πνοή έμπνευσης.

Να κρατήσετε τα διδάγματα του πολιτισμού μας και της θρησκείας μας και να τα διαδώσετε όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί αξίζουν.

Θυμηθείτε τα λόγια του ποιητή «Άνθρωποι κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε θα σας ευχαριστεί ο Θεός», όπως είπε ο Οδυσσέας Ελύτης. Να έχετε καλή πρόοδο, υγεία για σας και τις οικογένειές σας και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα περάσουμε ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι στην πατρίδα μας την Ελλάδα».

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ.

Ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου

Ο Γενικός πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος συνεχάρη τους αποφοίτους και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Είμαστε προνομιούχοι που γεννηθήκαμε Έλληνες και ευλογημένοι που είμαστε Ορθόδοξοι . Άρα ως μαθητές είμαστε υπόχρεοι στους εαυτούς μας και προς τους προγόνους μας να μάθουμε καλά ελληνικά και να γνωρίσουμε τον ελληνικό πολιτισμό, έστω και αν ζούμε στην Αμερική.

Στην περίπτωση της πατρίδας μου, την ελληνομάθεια προστάτευσε ηρωικά για αιώνες η Εκκλησία της Κύπρου.  Ο προαναφερόμενος αγώνας της Εκκλησίας της Κύπρου είναι όμοιος με την προσπάθεια που καταβάλλεται στη Νέα Ιερσέη για διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας του απόδημου ελληνισμού.

Τόσο ο εθνικός και πνευματικός εμβολιασμός της ομογένειας της Νέας Ιερσέης, όσο και η ελληνομάθεια των παιδιών της δε θα ήταν αυτή που είναι σήμερα χωρίς την αγάπη, την στήριξη και την καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και του Μητροπολίτη, κ. Ευαγγέλου.

Κλείνοντας εύχομαι ο θεός να χαρίσει σε όλους μας δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις παρούσες δυσκολίες από την πανδημία του κορωνοϊού. Καλό καλοκαίρι», κατέληξε.

Ο διευθυντής Παιδείας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Διευθυντής Παιδείας

Ο Διευθυντής Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, συνεχάρη τους μαθητές τους δασκάλους και τους γονείς και μεταξύ άλλων τόνισε: «Αγαπητοί απόφοιτοι, στο Ελληνικό σχολείο γνωρίσατε τους συμμαθητές σας και κάνατε νέους φίλους. Εγώ θα προσθέσω ότι γνωρίσατε αθάνατα ονόματα, όπως τον Όμηρο, τον Ιπποκράτη, τον Δημόκριτο, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σοφοκλή, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Μέγα Κωνσταντίνο , τους Τρεις Ιεράρχες, τον Διονύσιο Σολωμό και τους νομπελίστες μας Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Όλα ονόματα που θα σας εμπνέουν σε όλη σας τη ζωή.

Χαιρόμαστε γιατί μέσα στη ψυχή σας έχετε κλείσει την Ελλάδα και τον Χριστό, δύο πηγές που εμπνέουν και καθοδηγούν όλον τον κόσμο με τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της δικαιοσύνης, του ήθους, της ελευθερίας και της αλήθειας. Το επόμενο σχολικό έτος θα είστε απόντες από το σχολείο, αλλά θα είστε στην καρδιά μας και την μνήμη μας για πάντα.

Να θυμάστε τα λόγια του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη: «Σε όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ». 

Συγχαρητήρια σε όλους τους απόφοιτους. Είμαστε υπερήφανοι για σας. Συγχαρητήρια στους γονείς σας γιατί σας στέλνουν στα ελληνικά σχολεία», επεσήμανε.

Hδιευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης, κ. Αννα Μεγάρη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που κάνουν για το νέο σχολικό έτος 2020-2021 και μεταξύ άλλων τόνισε: «Καταβάλλουμε  προσπάθειες όπως το καλοκαίρι του 2021 να πάρουμε τους απόφοιτους της Μητρόπολης στα Δωδεκάνησα για δύο εβδομάδες και να επισκεφθούμε την Πάτμο, την Κάλυμνο, γενέτειρα του Μητροπολίτη μας, την Κω, την Σύμη και την Ρόδο. Θα είναι ένα ωραίο δώρο για σας, τα παιδιά μας που είστε το μέλλον και η ελπίδα της ομογένειας. Καλό καλοκαίρι, «Αιέν αριστεύειν».

Ακολούθησαν οι αποφοιτήσεις των μαθητών των 46 Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων. Οι διευθυντές παρουσίασαν τις τάξεις των αποφοίτων, ενώ οι απόφοιτοι εξέφρασαν την αγάπη τους για τα σχολεία και τις κοινότητες.

Η Αναστασία Μίκρου, η οποία αποφοίτησε από το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.