Ορφανά λόγω κορωνοϊού τα αναλόγια των ναών στη Νέα Υόρκη, Σικάγο και Ντιτρόιτ

  0
  268
  Ο Ευάγγελος Βούρης

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ορφανά» με όλη τη σημασία της λέξεως έμειναν λόγω του κορωνοϊού τα αναλόγια των ιεροψαλτών τριών τουλάχιστον Ελληνορθόδοξων Ναών στις ΗΠΑ.

  Πρόκειται για ιστορικές κοινότητες στα προπύργια του ελληνισμού της ΗΠΑ και συγκεκριμένα της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Ντιτρόιτ, που την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις και πέντε δεκαετίες δεν είχαν στα αναλόγιά τους τους λατρεμένους ιεροψάλτες.

  Συγκεκριμένα η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Ντιτρόιτ απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό στον Ιωάννη Αγγελόπουλο ο οποίος ηττήθηκε από τον κορωνοϊό το Σάββατο του Λαζάρου, 10 Απριλίου 2020 σε ηλικία 81 ετών, η κοινότητα του του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ  της Νέας Υόρκης απηύθυνε το στερνό αντίο στον «Ιεροψάλτη του Λαού», Θεόφιλο Παπαηλία, ο οποίος υπηρέτησε για τέσσερις δεκαετίες το αναλόγιο και  απεβίωσε το Μεγάλο  Σάββατο18 Απριλίου 2020 σε ηλικία 80 ετών, καθώς επίσης και η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Σικάγο που θρήνησε για τον Ευάγγελο Βούρη που υπηρέτησε με πάθος το αναλόγιο για τρεις και πλέον δεκαετίες.

  Ο Ευάγγελος και η Ελευθερία Βούρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ευάγγελος Βούρης

  Η ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Σικάγο, η οποία αποτελεί το προπύργιο των Ηπειρωτών, την Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 έσκυψε ευλαβικά το γόνυ στην είσοδο για τελευταία φορά στο ναό του πολυαγαπημένου ιεροψάλτη, του Ευάγγελου Βούρη (Evangelos Vouris) και παρακολούθησε την Νεκρώσιμη Ακολουθία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χρύσανθος Κυρκίρης και του απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό.

  Η Νεκρώσιμη Ακολουθία, λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης και των περιορισμών των συναθροίσεων τελέστηκε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά την παρακολούθησαν σε απ’ ευθείας μετάδοση  στο Facebook πάνω από δύο χιλιάδες μέλη και φίλοι της κοινότητας.

  Εκατό περίπου εξ αυτών έβαλαν like, ενώ άλλοι 69 καταχώρησαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια.

  Ο Ευάγγελος Βούρης με την σύζυγό του Ελευθερία το γένος Τσέβη και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Χρύσανθος Κυρκίρης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατο του Ευάγγελου Βούρη και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το λεξιλόγιό μου είναι φτωχό και ανίκανο να περιγράψει την θλίψη και την οδύνη που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της Νεκρώσιμης Ακολουθίας, αφ ενός μεν διότι σκύψαμε ευλαβικά το γόνυ στον ιεροψάλτη και στον ευπατρίδη, αφ ετέρου δε διότι δεν μπόρεσαν να παραστούν αυτοπροσώπως οι εκατοντάδες των ομογενών που τέλεσαν τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης έχοντας στο αναλόγιο τον αείμνηστο».

   «Προσευχόμαστε όπως ο πανάγαθος Θεός αναπαύει τη ψυχή του Ευάγγελου και να χαρίζει δύναμη και κουράγιο, στην σύζυγό του, στα παιδιά και στα εγγόνια του να ξεπεράσουν τον πόνο και την θλίψη και να διαιωνίσουν την μνήμη τους», πρόσθεσε ο π. Χρύσανθος.

   Ο Ευάγγελος Βούρης γεννήθηκε ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου 1936 στον Γοργοπόταμο, ένα ακριτικό χωριό πλησίον της Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων.  Οι αείμνηστοι γονείς του Αντώνιος Βούρης και Χρυσάνθη το γένος Οικονομοπούλου έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Ευάγγελο, την Αγγελική και την Δέσποινα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Ο Ευάγγελος Βούρης με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Το 1962 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με την εκλεκτή της καρδιάς του την Ελευθερία το γένος Τσέβη που κατάγονταν από την Σωπική της Βορείου Ηπείρου και μετά από μερικούς μήνες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Σικάγο.

  Ο Ευάγγελος εργάστηκε για πάνω από τριάντα χρόνια σε ομογενειακό ζαχαροπλαστείο του Σικάγου. Παράλληλα υπηρέτησε την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου από το αναλόγιο του ιεροψάλτη , καθώς επίσης και ως νεωκόρος.

  Ο Ευάγγελος και η  Ελευθερία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά την Γλυκερία (Gloria), τον Αντώνη και τον Δημήτρη, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και την αγάπη για την Ήπειρο και την Βόρειο Ήπειρο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.

  Ο Ευάγγελος Βούρης δίδαξε δύο τουλάχιστον γενιές ιεροψαλτών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ελευθερία Βούρη (Eleftheria Vouris) τα παιδιά Γλυκερία και Μιλτιάδη Θεοδοσόπουλο (Gloria και Militadis Theodosopoulos) Αντώνη και Γεωργία Βούρη (Tony και Georgia Vouris), τον Δημήτριο και την Σίρλεϊ Βούρη (Dimitrios και Shirley Vouris) τα εγγόνια Georgia Theodosopoulos, Evangelo και Leslie Theodosopoulos, Vicki Terri Theodosopoulos, Evangelos Vouris, Vasili Vouris, Christian Vouris, Eleftheria Vouris, Anna Maria Vouris, and Evangelos Vouris, τα αδέλφια, τους κουνιάδους, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Οι οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στη διεύθυνση 2701 N Sheffield Ave, Chicago, Illinois 60614-1326.

  Ο ευπατρίδης Ηπειρώτης Ευάγγελος Βούρης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.