Βασίλης Παπαθεοδώρου – Η παιδική πορνογραφία ως…. «έμπνευση»

1
Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Πολυβραβευμένος, υπερδραστήριος, γνωστός και διεθνώς, ένας άνθρωπος που έχαιρε της εκτίμησης του κόσμου του βιβλίου και κυρίως των αναγνωστών, καθώς τα έργα του έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο παιδικό και εφηβικό κοινό ενώ διδάσκονται και στο Πανεπιστήμιο είναι  ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, συνταράσσοντας την κοινή γνώμη ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει προφυλακιστεί ήδη από τις 18 Οκτωβρίου στις φυλακές Τρίπολης μετά την απολογία του στον ανακριτή, καθώς σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκε από τον εισαγγελέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.  Παρ΄ότι ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εντοπίσθηκαν σε σκληρό δίσκο στο σπίτι του περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται  παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, ο ίδιος αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας, ότι η συγκέντρωση του υλικού είχε να κάνει με την πρόθεσή του για τη συγγραφή βιβλίου σχετικά με την κακοποίηση παιδιών.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο δικηγόρος του μιλώντας στο Mega  «Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό».

«Πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας», αναφέρει και ο ίδιος στο πολυσέλιδο υπόμνημά του που κατατέθηκε στην ανακρίτρια στις 21 Οκτωβρίου. Δηλώνοντας εξάλλου την αθωότητά του ζητεί με το ίδιο υπόμνημα την αποφυλάκισή του.

Από την άλλη πλευρά όμως, απορίες εκφράζονται σχετικά με την καθυστέρηση δημοσιοποίησης της υπόθεσης, παρά την οξύτητα με την οποία εμφανίζεται γενικότερα το θέμα της κακοποίησης παιδιών τον τελευταίο ιδίως καιρό.

Αντιδράσεις

Ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη ανακοίνωσε σήμερα, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, ότι διέκοψε τη συνεργασία του με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, καθώς τα βιβλία του εκδίδονταν από τον συγκεκριμένο οίκο, όπου παράλληλα ήταν και ο υπεύθυνος εκδόσεων παιδικού και νεανικού βιβλίου.

Επίσης η Εταιρεία Συγγραφέων έδωσε στη δημοσιότητα την απόφασή της να αναστείλει την υποψηφιότητα του συγγραφέα για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ επιφυλάσσεται για τα περαιτέρω μέτρα που θα λάβει σύμφωνα με το καταστατικό της..

Έχοντας τιμηθεί με τρία Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου ενώ υπήρξε και πέντε φορές υποψήφιος στην ίδια κατηγορία Κρατικών Βραβείων είναι λογικό να αναμένεται πλέον και μία τοποθέτηση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το σοκαριστικό αυτό θέμα. Πάντως αυτή τη στιγμή το εν λόγω άτομο δεν συμμετέχει σε καμία από τις επιτροπές του υπουργείου, ώστε να απαιτείται ενδεχομένως  κάποια ενέργεια σ΄αυτό το θέμα.

Στην σχετικά πρόσφατη ιστορία ωστόσο, δεν έχει υπάρξει άλλο, παρόμοιο προηγούμενο, ιδιαιτέρως προβεβλημένου ανθρώπου, ο οποίος να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιες βαριές κατηγορίες. Είναι ένα ζήτημα επομένως, αν η τρεις φορές βράβευσή του από το ελληνικό κράτος, σε ανύποπτο χρόνο φυσικά, θα μπορούσε εκ των υστέρων να ανασταλεί με κάποιο τρόπο. Κι αυτό ως την εκδίκαση της υπόθεσης βεβαίως, ώσπου η δικαιοσύνη να αποφασίσει οριστικά για τις κατηγορίες, που του αποδίδονται.

Αναταραχή στο βιβλίο

 Παρ΄ότι εξάλλου το δημόσιο κινείται αργά ως γνωστόν, το υπουργείο Παιδείας καλείται επίσης να αντιμετωπίσει το γεγονός, ότι έξι από τα μυθιστορήματα  του Βασίλη Παπαθεοδώρου, νεανικά και εφηβικά διδάσκονται στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Σε κάθε περίπτωση και εδώ ως την οριστική απόφαση της δικαιοσύνης. Ο ίδιος εξάλλου πραγματοποιούσε πολύ συχνά επισκέψεις και περιοδείες σε σχολεία αναπτύσσοντας διάφορα θέματα που απασχολούν τους νέους.

Στο μεταξύ η αναταραχή από την είδηση έχει εξαπλωθεί σε  όλο το χώρο του βιβλίου, καθώς ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει βραβευθεί και από σημαντικούς ιδιωτικούς φορείς, όπως το περιοδικό «Διαβάζω» και το περιοδικό «Ο Αναγνώστης», από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά αλλά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, ακόμη και με το Βραβείο Κοινού του Public. Η παρουσίαση των βιβλίων του σε βιβλιοπωλεία, με τη συμμετοχή κοινού κατά την πάγια τακτική προώθησης βιβλίων πάντως, ήταν επίσης πολύ τακτική.

Το βιβλίο «Χνότα στο τζάμι» με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και άλλα βραβεία

Ποιος είναι

Ο  Βασίλης Παπαθεοδώρου  53 ετών σήμερα έχει γεννηθεί στην Αθήνα και μετά το γυμνάσιο και λύκειο στην Γερμανική Σχολή Αθηνών σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων. Το μεταπτυχιακό  όμως ήταν Δημόσια Διοίκηση. Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του διάβαζε πολύ και από μικρή ηλικία, έχοντας τα βιβλία ως καταφύγιό του και άλλωστε ήταν πολύ καλός μαθητής. Όπως έχει πει ο ίδιος, παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν  ως δάσκαλος γερμανικής γλώσσας σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ενώ έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και αμέσως μετά, από το 1995 άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ως οικονομικός αναλυτής κινδύνου.

Η ενασχόλησή του με το γράψιμο άρχισε από το 1996, όταν πήρε μέρος σε έναν διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με το έργο «Σχολική παράσταση» για το οποίο και βραβεύθηκε. Ακολούθησαν σιγά σιγά και άλλα έργα, πάντα στο χώρο του παιδικού βιβλίου και η αναγνωρισιμότητα δεν άργησε να έρθει, μαζί και τα βραβεία.  Το 2018 μάλιστα δήλωσε εθελούσια αποχώρηση από την Τράπεζα προκειμένου να αφοσιωθεί, όπως αναφέρει, στο συγγραφικό του έργο.

«Τα βιβλία μου μιλούν για μένα, ενώ ξέρω ότι ούτε αυτό συμβαίνει 100%, καθώς κάθε βιβλίο είναι προϊόν μιας συγκεκριμένης φάσης της ζωής, μιας ιδέας και μιας ανάγκης», έχει γράψει ο ίδιος. Τα θέματά του αντλούν έμπνευση από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και από τα σύγχρονα προβλήματά τους, όπως το μπούλινγκ, οι κίνδυνοι του διαδικτύου κ.ά.

Πηγή: www.mononews.gr

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ!
    Οποτε επειγει να πατουσιαστει ολο το εις βαρος του συγγραφεα υλικο και να εκδικαστει σε επισημο δικαστηριο ωστε να λαμψει η αληθεια αν πραγματι παρεβει ο συγγραφεας τους νομους.
    Δεν μπορει ο Τυπος και ΜΜΕ να ειναι δικαστες,ενορκοι και εκτελεστες- judge, jury and executioner!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.