ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, τίμησαν από κοινού, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε με την συμμετοχή της επιχειρηματικής και πολιτιστικής συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου «EMBCA», του τμήματος «Δελφοί 25» της AHEPA, της πολιτιστικής επιτροπής της AHEPA και της «επιτροπής διοργάνωσης ομιλιών εις μνήμη Δημητρίου Κόντου».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έλαβε χώρα σε αίθουσα του κλαμπ «3 West», στο Μανχάταν, αλλά για όσους παρακολουθούν τις «Αναμνήσεις» τακτικά, δεν ήταν παρά μια παραλλαγή της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι, καθώς μέσα σε συνθήκες καραντίνας λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό δεν ήταν ακόμη δυνατή η δια ζώσης συμμετοχή του κοινού.

Γι αυτό η περσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Όμως, άλλο είναι να παρακολουθείς μια ομιλία στο Zoom κι άλλο να βλέπεις τον ομιλητή και τις εκφράσεις του, μαζί με τις πολύ χρήσιμες διαφάνειες.

Ο κ. Λου Κάτσος, εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, που είχε και τον ρόλο του συντονιστή. Φωτογραφία: ETA PRESS

Την παρουσίαση των ομιλητών και των επισήμων έκανε ο πρόεδρος της συμμαχίας «EMBCA» κ. Λου Κάτσος.

Ο κ. Κάτσος επεσήμανε την εισαγωγή του την σημασία του «ΟΧΙ» του συνόλου του Ελληνικού λαού απέναντι στις φασιστικές δυνάμεις του Μουσολίνι, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη και κατά συνέπεια για όλο τον κόσμο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑHEPA, Τζίμυ Κοκοτός καθώς και η κ. Κάρολ Κόντου, χήρα του αείμνηστου Δημήτρη Κόντου, που ξεκίνησε την επιτροπή που εδώ και λίγα χρόνια διοργάνωνε στην Κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού την ετήσια ομιλία για την 28η Οκτωβρίου.

Ο Δρ. Κούτρας αφού αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την κ. Κάρολ Κόντου, επεσήμανε ότι σε ένα άρθρο που διάβασε πρόσφατα στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», όπου ο συγγραφέας αναφέρεται στο χρέος του υπόλοιπου κόσμου για ό,τι έχει προσφέρει η Ελλάδα.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δρ Κ. Κούτρας. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο κ. Κούτρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που λατρεύει την Ειρήνη, αλλά δεν θα παραδώσει ποτέ και σε κανέναν ούτε μια σπιθαμή γης.

Ο ρόλος της σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Η σημερινή Ελλάδα, έχει προοδεύσει και έχει κάνει μεγάλα άλματα, συμπλήρωσε, ο κ. Κούτρας και επεσήμανε ότι «θα πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις επόμενες γενιές. Να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες, όπως έγινε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Και φυσικά, είπε ο γενικός πρόξενος, με τις ΗΠΑ, με τις οποίες μας συνδέουν κοινές αξίες και ιδανικά.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δ. Κοκοτός. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Δρ Κούτρας κατέληξε, με την φράση «Ζήτω η Ελλάς!».

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, κ. Δημήτρης Κοκοτός, που έλαβε τον λόγο στην συνέχεια αναφέρθηκε ότι η στάση της Ελλάδας στα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου άλλαξε σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας στις ΗΠΑ ενώ από την πλευρά της ΑHEPA η πρωτοβουλία της με την έκδοση ομολόγων (Bonds) συγκέντρωσε σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση των τεράστιων εξόδων εξαιτίας του Πολέμου. Ακόμα και σήμερα Ελλάδα και οι Έλληνες στηρίζουν την θρησκευτική ελευθερία και αγωνίζονται για αυτή.

Η κ. Κάρολ Κόντου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της οικογένειας της, να θεσμοθετήσουν και αφιερώσουν την σειρά των ομιλιών, στην μνήμη του συζύγου της, που όπως είπε πάντα στήριζε τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και της Ορθόδοξης πίστης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο βαρύτονος Κώστας Τσουράκης πρόσφερε με την φωνή του μουσικά διαλείμματα και βέβαια απέδωσε με πολύ όμορφο τρόπο το ιστορικό τραγούδι της Βέμπο «Παιδιά της Ελλάδος»

Ο Τύπος των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Ο πρώτος από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο συγγραφέας κ. Πίτερ Γιακουμής, ο οποίος αναφέρθηκε στην απήχηση που είχε στην Αμερικανική κοινωνία ο αγώνας των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού.

Ο κ. Γιακουμής που είναι και μελετητής της ιστορίας έχει ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την ιστορία των βαλκανικών πολέμων του 1912-1913.

Ωστόσο η πρόσκληση του Λου Κάτσου τον συγκίνησε, όπως είπε ιδιαίτερα, καθώς τόσο ο Θείος του όσο και ο παππούς του έζησαν  πολέμησαν εναντίον του εχθρού το 1940 και μάλιστα ο παππούς ήταν αργότερα αγωνιστής της αντίστασης κατά των Γερμανών.

Έτσι ο κ. Γιακουμής έκανε μια νέα μελέτη συλλέγοντας τα στοιχεία από τις εφημερίδες της εποχής στην Αμερική που έδειχναν καθημερινά την τάση για εισβολή των φασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Από αριστερά η κ. Κάρολ Κόντου, η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου και ο κ. Μάρκος Μαρινάκης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο επόμενος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Χρυσοχόος.

Θέμα του οι πολιτιστικές επιπτώσεις του «ΟΧΙ» στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η μητέρα μου, είπε ο ομιλητής, έχει καταγωγή από τα Καλάβρυτα, τόπο όπου έγινε το σύγχρονο ολοκαύτωμα των κατοίκων από τους Γερμανούς και μέχρι σήμερα τιμούμε τα θύματα αυτού του ολοκαυτώματος.

Ο κ. Κάτσος που είχε και ρόλο συντονιστή και σύνδεσης των ομιλητών με την επέτειο, επεσήμανε μετά την παρουσίαση του κ. Χρυσοχόου, ότι ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ένας δικτάτορας κι αν δεν βρισκόταν στην θέση του Πρωθυπουργού το 1940 σήμερα η Ιστορία δεν θα τον αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο.

Τον κύκλο των ομιλητών συμπλήρωσε η κ. Μάρσια Οικονομόπουλος, επιστήμονας με πτυχία ψυχολογίας και την βυζαντινή ιστορία και μεταπτυχιακές σπουδές στη ψυχιατρική και τα ιταλικά, συγγραφέας μεταφράστρια και διευθύντρια οργανισμών.

Η κ. Οικονομόπουλος παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία την συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Έπος του ’40.

Η κ. Μάρσια Οικονομόπουλος, μέσω διαφανειών παρουσίασε την ζωή και την θυσία τους και ζήτησε από το κοινό να θυμάται την θυσία τους, γιατί όπως αν χάσουμε τις μνήμες θα χαθούμε κι εμείς.

Εδώ θα παραθέσουμε τα ονόματα των ηρώων που είχαν ελληνική καταγωγή και ήταν Εβραίοι στο θρήσκευμα:

Ιωσήφ Ραφαέλ, Μωυσής Σέμος, Σέμος Άρτας, Δαυίδ Νεγκρίν, Τζούντα Πιτσίριλος, Ουριέλ Νεγκρίν, Νισίμ Αττας.

Στον επίλογο ο κ. Κάτσος αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο των Ελληνίδων στον πόλεμο του 1940.

Παρούσα στην εκδήλωση και η Πρόεδρος της «Ατλάντικ Μπανκ» κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου.

- Advertisement -

2 COMMENTS

  1. “Ο κ. Κάτσος που είχε και ρόλο συντονιστή και σύνδεσης των ομιλητών με την επέτειο, επεσήμανε μετά την παρουσίαση του κ. Χρυσοχόου, ότι ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ένας δικτάτορας κι αν δεν βρισκόταν στην θέση του Πρωθυπουργού το 1940 σήμερα η Ιστορία δεν θα τον αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο.”

    Θεωρώ την άποψη του κ. Κάτσου απαράδεκτη και προσβλητική. Προφανώς ο κ. Κάτσος δεν γνωρίζει την προσφορα του Ιωάννη Μεταξά στο Έθνος.

  2. B”H A scheduling conflict made my previous acceptance to be present in person for the OXI Day commemoration impossible to keep. Instead, I participated in a Zoom panel discussing of Stephen Koch’s Hitler’s Pawn, about the boy assassin of a German Reich diplomat in Paris, precipitating Kristallnacht, and the eventual Final Solution to the Jewish problem in humanity’s heinous crime of the Holocaust! However, I am grateful to Demetrios Tsakas of the electronic Anamniseis, for the account of the event at the 3 West Club, at 51 Street, NYC; though, perusing the substance, presenters, by and large, failed to measure the historical perspective properly —- resting their remarks on cliches, ethnocentric pulp fiction, unworthy of the sacrifice of patriotic Greeks, Christian-Orthodox and Jewish, the latter not even mentioned among the three organizations Tsakas mentions! For a comparison, it was uncanny how this year’s content, including the program introducer’s, Oaul Katsos, that Greeks must insist on making OXI Day universal, resembled last year’s program (including some repeated guests), which can easily be accessed on YouTube. Henceforth, and unless organizers are prepared to discuss the objective, they may consider foregoing such embarrassing examples of propaganda! No speaker mentioned the dictator Mussolini’s 102,064 combat casualties, and 90,000 in dictator Metaxas Greek military; including 14,000 killed and 5,000 missing, and an unknown number of sick. Most egregious, an opportunity was missed to showcase Col. Mordekhai Frizis, the highest-ranked Jew falling in the Albania campaign. Nor, significantly, was mentioned the chance to be set free, using the rare advantage of being a Jew in the Balkans, when, captured by the Turks in the 1922 catastrophe, refused freedom, and separation from his troops (presumably, many of whom harbored anti-Semitic sentiments). Still, is it possible that the exiting Greek Consul-General Dr. Konstantinos Koutras could not find it in his heart to underline that 12,898 Greek-Jews served in the armed forces during the Greco-Italian War; and, among their casualties were 513 dead, and 3,743 injured.
    It remains a matter of profound regret that at such fora the director of the Kehila Kedosha Janina Museum, Marcia Ikonomopoulos, remains silent and indifferent to the pain our erstwhile compatriots in our native land continue to inflict by their refusal to come to terms with their persistent anti-Semitism-Zionism! The regular desecration of Jewish cemeteries, synagogues, and Holocaust memorials tragically make my case. So also does the brazen presence of former ant-Semites, conveniently contrite, of three ministers in the otherwise moderate-right-wing Premier Mitsotakis government: Adonis Georgiadis, Thanos Plevris, and Makis Voridis; all three must be dismissed, post haste!
    For now, I set aside mentioning the forthcoming 74th anniversary of another OXI, the thunderous NO cast by Greece, in the UNGA, against the birth of a Jewish State; and the ongoing slander of my People, daily perpetrated by an Orthodox Church in preaching that Jews are to blame for the crucifixion. Some philotimo, besa honor, respect, humility, Christian love, for the senior monotheism! Καλή εβδομάδα, αγαπητοί μου, νόστε καλά, και με πάντα αδελφική αγάπη, Ασερ Ι. Ματαθιας, «ο άλλος» «εκείνος» «ο Εβραίος Ζορμπας« 🙏🔯🇬🇷😢🇮🇱😢🕍🍎
    *Interesting. L.S.G., Rego Park, NY

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.