ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καθολικό το αίτημα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την κρίση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης υπό την ανεξάρτητη επιτροπή των διαμεσολαβητών με επικεφαλής τον Κώστα Μάστορα.

Αν και οι προσπάθειες της ανεξάρτητης επιτροπής τορπιλίστηκαν από την γενική συνέλευση που συγκάλεσε το νεοεκλεγμένο συμβούλιο την Δευτέρα στην Αστόρια και όλοι προεξοφλούσαν το ναυάγιο, εν τούτοις η ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσαν οι διαμεσολαβητές στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2021 προκειμένου να εξηγήσουν τα αίτια της αποτυχίας απέκτησε τις δέουσες διαστάσεις και ανέτρεψε τα δεδομένα.

Ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες τόσο από την έδρα, όσο και από τους παρισταμένους και αν και οι διαμεσολαβητές είχαν ήδη ετοιμαστεί «να νίψουν τας χείρας τους» τα στελέχη που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στην Ομοσπονδία και ήταν παρόντα αντιλήφθηκαν το πρόβλημα, εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί και μάλιστα άφησαν και μια χαραμάδα ελπίδας για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Ξερακιάς, Αναστάσιος Καραγκούνης, Νίκος ΜΠάρδης, Σπύρος Πυργιώτης, Κώστας Πρέντζας, Βλάσης Αναστασίου, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αλέκος Μπαρμπαγιάννης, Χρήστος Βουρνάς,Νίκος Διαμαντίδης, Ευστάθιος Βαλιώτης και Βασίλειος Γκουρνέλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Δήλωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαμεσολαβητών την επόμενη της συζήτησης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας αποδέχεται την ανανέωση της εντολής για νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο: “Η Ανεξάρτητη Επιτροπή γιά την επίλυση της κρίσης στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα πολλών εκπροσώπων φορέων της οργανωμένης ομογένειας της περιοχής μας και μετά από διαβουλεύσεις με στελέχη και των δύο πλευρών, αποφάσισε να συνεχίσει  για ένα τακτό χρονικό διάστημα 10 περίπου ημερών την προσπάθεια γιά την άρση του αδιεξόδου.
Η  Επιτροπή διαβλέποντας θετική προοπτική απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να κάνουν την υπέρβαση πρός όφελος της Ομοσπονδίας και του Ελληνισμού”.

Η συζήτηση

Την συνεδρίαση διεύθυνε ο Κώστας Μάστορας, ο οποίος ηγούνταν της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαμεσολαβητών έχοντας στο πλευρό του τα μέλη της Γιώργο Αλμυρούδη, Αχιλλέα Λυγγέρα και μετέπειτα στην έδρα προσήλθαν και οι κ.κ. Νίκος Αλυσανδράτος και Δημήτρης Φίλιος. Παραβρέθηκε επίσης και ο Ευστάθιος Βαλιώτης, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας και όπως επεσήμανε ο κ. Μάστορας προσέφερε τις δικές του υπηρεσίες.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, όπως χαρακτήρισε ο κ. Κώστας Μάστορας τα μέλη της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων. Συγκεκριμένα από την πλευρά της πλειοψηφίας της Επιτροπής των πρώην πρόεδροι παραβρέθηκαν οι κ.κ. Νίκος Διαμαντίδης, Δήμος Σιώκης, Δημήτρης Καλαμαράς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Α. Γωνιάς και Χρήστος Βουρνάς.

Από την πλευρά του νεοεκλεγμένου συμβουλίου παρέστησαν οι κ.κ. Νίκος Μπάρδης, Πολύκαρπος Κοτρώνης, Γιώργος Ξερακιάς και Σπύρος Πυργιώτης, καθώς επίσης ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας, Γιώργος Αλμυρούδης και Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Παραβρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως του 2020 και πρώην α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος απείχε από την Ομοσπονδία από τότε που ξεκίνησαν οι «βεντέτες» στην Επιτροπή των Πρώην Προέδρων, ο πρόεδρος της Panatha USA και πρώην υποψήφιος Βλάσης Αναστασίου, ο Αλέκος Μπαρμπαγιάννης, από τον Σύλλογο Ελευθέριανης Ναυπακτίας και άλλοο, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ξεκάθαρα χρονικά όρια.

Τόσο ο κ. Κώστας Μάστορας, όσο και οι κ.κ. Γιώργος Αλμυρούδης, Αχιλλέας Λυγγέρας, Δημήτρης Φίλιος και Νίκος Αλυσανδράτος επεσήμαναν ότι το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής είχαν διανύσει τα 99 % της αποστάσεως και ενώ ετοιμάζονταν να υπογράψουν το συνυποσχετικό για την συγκρότηση των επιτροπών θεσμών και διαφάνειας, οικονομικού ελέγχου, παρελάσεως, καταστατικού και την διοικούσα επιτροπή (5 + 5 + 3), οι κ.κ. Τιμολέων Κακούρος και Γιώργος Γεωργόπουλος ζήτησαν παράταση προκειμένου να ενημερώσουν το διοικητικό συμβούλιο και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, 24 Οκτωβρίου 2021.

Ο πρόεδρος του νεοεκλεγμένου συμβουλίου κ. Τιμολέων Κακούρος και ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος προτίμησαν να παραπέμψουν στην γενική συνέλευση το θέμα και να δοθεί η χαριστική βολή στις διαπραγματεύσεις.

Στην πρώτη σειρά οι κ.κ. Γιάννης Κουταλής και Γιώργος Ξερακιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Το συνυποσχετικό το οποίο καλούνταν να υπογράψουν οι δύο πλευρές είχε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας την άρση όλων των μηνύσεων και το άνοιγμα του Σταθάκειου Κέντρου, το οποίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αλυσοδέθηκε από την πλευρά Καλαμαρά, Σιώκη, Μεϊμάρογλου, Τσεκερίδη, Διαμαντίδη, Σταθάκου και Μεϊμάρογλου στις 14ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να παρεμποδίσουν την γενική συνέλευση και την διενέργεια των εκλογών.

Έκτοτε το Σταθάκειο ανοίγει μόνο για τις συνεδριάσεις της πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων, ενώ το νεοεκλεγμένο συμβούλιο παραμένει στην «εξορία».

Κοινή συνισταμένη όλων των συζητήσεων και συνάμα αίτημα των περισσοτέρων ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την Ανεξάρτητη Μεσολαβητική Επιτροπή υπό του κ. Κώστα Μάστορα. Συνεπώς η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση ανανέωσε την εντολή στον Κώστα Μάστορα και την εν λόγω Επιτροπή, όχι μόνο για την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά και για την σύγκληση της γενικής συνέλευσης με την συμμετοχή των δύο συμβαλλόμενων πλευρών προκειμένου να αποκτήσει και νομική υπόσταση και να γίνει υποχρεωτική για όλους η συμφωνία.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Νίκου Μπάρδη.

Η επίτευξη συμφωνίας προϋποθέτει επίσης τη λήξη της θητείας όλων των πρώην προέδρων και τον αποκλεισμό από τις υπό σύσταση επιτροπών όλων όσων έχουν υπηρετήσει στα προεδρεία των πέντε τουλάχιστον τελευταίων ετών που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Παράλληλα ο οικονομικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας – στον οποίο φαινομενικά συμφωνούν όλοι – δεν θα γίνει από ορκωτούς, αλλά από ανεξάρτητους δικανικούς (forensic) λογιστές.

Δύο ηγεσίες

Αν και τα μέλη της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι έχουν αποτύχει εν τούτοις συνεχίζουν ολοταχώς προς το τέλμα. Σήμερα Παρασκευή, η ομογένεια θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν δύο Ομοσπονδίες, η μια ταμπουρωμένη στο Σταθάκειο και η άλλη στην εξορία.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Και οι δύο Ομοσπονδίες αποφάσισαν για την διασκέδαση των εντυπώσεων να διοργανώσουν εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου σε διαφορετικούς χώρους και ημέρες.

Η πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων, η οποία «αποτελεί την έχουσα στέγη Ομοσπονδία θα διοργανώσει απόψε Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου στο Σταθάκειο την δική της εκδήλωση η οποία προσφέρεται δωρεάν και την Κυριακή θα τελέσει την Αρτοκλασία και την Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Το διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Τιμολέοντα Κακούρου θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις την Κυριακή, οι οποίες θα ξεκινήσουν με την Αρτοκλασία και την Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.  Άρα στον ίδιο ναό θα παρελάσουν οι δύο Ομοσπονδίες, η μία με το λάβαρο και η άλλη με τον αέρα του νικητή των εκλογών της 19ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Γιώργος Ξερακιάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας και Γιώργος Αλμυρούδης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

3 COMMENTS

 1. Το μόνο ενθαρρυντικό της όλης υπόθεσης
  είναι η παρουσία μερικών νέων.
  Το απαγοητευτικό είναι η παρουσία των
  πολλών δεινοσαύρων….. οι οποίοι για να
  είμαι ειλικρινής δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει
  τόσο πολύ η οργάνωση , αλλά η συμμετοχή
  τους στην επικαιρότητα….Στη διαδρομή των
  πενήντα και πλέον χρόνια στα κοινά της
  ομογένειας, είδα και έζησα πολλά, από τα οποία
  τα πιό αξιομνημόνευτα ήταν : Όταν ήσουν νέος
  και ικανός οι παλαιότεροι προσπαθούσαν να
  σε υποβαθμίσουν να σε αποθαρρύνουν που
  επιβεβαιώνει αυτό που προανέφερα , ευτυχώς που
  υπήρχαν και ορισμένοι οι οποίοι παραδεχόταν την
  αξία και της έδιναν κουράγιο να ξεπεράσει το
  εμπόδιο της απογοήτευσης , να προχωρεί , να
  μεγαλουργεί και να πετυχαίνει θαύματα, ένα από
  τα οποία είναι και η επιβίωση του Κοραή, ο
  οποίος χωρίς την σθεναρά πάλη ενός νέου
  εκείνης της εποχής ο Κοραής σήμερα θα ήταν
  μόνο στην Ιστορία.
  Παραδειγματισμένος και ανεμοδαρμένος …..
  από την μακράν πείρα , αφήσαμε τους λίγους
  νέους να παραλάβουν την σκυτάλη και εμείς
  να είμεθα πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε όταν
  μας ζητούν την βοήθειά μας. Σήμερα οι λίγοι
  νέοι έχουν γίνει πολλοί , διότι οι νέοι είναι σαν
  τις μέλισσες που όλες μαζί απαρτίζουν μια
  κοινωνία που ζει στην ίδια ΚΥΨΕΛΗ, εργάζονται
  ομαδικά , συλλέγουν την γύρη και φτιάχνουν
  το ζωηφόρο μέλι για τον εαυτό τους αλλά και
  σε όλους εκείνους που το χρειάζονται.
  Σήμερα ο Κοραής μπορεί να μην ακούγεται,
  να μην κάνει θόρυβο , αλλά κάνει έργο που
  ακούγεται.
  Η αξία δεν χρειάζεται , το χειροκρότημα η την
  αναγνώριση για να προχωρεί , ανεβαίνει μόνη
  της σαν την περικοκλάδα και όσο κι’αν
  προσπαθούν να την μειώσουν με το κλάδεμα
  αυτή γίνεται πιο δυνατή και απλώνεται παντού.
  Αν εργάζεσαι με σκοπό την αναγνώριση
  ματαιοπονείς γιατί θα νιώσεις στο πετσί σου
  την απογοήτευση. Αν όμως εργάζεσαι μόνο για
  να προσφέρεις , αυτή η ίδια η προσφορά από
  μόνη της σου δίνει και φτερά και γλυκύτατη
  γεύση , είναι η ίδια γεύση που συνοδεύει τον
  ορειβάτη όταν φθάσει στην κορυφή του
  βουνού.
  Ας αφήσουμε λοιπόν τους λίγους νέους να
  μπούν μπροστά να σχεδιάσουν να οργανώσουν
  το μέλλον των νέων της Ομογένειας κι’εμείς
  από τα μετόπισθεν θα τους είμαστε συμπαραστάτες και με την πείρα μας θα τους
  βοηθάμε κάθε φορά που θα μας το ζητήσουν.
  Να είσθε βέβαιοι πως οι λίγοι νέοι σύντομα θα
  γίνουν πολλοί και θα βρούν πολύ γρήγορα τον
  δρόμο της προόδου και της προσφοράς αν τους
  αφήσουμε ελεύθερους να φτιάξουν τα δικά τους
  θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουν το καινούργιο
  οικοδόμημα της σύγχρονης και της μελλοντικής
  Ομογένειας, που θα μπορέσει να συγκρατήσει
  τους νέους μας μακρυά από την χοάνη της
  πλήρους αφομείωσης και να τους κάνει μέλισσες
  της προσφοράς σε όλα τα επίπεδα και υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης και των
  Εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού .
  Εάν αφήσουμε την τύχη του Ελληνισμού σε τούτη
  την χώρα στην Αρχιεπισκοπή να είστε βέβαιοι πως
  η ομογένεια θα πέσει σε Αδράνεια ( έχει πάρει
  ήδη αυτήν την πορεία) και σιγά σιγά θα έχει την τύχη άλλων μειονοτήτων που έχουν χάσει το
  εθνικό τους χρώμα , την γλώσσα , την
  κουλτούρα και την εθνική τους συνείδηση.
  Οι καιροί άλλαξαν , ο χρόνος μας έκανε πιο
  έμπειρους αλλά και μας αποδυνάμωσε…..μας
  έφθειρε και εάν δεν φανούμε σοφοί και προπάντων λογικοί να δώσουμε ελευθερία κινήσεων στους νέους που επιθυμούν να γίνουν
  οι νέοι ΣΤΥΛΟΙ που θα σηκώσουν το βάρος της
  μεγάλης κληρονομιάς και να το αναμορφώσουν
  σύμφωνα με τος απαιτήσεις της σημερινής εποχής
  οι φωνές των Αρχαίων μας προγόνων αλλά και
  των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών θα μας
  κυνηγούν οι φωνές των σαν τις ερινύες και θα μας τιμωρήσουν γιατί βάλαμε τον εαυτό μας
  πάνω από τις πανανθρώπινες αξίες της φυλής μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.