Τριπλάσια η θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού στους διαβητικούς, λέει ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης

1
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κορνέλ της Νεας Υόρκης και Ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill  του Μανχάταν και συνάμα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο να στείλει τις ευχές του για το νέο έτος στο αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων».

Αντί των καθιερωμένων καρτών που είθισται να στέλνουν τις παραμονές τις Πρωτοχρονιάς οι ηγέτες των ομογενειακών φορέων ο Δρ. Μεζίτης επέλεξε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Εκμεταλλεύτηκε λοιπόν την ευκαιρία αφ’ ενός μεν να εκφράσει τις ευχές του για τον καινούργιο χρόνο, αφ’ ετέρου δε να ενημερώσει το κοινό για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Δρ. Μεζίτης, όπως και η πλειάδα των ομογενών γιατρών και νοσηλευτών τους τελευταίους εννέα μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού και συνάμα στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τις επιπτώσεις και την εξεύρεση πιο αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, αριστερά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αναφερόμενος στις έρευνες που  δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine» το οποίο δημοσιεύει το Κολέγιο των Αμερικανών Ιατρών (American College of Physicians) τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό μεταξύ των οποίων τον τρόπο μετάδοσης, τον εξαερισμό και απολύμανση των εσωτερικών χώρων και την χρήση της μάσκας και εστιάζει την προσοχή του στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

«Η θνησιμότητα από COVID-19 είναι στο 7.3% στους νοσούντες διαβητικούς συγκρινόμενη με 2.3% στο γενικό πληθυσμό», τονίζει μεταξύ άλλων ο Δρ. Μεζίτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο γενικός; εΕμβολιασμός θα αλλάξει τα δεδομένα και θα παράσχει την δυνατότητα της σταδιακής επιστροφής τηςζωής στους κανονικούς της ρυθμούς.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της πρωτοχρονιάτικης επιστολής του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερική, Δρα Σπύρου Μεζίτη:

Καλημέρα Δημήτρη, Χρόνια Πολλά σε σένα και στο αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσςεων» στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο.

Με υγεία και καλύτερο μέλλον ο Καινούργιος Χρόνος 2021

Για τους αναγνώστες σας θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα σημαντικά στοιχεία περί μετάδοσης κορωνοϊού:

Καινούργια Αμερικανική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο «Annals of Internal Medicine» πιστοποιεί ότι η μετάδοση του ιού COVID-19 γίνεται κυρίως μέσω μολυσμένων αεροσταγονιδίων σε κλειστούς χώρους.

Άρα πρέπει να φοράμε μάσκα, να αερίζουμε καλά τους κλειστούς χώρους και να κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις.

Ειδικά για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η μετάδοση και η επιδείνωση της ίωσης είναι αυξημένη σε ασθενείς με κακή ρύθμιση και με πρόσθετες νόσους όπως καρδιοπάθειες, αναπνευστικά και νεφρολογικά νοσήματα, και κακοήθειες. 

Η θνησιμότητα από COVID-19 είναι στο 7.3% στους νοσούντες διαβητικούς συγκρινόμενη με 2.3% των νοσούντων στο γενικό πληθυσμό.

Ελπίζουμε ότι τα εμβόλια που διαφέρουν στο τρόπο ανόσιοποίησης (mRNA και παραδοσιακά) θα μας επιτρέψουν σύντομα να επανέλθουμε σε μια ομαλοποίηση ζωής», καταλήγει η επιστολή του Δρα Σπύρου Μεζίτη.

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.