Τραγικός θάνατος Κύπριου ερευνητή και της συζύγου του στο Yosemite National Park

0
Το αυτοκίνητο που ενοικίασαν για το ταξίδι χωρίς επιστροφή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας – ερευνητής Δρ. Γεώργιος Θεοχάρους (Georgios Theocharous) με την σύζυγό του Ming Yan το πρωί της Τρίτης, 27 Δεκεμβρίου 2022 επιβιβάστηκαν στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο «Dodge Ram» και ξεκίνησαν από τον Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας για να εξερευνήσουν το φημισμένο «Yosemite National Park», χωρίς ποτέ τους να φανταστούν ότι ήταν τελευταίο και συνάμα το μοιραίο ταξίδι της ζωής τους.

Λίγο μετά τις 9.00 μ.μ., την ώρα που διέσχιζαν την Οδό «El Portal Road» πλησίον της συμβολής «Big Oak Flat Road» ογκόλιθοι αποκόπηκαν από την απόκρημνη βουνοπλαγιά, παρέσυραν το όχημα και το έσπρωξαν στον γκρεμό 300 περίπου μέτρων και κατέληξε στις όχθες του ποταμού «Merced River». 

Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στο ζεύγος, αλλά ήταν πλέον αργά. Ο θάνατός τους, βάσει του αστυνομικού ανακοινωθέντος, ήταν ακαριαίος.

Ομογενής Γεώργιος Θεοχάρους με την σύζυγό του μόλις ξεκίνησαν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η Υπηρεσία Παρκών (National Park Service) λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν και την ταυτοποίηση των θυμάτων εξέδωσε ανακοίνωση τύπου βάσει της οποίας ο 51χρονος Γεώργιος Θεοχάρους και η 35χρονη Ming Yan ήταν παντρεμένο ζευγάρι από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.

Η τραγική είδηση προβλήθηκε από τα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία απέδωσαν τον θάνατό τους στην θεομηνία που έπληξε τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του 2022 την Καλιφόρνια και τις άλλες πολιτείες της Δυτικής Ακτής.

Η είδηση για τον θάνατό τους σήμανε συναγερμό στην Κύπρο, όπου διαμένουν οι γονείς του Νίκος Θεοχάρους και Αντρούλα το γένος Σολωμού, τα αδέλφια του Μύρια και Θεόφιλος Αδάμου, η γιαγιά του Χρυστάλλα Σολωμού, τα ανίψια του Νικόλ Αδάμου και Ανδρέας Αδάμου, τα ξαδέλφια και οι λοιποί συγγενείς.  

Η Εξόδιος Ακολουθία αναμένεται να ψαλεί στα τέλη της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης, ανάλογα με την χρονική στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό της σορού του.

Η κηδεία θα λάβει χώρα στον ναό του Προφήτη Ηλία Γερμασόγειας Λεμεσού, ενώ ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο Κοιμητήριο Γερμασόγειας.

Έσβησε ένας αστέρας

Ο Δρ. Γεώργιος Θεοχάρους γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1971. Οι γονείς του Νίκος Θεοχάρους και Ανδρούλα το γένος Σολωμού έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Γεώργιο και την Μύρια και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας επέλεξε την Αμερική για τις σπουδές του, αλλά και για να ζήσει το αμερικανικό όνειρο.

Με την σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής κατάφερε να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Το 2002 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Ph.D. degree in computer science in 2002 from Michigan State University).

Το διδακτορικό του πτυχίο άνοιξε διάπλατα τις πύλες του M.I.T. και από το 2002 μέχρι και το 2004, έκανε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές (post-doctoral associate at the Computer Science and Artificial Intelligence Lab at M.I.T.), όπου ειδικεύτηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Οκτώβριο του 2004 έλαβε το πόστο του επιστημονικού ερευνητή στην «Intel Research» και τον Ιούλιο του 2011 προσελήφθη ως επιστήμονας στα εργαστήρια της Yahoo!

Τον Ιούλιο του 2012 προσελήφθη στην  «Adobe Research» ως αναλυτικός ερευνητής (senior analytics researcher). Πρόσφατα αναδείχτηκε ως διευθύνων της επιστημονικής ομάδας (Principal Scientist).

Προ δύο περίπου ετών παντρεύτηκε με την Ming Yan και το περασμένο Πάσχα (2022) επισκέφθηκαν την Λεμεσό για να γνωρίσουν η γιαγιά, οι γονείς, τα αδέλφια και τα ανίψια την σύζυγό του χωρίς ποτέ του να φανταστούν ότι ήταν και η τελευταία φορά που θα επισκέπτονταν την γενέθλια γη.

Η ειρωνεία της τύχης

Ο Γεώργιος είχε το δικό του επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά με την σύζυγό του Ming Yan ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις διακοπές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς για να εξερευνήσουν το «Yosemite National Park» και αποφάσισαν να ενοικιάσουν το «Dodge Ram», ένα κόκκινο ολοκαίνουργο αυτοκίνητο με το οποίο θα μπορούσαν να οδηγούσαν ακόμη και στους χωματόδρομους και χιονισμένους δρόμους, χωρίς ποτέ τους να φανταστούν ότι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις κατολισθήσεις.

Το πάρκο «Yosemite National Park» θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή πάρκα και οι κατολισθήσεις πιθανόν να οφείλονταν στις πρωτοφανείς θεομηνίες που έπληξαν και συνεχίζουν και αυτές τις ημέρες να πλήττουν την Καλιφόρνια.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έθεσαν καταιγιστικές ερωτήσεις στους αρμόδιους μεταξύ των οποίων γιατί δεν απαγόρευσαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο πάρκο. Κι αυτό διότι είναι απολύτως βέβαιο πως εάν την μοιραία εκείνη ημέρα οι αρχές θα είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία το ζεύγος των ομογενών θα ήταν σώοι και αβλαβείς.  

Ο Γολγοθάς της οικογένειας

Η είδηση για τον τραγικό θάνατο του Δρα Γεωργίου Θεοχάρους και της συζύγου του αποτέλεσε την αφετηρία του Γολγοθά για τους χαροκαμένους γονείς, την γιαγιά και τα αδέλφια του, διότι διακαής πόθος του Γιώργου ήταν να επιστρέψει μια μέρα στην Κύπρο.

Το τραγικό συμβάν συνέπεσε με την ραστώνη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τα αδέλφια του. Η διαφορά δέκα ωρών με το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη και τραυματική την εμπειρία του Θεόφιλου και της Μύριας Αδάμου.

Αν και δεν είχαν ούτε συγγένεια και ούτε καν γνώριζαν τον Κυριάκο Παπαστυλιανού, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ευρισκόμενοι σε άπειρα αδιέξοδα αποφάσισαν εν μέσω των εορτών να τον ενημερώσουν και να ζητήσουν την βοήθειά του προκειμένου να βρουν κάποιον στην Δυτική Ακτή που ήθελε και θα μπορούσε να τους βοηθούσε.

Και από το πρώτο τηλεφώνημα μέχρι και ετούτη την ώρα ο Κυριάκος Παπαστυλιανού επικοινωνεί καθημερινά μαζί τους και αφιερώνει αμέτρητες ώρες για να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τον την διακομιδή της σορού του στην γενέθλια γη.

Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνία και των «Αναμνήσεων» με τα αδέλφια του και μας ικέτευσε να κρατήσουμε επτασφράγιστο μυστικό την προσωπική του συμβολή.

Ο Θεόφιλος και η Μύρια, όμως επέμεναν και μας ικέτευσαν «να διαμηνύσουμε σε όλον τον κόσμο ότι ο Κυριάκος Παπαστυλιανού είναι ο φύλακας άγγελος της χαροκαμένης οικογένειας».

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και τους φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του για την ανέγερση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι κάνοντας κλικ στο https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=5UHLXU3LU95ZY.

Κι αυτό διότι θέλουν ο Γεώργιος Θεοχώρους με την δωρεά αυτή να ανακηρυχτεί κτήτορας της Μονής του Οσίου Αββακούμ.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.