ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα στην Ελληνική Παιδεία χαρακτήρισαν οι ιερείς, οι δάσκαλοι, οι διευθυντές, οι υποστηρικτές και οι ευεργέτες της ελληνικής παιδείας το Πρώτο Συνέδριο Ελληνικής Παιδείας που έλαβε χώρα το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, στη Σαραντάκειο Αίθουσα της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Το Συνέδριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και παραβρέθηκαν 78 σύνεδροι από όλη την Αμερική οι οποίοι προέρχονταν από τις διάφορες πολιτείες των Μητροπόλεων Βοστώνης, Ντένβερ, Ατλάντας, Ντιτρόιτ, Αγίου Φραγκίσκου, Νέας Ιερσέης και Πιτσβούργου, καθώς επίσης και από την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.

Η πλειοψηφία των συνέδρων προέρχονταν από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου εδρεύουν τα περισσότερα ημερήσια σχολεία και στην οποία εδρεύουν ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής. Πολλοί από αυτούς είχαν νωπές τις μνήμες από τα συνέδρια που είχαν διοργανωθεί την δεκαετία του ’90 για το Μέλλον της Ελληνική Παιδείας και στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την ικανοποίησή τους διότι για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον δεκαετίες τους παρέχονταν η ευκαιρία να προβάλλουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της ελληνικής παιδείας στην τρίτη χιλιετία.

Στο βήμα η φιλόλογος Ρίτα Συντήλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του Δρα Αναστασίου Κουλαρμάνη ως διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της γενικότερης αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης του Τμήματος Παιδείας και του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και της επαναφοράς του θεσμού του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και της ανασυγκρότησής του.  

Αν και η θεματολογία ήταν εστιασμένη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εν τούτοις το Συνέδριο κατάφερε να αγγίξει σφαιρικά τα θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, τις ελληνικές σπουδές, τα ελληνικά προγράμματα στα δημόσια σχολεία και το μείζον θέματα της καλλιέργειας της ελληνικής συνείδησης, της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας και της προβολής του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόσο κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας, όσο και κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του «έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», που λέει ο λαός.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Παναγιώτας Λιλικάκη, διευθύντριας του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη”

Επανέλαβε με έμφαση τη δημόσια δήλωση που είχε κάνει την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, ενώπιον των τριακοσίων περίπου εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο σεμινάριο ότι «στο εξής δεν θα κλείνουν, αλλά θα ανοίγουν σχολεία» και τόνισε με έμφαση την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας ελληνικού σχολείου δίπλα σε κάθε ναό.

Θεολογική Σχολή

Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν αρκέστηκε μόνο στα κοινοτικά σχολεία, αλλά έβαλε ψηλά τον πήχη και στο θέμα του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολικής Βοστώνης.

Διεμήνυσε ότι «στο εξής δεν θα βγαίνουν από την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης ιερείς που δεν θα ξέρουν Ελληνικά» και μεταξύ άλλων τόνισε:  «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα και που είμαστε Αμερικανοί και όλη αυτή τη θεωρία την ξέρω, αλλά η Θεολογική μας Σχολή είναι Ελληνορθόδοξη, είναι Θεολογική Σχολή που έχει απέξω και την Ελληνική Σημαία και όποιος δεν αισθάνεται άνετα με αυτόν τον χαρακτήρα και την ταυτότητα αυτής της Σχολής, απλά δε χρειάζεται να έρθει να σπουδάσει σε μας», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι λόγω του φόβου της μείωσης του αριθμού των φοιτητών χαμηλώθηκε το επίπεδο της Σχολής.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της φιλολόγου – τέως διευθύντριας του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”, Αθηνάς Κρομμύδα. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

«Όταν ρίχνεις το επίπεδο, μειώνεται και ο αριθμός. Εμείς αντέξαμε σε πιέσεις επί Τουρκοκρατίας και ένας ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Και ένας να μείνει, αν φλέγεται από την αγάπη για την Παιδεία και για τον Πολιτισμό μας και για την Ορθοδοξία μας, μπορεί να ανατρέψει όλη την κατάσταση όταν χρειαστεί να την ανατρέψει», ανέφερε ο Σεβασμιότατος και πρόσθεσε:

«Έχω την ευθύνη και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι προτιμώ στις εκκλησίες να μαζεύουμε λιγότερα λεφτά για να κάνουμε αγιογραφίες και περισσότερα για να στηρίξουμε το σχολείο. Δεν πειράζει».  

Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό, αλλά έθεσε επί τάπητος και το μείζον ζήτημα της χρήσης της αγγλικής γλώσσας στη Θεία Λειτουργία και μεταξύ άλλων τόνισε: «Να μάθουν  τα παιδιά να λένε το Κύριε Ελέησον. Όταν οι προτεστάντες και οι καθολικοί, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αμερική ψάλλουν και λένε Κύριε Ελέησον στα ελληνικά εμείς λέμε ‘Lord have mercy’».

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλας Κοκόλη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Τόνισε επίσης ότι η πρόφαση ότι δεν κατανοεί το εκκλησίασμα την ελληνική γλώσσα δεν ισχύει, διότι ούτε και όταν γίνεται στην αγγλική δεν μπορεί να κατανοήσει και επικαλέστηκε την απάντηση του διακόνου Ελευθερίου Κωνσταντινίδη που ανήκει στην 4η γενιά των Ελληνοαμερικανών που είπε ότι μόνο τα 20% της θείας λειτουργίας στην αγγλική μπορεί να καταλάβει τους ύμνους και τις ψαλμωδίες.

Κάθε κοινότητα και ένα σχολείο

Απαντώντας στο μείζον θέμα της έλλειψης πόρων για την επιβίωση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων είτε και το άνοιγμα νέων ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε με έμφαση:«Κάθε ναός, κάθε κοινότητα και ένα σχολείο. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Οι πρόγονοί μας όπου και να μετανάστευαν, πρώτα το σχολείο έχτιζαν και μετά την εκκλησία”, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος και ζήτησε να διοργανώνεται το συνέδριο κάθε χρόνο. Τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου θα εκδοθούν σε τόμο.  

Ερωτηθείς για τις προτάσεις  ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι μπορεί να γίνει, είναι ότι κάθε κοινότητα μπορεί να κάνει ένα νηπιαγωγείο, έναν βρεφονηπιακό σταθμό, το οποίο είναι και κοινωνική ανάγκη, όχι κατ’ ανάγκην σχολείο».

Από αριστερά οι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και π. Νικηφόρος Φακίνος. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

«Έχω την ευθύνη και μάλιστα να σας πω ότι προτιμώ στις εκκλησίες να μαζεύουμε λιγότερα λεφτά για να κάνουμε αγιογραφίες και περισσότερα για να στηρίξουμε το σχολείο. Δεν πειράζει», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος και επικαλέστηκε τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να ξαναζωντανέψει τα σχολεία στην  Ίμβρο.

«Αν υπάρχει θέληση, μπορούν όλα να γίνουν. Και δεν μετριούνται όλα τα πράγματα με οικονομικούς όρους, αλλά με όρους ιστορικούς και με όρους συνείδησης», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος προκαλώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.  

Απαντώντας στο μείζον ζήτημα της προετοιμασίας και μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Δυστυχώς, τον Άγιο Βασίλειο τον κλείσαμε και τον μεταφέραμε στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης για να γίνει το Ελληνικό Κολλέγιο με την προοπτική ότι θα λειτουργούσε και εκεί σχολείο για να βγάζει δασκάλους και δεν το κάναμε. Κλείσαμε κάτι χωρίς να το συνεχίσουμε. Αυτό είναι τραγικό. Θα πρέπει το Ελληνικό Κολέγιο (Hellenic College) να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για δασκάλους των Ελληνικών».  

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Κατερίνας Οικονόμου από το Όρεγκον. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγγειλε ότι στις άμεσες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνεται και η ανασύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Παιδείας με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και με πείρα στα θέματα της Παιδείας το οποίο υπήρχε και έχει καταργηθεί.

«Νομίζω ότι σ’ αυτό οφείλεται η έλλειψη συντονισμού και αυτός ο αποσυντονισμός όλων των σχολείων που ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι νομίζει αλλά κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο άλλος. Και αυτό ήταν ατυχές», είπε. 

«Η Αρχιεπισκοπή σηκώνει τα μανίκια και μαζί με τα άλλα, θα ασχοληθεί και με το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας. Αλλά το μέλλον αυτό είναι στα χέρια σας. Θα δουλέψουμε μαζί. Σας χρειαζόμαστε όλους. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, έχουμε όλοι την ίδια αγάπη για τον Ελληνισμό μας, την παράδοσή μας, την Ορθοδοξία μας, για τη γλώσσα μας, για την ιστορία μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Ελπιδοφόρος.  

Από αριστερά οι Αθηνά Κρομμύδα, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και π. Νικηφόρος Φακίνος. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Το συνέδριο

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους π. Παύλος Παλαιστίδη, π. Νικηφόρο Φακίνο, Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, Αθηνά Κρομμύδα, Νικόλαο Ανδριώτη και Αθηνά Φιλίππου – Κατέχη, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην οργανωτική επιτροπή, εστίασε την προσοχή του στην ιερή ευθύνη των συνέδρων και τους κάλεσε να συμβάλλουν όλοι και «με πνεύμα μαθητείας να γίνουν συνοδοιπόροι» του Αρχιεπισκόπου στο κάλεσμα για την προώθηση και ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στη σχέση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας και στις αντιστοιχίες μεταξύ της σύγχρονης κουλτούρας και των αρχαίων συμβόλων και τόνισε την αναγκαιότητα ενθάρρυνσης του διαλόγου για την παιδεία και για το ρόλο του σχολείου με την κλασσική έννοια του όρου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αθηνά Κρομμύδα, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, π. Παύλος Παλαιστίδης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, π. Νικηφόρος Φακίνος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Ο Δρ. Κούτρας τόνισε την αναγκαιότητα ενός επιθετικού rebranding με γλωσσικό και πολιτισμικό προϊόν υψηλότατης προστιθέμενης αξίας και έθεσε επί τάπητος το δίλημμα: «Όταν γυμνάσια όπου γης διαφημίζουν ως ανώτερο προϊόν το πρόγραμμα σπουδών τους επειδή ακριβώς εστιάζουν στον Ελληνικό Πολιτισμό, γιατί εμείς να μεμψιμοιρούμε ως παρακατιανοί;»

Ο νέος διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον διορισμό του και απαρίθμησε μια σειρά δράσεων που θα εξετάσει το Γραφείο, ώστε να γίνει το κέντρο της Ελληνικής Παιδείας και ο Φάρος του Ελληνισμού στην Αμερική.

«Γι’ αυτό ο σκοπός του Γραφείου είναι η συνεργασία με τα Ελληνικά σχολεία σε κάθε επίπεδο. Γιατί μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε και να δυναμώσουμε την Ελληνική Παιδεία στην Αμερική», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Η τέως διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» Αθηνά Κρομμύδα άγγιξε τις καρδιές του ακροατηρίου με την ομιλία της με θέμα «Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Αμερική».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην αποστολή των σχολείων και τόνισε ότι από τις τάξεις τους βγαίνουν οι νέοι πρεσβευτές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ότι η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια είναι υψίστης εθνικής σημασίας θέμα και ότι επείγει να προβληματιστούμε για την πορεία της Ελληνικής Παιδείας και της Ελληνικής γλώσσας.

Η κ. Κρομμύδα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι, οι μαθητές, οι γονείς, οι διευθυντές και όλοι οι εραστές της ελληνικής παιδείας και σε κάθε πρόκληση έθεσε δύο αμείλικτα διλήμματα «αν δεν αναλάβουμε εμείς αυτό το ιερό εγχείρημα, τότε ποιοι; και αν δεν το επιχειρήσουμε τώρα, πότε;»

Στιγμιότυπο από την εναρκτήρια ομιλία του Επισκόπου ΜΗδείας, κ. Αποστόλου. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Η Ρίτα Συντήλα, από το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια αναφέρθηκε στον ρόλο και στην αποστολή των ημερησίων σχολείων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα ανακύψουν όταν η παλαιά γενιά δασκάλων αποχωρήσει και έθεσε επί τάπητος το ερώτημα: «Ποιο θα είναι το κίνητρο για τους νεαρούς δασκάλους να διδάξουν στα σχολεία μας όταν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην πρέπει να διδάξουν και σε άλλα 2-3 απογευματινά σχολεία και επίσης, τι θα παρακινήσει τους γονείς να επιλέξουν τα Ημερήσια Σχολεία όταν δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα;»

«Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας να διατηρηθούν τα σχολεία μας και να αναβαθμιστούν», τόνισε η κ. Συντήλα.

Στον ρόλο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα «Απογευματινά Σχολεία» αναφέρθηκε ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Νικηφόρος Φακίνος οποίος υπενθύμισε την ευθύνη να αλλάξουν τα δεδομένα, αρχίζοντας από τα απογευματινά σχολεία, ώστε οι δυσκολίες να γίνουν ευκαιρίες, οι αδυναμίες να γίνουν δυνατότητες και οι ατέλειες να μην γίνουν συντέλειες.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νικηφόρος Φακίνος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

«Είμαστε, συνέχισε ο π. Νικηφόρος, υπόλογοι στην ιστορία μας, στους ήρωές μας, στους πατέρες μας και στα παιδιά μας. Έχουμε έναν εθνικό θησαυρό που περιμένει να τον αξιοποιήσουμε και να τον εντάξουμε στο προσκήνιο της ιστορίας. Η ίδια ιστορία κρίνει τον έχοντα τα τάλαντα, πως τα επενδύει και πως τα προσαυξάνει. Και, ως μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχουμε τα τάλαντα, πολυτάλαντα και πολυπληθή”.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, π. Παύλος Παλαιστίδης στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στα πέντε διαφορετικού τύπου σχολείου που διατηρεί η μεγαλώνυμη κοινότητα, ενώ η ομιλία του εστιάστηκε στα ελληνικά σχολεία charters

«Ενώ πολλοί νομίζουν ότι τα σχολεία Charter είναι πιθανόν η απάντηση στις συνεχείς προκλήσεις της διατήρησης του Ελληνικού Ορθοδόξου παροικιακού εκπαιδευτικού συστήματος, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά και σε βάθος αυτή τη λύση, η οποία φαίνεται εύκολη για να μην χάσουμε ολότελα αυτό το οποίο όλοι φιλοδοξούμε και φυλάσσουμε ως ιερή παρακαταθήκη», τόνισε.  

Από αριστερά διακρίνονται οι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, π. Νικηφόρος Φακίνος, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και Νίκος Ανδριώτης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Ο επίτιμος πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, Νίκος Ανδριώτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν επί τάπητος θα έρθουν μέσα από έργα.

«Είπατε τι πονάει, είπατε τι χρειαζόμαστε, είπατε τι θέλετε να δείτε, δώστε ευκαιρία λοιπόν σε έναν καινούργιο Αρχιεπίσκοπο που εκείνος ξεκίνησε το θέμα. Τώρα βλέπουμε κάτι χειροπιαστό. Έχουμε έναν Αρχιεπίσκοπο που έχει τα νιάτα, τη μόρφωση, τη δύναμη, έχει το κουράγιο, δουλεύει πολύ και θέλει να προσφέρει και να κάνει κάτι. Εσείς οι πιο νέοι ό,τι μπορείτε να προσφέρετε μέσω του Γραφείου Παιδείας», τόνισε ο κ. Ανδριώτης και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. «Δε χαθήκαμε, ούτε θα χαθούμε», είπε.

Ο κ. Ανδριώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο νέος διευθυντής του Τμήματος Παιδείας προέρχεται από το «Πανεπιστήμιο» του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, από το οποίο αποφοίτησαν πέντε επίσκοποι και μητροπολίτες και πρότεινε όπως οι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης να φοιτήσουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο στο «Πανεπιστήμιο» της Αστόριας, διότι θα συνειδητοποιήσουν το χρέος τους προς την Εκκλησία και την ομογένεια.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Προμηθεύς” Μερόπης Κυριάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μετά από δύο δεκαετίες σύγκληση ενός συνεδρίου και συγχάρηκε τον Αρχιεπίσκοπο για την επιλογή του Δρα. Αναστασίου Κουλαρμάνη.

Η κ. Κοκόλη εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τον Δρα. Κουλαρμάνη και επικρότησε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την ανασύσταση του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα θέματα των εκπαιδευτικών και στους λόγους για τους οποίους στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης την τελευταία δεκαπενταετία έκλεισαν έξι από τα δώδεκα ημερήσια σχολεία και πρότεινε ότι αντί να βάλουν λουκέτο είναι καλύτερα να μετατρέψουν το σχολείο σε τσάρτερ.

Από αριστερά διακρίνονται ο π. Γεδεών Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Στέλλα Κοκόλη, Γεώργιος Μελικόκης και Δρ. Φώτιος Παπαδημητρακόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» Μερόπη Κυριάκου αναφέρθηκε στη συνεργασία του Συλλόγου με το Τμήμα Παιδείας και εστίασε την προσοχή της στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο που ίδρυσε ο Σύλλογος και κάλεσε τους συνέδρους να το στηρίξουν. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Δρ. Αριστοτέλης Μιχόπουλος ο οποίος προσέφερε τις πρώτες δέκα χιλιάδες δολαρίων για την ίδρυση του ταμείου.

Ο τέως πρόεδρος του «Προμηθέα» Δημοσθένης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην έλλειψη ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την Αμερική και τόνισε ότι το μοναδικό λύκειο είναι του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και έδειξε το λεύκωμα για την προ τεσσάρων δεκαετιών αποφοίτηση της πρώτης 9ης τάξης.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Δρ. Ελένης Νατσιοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Εάν θα είχαμε και ελληνικά πανεπιστήμια πιθανόν να είχαμε λιγότερους μικτούς γάμους», επεσήμανε ο κ. Τριανταφύλλου.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» Παναγιώτα Λιλικάκη αναφέρθηκε στις εμπειρίες της από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Καθεδρικό Σχολείο του Μανχάταν όπου οι περισσότεροι μαθητές της τάξης που πήγαν στην Ελλάδα δεν ήταν ελληνικής καταγωγής και ότι αυτό που μετράει είναι η απόκτηση εμπειριών.

«Οι μαθητές, όπως επεσήμανε, όταν έμαθαν ότι ο οδηγός του λεωφορείου που τους ξεναγούσε είχε τη σύζυγο και ένα παιδί που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας έδωσαν τα χρήματα τους ταξιδιού τους στον οδηγό, διότι, όπως επεσήμαναν, τα είχαν περισσότερο ανάγκη», επεσήμανε η κ. Λιλικάκη υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας πρέπει να γίνεται με αγάπη και χωρίς σχολικό φοβισμό

Η συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μεταξία Λίζα αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς που έρχονται με απόσπαση από την Ελλάδα και τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 67 αποσπασμένοι και ότι ο ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Δημοσθένη Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Κατερίνα Οικονόμου, οι οποία είχε έρθει από το Όρεγκον αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δυτική ακτή και ευχήθηκε όπως το Συνέδριο αποτελέσει την αφετηρία για την ένωση της Ανατολικής με την Δυτική Ακτή.

Η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αθηνά Φιλίππου – Κατέχη αναφέρθηκε στις Πολιτειακές Εξετάσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας και στα ενιαία προγράμματα.  

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» Ηλίας Τομάζος , από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του Αρχιεπισκόπου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαι 45 χρόνια στην Αμερική και είναι από τις καλύτερες τοποθετήσεις που έχω ακούσει από Ιεράρχη μας. Πράγματι είναι ελπίδα αυτά που μας είπατε, Σεβασμιώτατε».

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Αθηνάς Φιλίππου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Δρ. Ελένη Νατσιοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ο Γεώργιος Κανελλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ελληνικά προγράμματα στα λύκεια και άλλοι εκπαιδευτικοί.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ρίτα Συντήλα, Σταυρούλα Τσούτσα, Μεταξία Λίζα, Δρ. Αριστοτέλης Μιχόπουλος. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.