ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Το πράσινο φως για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας.

Την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις, πρότεινε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά ακυρώνει την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.

Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών ανέβασε ανάρτηση στο twitter μνημονεύοντας στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.