Το προφίλ του τουρίστα των Χανίων μέσω τη σύγχρονης τεχνολογίας

0

ΧΑΝΙΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Διερεύνηση προφίλ αλλοδαπού τουρίστα Δήμου Χανίων, βαθμός ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας και προοπτικές επέκτασης της τουριστικής περιόδου», προχωρούν δήμος και Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), διά του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Μέσω της πράξης αυτής όπως αναφέρει η σύμβαση το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, θα γίνει διερεύνηση της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς, του προφίλ και των προτιμήσεων των αλλοδαπών τουριστών που διαμένουν στο Δήμο Χανίων, την περίοδο μη αιχμής (Σεπτέμβριο έως τέλη της τουριστικής περιόδου) 2021, αξιολόγηση του βαθμού ικανοποίησης τους από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, την τήρηση των μέτρων και κανόνων πρόληψης εξάπλωσης του COVID-19 (κορονοϊού) καθώς και δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην συγκριτική αξιολόγηση δεδομένων παρελθόντων ετών που κατέχει και διαχειρίζεται στο ΜΑΙΧ με στόχο την επίδραση της πανδημίας στο brand name της πόλης των Χανίων.

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της πανδημίας

Η έρευνα λαμβάνοντας υπόψη τις δομικές αλλαγές που έφερε στο τουριστικό προϊόν η πανδημία, θα εστιάζει στις ειδικές συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης και των συνεπακόλουθων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων και κυρίως στους παράγοντες που καθόρισαν την επιλογή της πόλης των Χανίων ως τουριστικού προορισμού των συγκεκριμένων επισκεπτών, τις καταναλωτικές τους συνήθειες αλλά και την άποψή τους για θέματα σχετικά με την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων που διασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και τις απόψεις τους για θέματα όπως οι υποδομές (ποδηλατόδρομοι, πλατείες, πάρκα, κλπ.) η καθαριότητα, η διαθεσιμότητα παραδοσιακών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Έρευνα με τη χρήση της τεχνολογίας

.

Επιπλέον αντί του κλασικού ερωτηματολογίου και στο πλαίσιο του σχεδιασμού COVID-19 Safe Survey θα χρησιμοποιηθεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που θα διασφαλίζει την συμμετοχή των αλλοδαπών τουριστών με την χρήση των προσωπικών τους συσκευών (PC, Smartphone και Tablet) και την αποφυγή χρήσης τυπωμένων ερωτηματολογίων και στυλό.

Η επιλογή αυτής της δυνατότητας γνωστοποιείται στους επισκέπτες από εκπρόσωπο της έρευνας που θα βρίσκεται στο Διεθνή Αερολιμένα Ιωάννης Δασκαλογιάννης των Χανίων και σε κάποια κεντρικά σημεία της πόλης και με Roll UPs (διαστάσεις 80×190 cm) και αφίσες μεγέθους Α3 και ενεργοποιείται στη γλώσσα επιλογής του ενδιαφερόμενου μέσω οπτικής σάρωσης κατάλληλου URL ή QRCode από το PC, Smartphone ή Tablet ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα του κατόχου.

Για την επίτευξη υψηλού αριθμού ανταποκρίσεων, θα υπάρχει καθημερινά στους χώρους/θύρες αναχώρησης του διεθνούς αερολιμένα έδρανο με εκπρόσωπο της έρευνας, ο οποίος στο πλαίσιο του COVID-19 Safe Survey θα προτρέπει, με δώρο κάποιο αναμνηστικό, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο με τις συσκευές τους εντελώς ανέπαφα.

Η έρευνα θα διεξαχθεί προς το τέλος της τουριστικής περιόδου 2021 ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο 2021 και συμπεριλαμβάνοντας τους μήνες Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου.

Επιπλέον προβλέπεται αναφορά και συγκριτική παρουσίαση δευτερογενών στοιχείων που αφορούν στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με στόχο την αξιολόγηση της τουριστικής κίνησης στα Χανιά αλλά και γενικότερα στην Κρήτη.

Πού επικεντρώνεται η έρευνα

Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων θα επικεντρωθεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία:

– Σκιαγραφούν το προφίλ και τις προτιμήσεις του αλλοδαπού τουρίστα που έρχεται στους μήνες μη αιχμής.

– Αναδεικνύουν δυνατά σημεία και αδυναμίες όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες του Δ. Χανίων

– Επιχειρούν συγκριτική παρουσίαση αξιολόγησης των βασικών χαρακτηριστικών του τουριστικού προϊόντος των Χανίων χρησιμοποιώντας πρωτογενή δεδομένα αντίστοιχων ερευνών παρελθόντων ετών που διεξήχθησαν από το ΜΑΙΧ

– Παρέχουν συμπεράσματα όσον αφορά στην αξιολόγηση των Χανίων από τους επισκέπτες- τουρίστες, ως «Covid free» τουριστικός προορισμός.

– Επιχειρούν να διερευνήσουν δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

– Παρέχουν συγκριτική παρουσίαση βασικών δευτερογενών στοιχείων / πληροφοριών της τουριστικής σεζόν 2021.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρέχουν ένα έγκυρο επιστημονικό υπόβαθρο στο Δ. Χανίων όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του τουρισμού, όσον αφορά σε παρεμβάσεις/βελτιώσεις των υπηρεσιών στα όρια του δήμου, στο σχεδιασμό στρατηγικών και δράσεων με άξονα την ανάδειξη και την προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και τη διατήρηση του τουριστικού προϊόντος των Χανίων στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.