Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College τίμησε τη μνήμη του Νταν Γεωργακά

0
Ο αείμνηστος Νταν Γεωργακάς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντα ποιητή, συγγραφέα, ακτιβιστή, ιστορικού, καθηγητή και επί σειρά ετών ετών συνεργάτη του, Νταν Γεωργακά.

Ο «Επαναστάτης της Διασποράς», όπως τον αποκαλούσαν έφυγε τον περασμένο Νοέμβριο από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μεγάλο έργο. Ανέπτυξε τεράστιο ενδιαφέρον για την ιστορία της εργατικής τάξης, τα κινήματα των Αφροαμερικανών και τα αριστερά ρεύματα στην Ελληνική Ομογένεια στην Αμερική. Επίσης ήταν η ψυχή των περιοδικών «Journal of Modern Hellenism» και «Cineaste» ενώ ήταν επίσης ο άνθρωπος που έφερε τον ελληνικό σινεμά στις ΗΠΑ, μέσα από φεστιβάλ και δράσεις.                            

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης  ήταν ο καθηγητής και συνεργάτης του, Δρ. Νίκος Αλεξίου. Ο Δρ. Αλεξίου παρουσίασε και φώτισε την σπουδαία και πολυσχιδή προσωπικότητα του Νταν Γεωργακά. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Δρα Γεράσιμο Κατσάν με τους επίσης σπουδαίους ακαδημαϊκούς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, η οποία απογείωσε την εκδήλωση σε μια όμορφη ακαδημαϊκή συζήτηση.

Οι καθηγητές Νίκος Αλεξίου, αριστερά, και ο Νταν Γεωργακάς το 2019 στο σπίτι του τελευταίου στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.

Με αφορμή το όραμα και το έργο του Νταν Γεωργακά αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για το μέλλον  και τις προοπτικές της Ελληνικής Γλώσσας και των Ελληνικών Σπουδών.

Στη συζήτηση μεταξύ άλλων συμμετείχε ο καθηγητής Δρ. Γιώργος Αναγνώστου από το Ohio State University, ο καθηγητής Δρ. Σπύρος Ορφανός από το NYU, η καθηγήτρια Δρ. Στελλα Τσίρκα από το Stonybrook State University, η Δρ. Ιλάιν Θωμοπούλου από το Ιλινόις. Τέλος συμμετείχαν ενεργά και φοιτητές οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσωπικότητα του Νταν Γεωργακά.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/megali-i-apolia-terastia-i-parakatathiki-tou-dan-georgakas/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.