Το ιστορικό αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι, έγινε χώρος Πολιτισμού

0
Το αρχοντικό Τζαβέλα στο Σούλι.

ΣΟΥΛΙ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια της αναστηλωμένης πατρογονικής εστίας της οικογένειας των Τζαβελαίων στο Σούλι. Το αρχοντικό ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ενώ με ειδικές άδειες οι απόγονοι, λιθαράκι-λιθαράκι το αναστήλωσαν. Στους χώρους της οικίας φιλοξενούνται κειμήλια των οικογενειών Τζαβέλα και Μπότσαρη, μαζί με κειμήλια του αγώνα.

Ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η αποκατάσταση ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με δαπάνες των απογόνων των Τζαβελαίων και ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Κατά τις ημέρες των Εορτών Σουλίου, το αρχοντικό θα είναι ανοικτό ως μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα κειμήλια και τους αγωνιστές.

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Σουλίου, Σταύρος Κωσταράς, απόγονοι της φάρας των Τζαβελαίων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κάτοικοι του Σουλίου.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.