To Ιερό Ιδρυμα αγοράζει το παρακείμενο με την Ποντιακή Γη οικόπεδο (βίντεο)

0
Τα χορευτικά των Ποντιακών Συλλόγων, τα οποία έκλεψαν την παράσταση στην περσινή χειμερινή ποντιακή βραδιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά έχει ήδη εισέλθει στην διαδικασία της αγοράς του παρακείμενου οικοπέδου που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Ποντιακής Γης στο Νέο Κόσμο. Την χαρμόσυνη είδηση ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, 26 Ιανουαρίου 2019 ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια της  πρωτοχρονιάτικης γιορτής του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά που διοργανώθηκε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Ο Δρ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι το νέο οικόπεδο είναι δέκα στρεμμάτων και ότι στα δέκα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την αγορά του αρχικού οικοπέδου κατάφεραν να αγοράσουν το δεύτερο οικόπεδο και ότι με την ολοκλήρωση της νέας αγοράς θα τριπλασιάσουν την έκταση και θα δημιουργήσουν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδρύματος.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=RfXj_EdI2Hw&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Στη γιορτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Συλλόγων των Ποντίων από το Κονέκτικατ, τη Φιλαδέλφεια, τη Βοστώνη, το Σικάγο και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Παρόντες ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, Γεώργιος Κίτσιος καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Πανθρακικής Ένωσης «Ορφέας» και του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα».

Τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας παρουσίασαν τους παραδοσιακούς χορούς και τις ενδυμασίες του Πόντου.

Η Βασιλική Τσανακτσίδου, αριστερά, και ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ για την αφιέρωση της παρέλασης της ομογένειας στη Φιλαδέλφεια στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αναφερόμενος στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας επεσήμανε ότι είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων και υπενθύμισε ότι το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα το έχουν επωμιστεί οι Πόντιοι και οι οργανώσεις τους στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.

Η Βασιλική Τσανακτσίδου, η οποία είναι πρωταγωνίστρια της ταινίας μικρού μήκους «Genocide – A true story» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας της Φιλαδέλφειας να αφιερώσει την παρέλαση στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να συμμετάσχουν με τους συγγενείς και φίλους στην παρέλαση.

Την παρέλαση, όπως επεσήμανε θα ανοίξουν οι 100 μαυροφορεμένες γυναίκες, όσο χρόνια μεσολάβησαν από τότε μέχρι και σήμερα.

«Θα αγωνιστούμε ώστε όλες οι παρελάσεις να είναι αφιερωμένες στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας» επεσήμανε η κ. Τσανακτσίδου προτρέποντας τις γυναίκες να παρελάσουν μαυροφορεμένες και τη νέα γενιά των ποντίων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.

Σε πρώτο πλάνο ο τέως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης και ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Αναφερόμενη στην αγώνα των Ποντίων η κ. Τσανακτσίδου επεσήμανε ότι «στον αγώνα τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας οι Πόντιοι έχουν μια κυβέρνηση που είναι αντίθετη και μια αντιπολίτευση ανύπαρκτη». 

Ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Δημήτρη Μολοχίδη και τόνισε ότι προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις για τη 100ετηρίδα.

Αναφερόμενος στην ταινία μικρού μήκους «Genocide – A true story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου επεσήμανε ότι η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στις 29 Μαρτίου στο Νόργουαλκ του Κονέκτικατ και ότι στις 4 Απριλίου η ταινία θα προβληθεί στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Μήνυμα προέδρου

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μέσω μιας αναρτήσεως στην σελίδα του Ιδρύματος στο Face Book εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της Πρωτοχρονιάτικης Γιορτής και μεταξύ άλλων έγραψε: Ήταν μια όμορφη βραδιά με εξαιρετικούς καλλιτέχνες από Ελλάδα και εδώ, με εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές από την Έφη Οικονόμου-Παυλίδου και τις συνεργάτιδες της από την Φιλαδέλφεια, με την απαραίτητη και θετικότατη συμβολή των Συλλόγων Ποντίων από το Connecticut, Philadelphia, New York, Boston, Chicago, κ.ά. και της Ομοσπονδία μας. Παρόντες και εκπρόσωποι της Πανθρακικής Ένωσης “Ορφέας” και του Συλλόγου Δραμινών “Αγία Βαρβάρα”.

Ήταν μια όμορφη βραδιά με σπουδαίες δωρεές από τον αξιόλογο κ. Δημοσθένη Βασιλείου και άλλες ανώνυμες. Με τη δωρεά όλων των φαγητών και ποτών από φίλους του ιδρύματος από τη Φιλαδέλφεια. Και με την συμβολή επιχειρήσεων, όπως του Λευκού Πύργου.

Και βέβαια, με πολλά μέλη και φίλους του Ιδρύματος, και κυρίως με παιδιά από τις νεολαίες των προαναφερόμενων Συλλόγων, που έδωσαν ζωντάνια, χαρά, κέφι και κυρίως ελπίδα και βάσιμη προοπτική ότι μπορούμε πολλά περισσότερα. Σας ευχαριστούμε όλους. Φορείς και άτομα.

Ο Δρ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την καλλιτεχνική ομάδα απαρτιζόταν από τους Ιωάννη Σανίδη (λύρα), Στέργιο Ζιμπιλιάδη (τραγούδι), Δημήτρη Στεφανίδη (λύρα και τραγούδι), Κώστα Φετφατζίδη (λύρα και τραγούδι), Σωκράτη Τογρίδη (νταούλι) καθώς και τον πιτσιρικά Γιώργο Γιαπουτζή (νταούλι), που συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

«Ευχόμαστε όπως ο Μεγαλοδύναμος, δια των μεσιτειών της Παντανάσσης Σουμελιώτισσας, χαρίζει σε όλους υγεία και χαρά. Είθε με αγάπη να απολαμβάνουμε το σήμερα και με πίστη να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Να έχετε όλοι μια λαμπρή χρόνια!», καταλήγει το μήνυμα του Δρ. Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.