NEA YOΡKH. Σε μια εκδήλωση γεμάτη από συμβολισμούς για την ημέρα της γυναίκας, το Δίκτυο Γυναικείων Πρωτοβουλιών (WIN) του Παγκύπριου τίμησε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2020, στην διάρκεια δείπνου στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, την συγγραφέα Τασούλα Χατζητοφή, μια προσφυγοπούλα από την Αμμόχωστο, για το έργο και την σημαντική προσφορά της στον επαναπατρισμό των κλεμμένων εικόνων στην Κύπρο.

Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η γνωστή παρουσιάστρια οικονομικών ειδήσεων και εξελίξεων στην Γουόλ Στριτ, από το δίκτυο της TD Ameritrade, κ. Νικόλ Πεταλλίδη.

Ήταν μια ευκαιρία να αναγνωριστεί το έργο και η συμβολή της γυναίκας της Κύπρου τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η συμμετοχή των εκπροσώπων των διαφόρων φορέων. Ήταν επίσης μια  επιβράβευση της καλής οργάνωσης του Δικτύου Γυναικείων Θεμάτων του Παγκύπριου, που έχει επικεφαλής την πρόεδρο κ. Θεάνα Ιορδάνου. Ταυτόχρονα η εκδήλωση αυτή, στάθηκε αφορμή να επιστρέψει στη δράση μετά απο ενα σύντομο διάλειμμα για λόγους υγείας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Η κ. Τασούλα Χατζητοφή, (αριστερά) ενώ παραλαμβάνει το βαρύτιμο βραβείο του Δικτύου WIN σε κρύσταλο Τίφανι, από την πρόεδρο κ. Θεάνα Ιορδάνου. Φωτογραφία: ΕΤΑ/ PRESS

Σημαντικό ήταν επίσης το μήνυμα της παρουσίας των διπλωματικών εκπροσώπων τριών χωρών, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ολλανδίας, που θέλησαν έτσι να τιμήσουν την συγγραφέα, η οποία κατοικεί στην Ολλανδία όπου και έχει δημιουργήσει έναν μη Κυβερνητικό Οργανισμό για την προώθηση του έργου της επιστροφής της πολιτιστική κληρονομιάς της Κύπρου. Έτσι στην σπουδαία αυτή βραδιά παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ, ο εκπρόσωπος του Προξενείου της Ολλανδίας κ.  Joost Taverne, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού και η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά του Ελληνικού Προξενείου κ. Ευαγγελία Κανελλέα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση που συνάντησε σε πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, στην διάρκεια ενός συνεδρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου και παρατήρησε ότι, ενώ σήμερα πολλοί ασχολούνται με διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο, ελάχιστοι, είπε, γνωρίζουν το πρόβλημα της Κύπρου. Ετσι στο συνέδριο αυτό, είπε, μίλησαν για την Συρία και άλλες συρράξεις σε άλλες περιοχές. Τους έθεσα λοιπόν, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ, το Κυπριακό και μου απάντησαν, ότι «στην Κύπρο δεν υπάρχει σύρραξη, γιατί ζητάτε επίλυση;»

Εχουμε υποχρέωση, συνέχισε ο κ. Κρίστοφερ, ως Αμερικανοί πολίτες να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της Κύπρου. Υπάρχει, πρόσθεσε, μια σύρραξη στην Κύπρο. Ο Ερντογάν, τόνισε, εξάγει τον ισλαμικό φανταμενταλισμό. «Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να τον σταματήσουν», εξήγησε.

Η κ. Τασούλα Χατζητοφή συνομιλώντας με τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου κ. Αλέξη Φαίδωνος-Βαντέ , την ακόλουθη για πολιτιστικά θέματα στο Ελληνικό Προξενείο κ. Ευαγγελία Κανελλέα και την Πρόεδρο του Δικτύου WIN κ. Θεάνα Ιορδάνου (όρθια, πρώτη απο αριστερά). Φωτογραφία: ΕΤΑ/ PRESS

Ο κ. Κρίστοφερ, θύμισε στην συνέχεια σε όλους, τις πιο πρόσφατες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα την απώλεια του Νίκου Μούγιαρη, που ήταν και ο ευεργέτης του Παγκύπριου και στην συνέχεια ευχαρίστησε και συνεχάρη την πρόεδρο του Δικτύου WIN και τις άλλες κυρίες που συμμετέχουν στο συμβούλιο και τις επαίνεσε για την επιλογή της κ. Χατζητοφή, λέγοντας ότι η τιμώμενη είναι ενα άτομο που κατάφερε να κάνει πολλά.  

Κατόπιν ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ παρουσίασε και τους καλεσμένους Αρμενικής καταγωγής, που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς και την εισαγγελέα του Νάσαου Κάουντι κ. Μαγδαληνή Σίγκας.

Παρουσιάζοντας την κ. Χατζητοφή η πρόεδρος του Δικτύου WIN κ. Θεάνα Ιορδάνου, επεσήμανε ότι το προσφυγόπουλο απο την Αμμόχωστο, έφυγε απο την Κύπρο σε ηλικία 14 χρονών και κατάφερε να προσφέρει στον τόπο της, προσπαθώντας να θεραπεύσει τα ψυχικά τραυματά της και καταφέρνοντας μετά απο πολύχρονο αγώνα, να επιστραφούν τα ιερά κειμήλια, οι εικόνες στην Κύπρο. Η κ. Χατζητοφή έγραψε ενα βιβλίο όπου εξηγεί τις προσπάθειες αυτές. Τίτλος του βιβλίου: Icon Hunter, (Κυνηγός Εικόνων).

Μια ομάδα κυριών που έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση του Δικτύου Γυναικείων Θεμάτων (WIN) του Παγκύπριου για να τιμήσουν την συγγραφέα Τασούλα Χατζητοφή. Φωτογραφία: ΕΤΑ/ PRESS

Μια προσφυγοπούλα

Η ομιλία της Χατζητοφή, ήταν απο τις πιο συγκινητικές ομιλίες που έχουμε ακούσει εδω και πολύ καιρό. Παρουσιάζοντας τον εαυτό της η κ. Χατζητοφή είπε: «Είμαι κι εγω μια απο εσάς, ένα πρόσωπο που παλεύει για να βρεί που ανήκει, από τότε που έφυγα απο την Αμμόχωστο».

Και συμπλήρωσε: «Όταν πήγα στην Ολλανδία, μια χώρα όπου σου δίνουν ευκαιρίες, αισθάνθηκα ενοχή για το αν πρέπει να τους αγαπήσω, δεν ήθελα να μιλήσω ολλανδικά. Μέχρι την στιγμή που ο Ολλανδός πρωθυπουργός το 2013 μου τηλεφώνησε (ενώ βρισκόμουν σε συνέδριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και μου ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις (4) εικόνες που αναζητούσα για 18 χρόνια είναι έτοιμες να επιστραφούν, μήπως θέλετε να το ανακοινώσετε εσείς; Τότε ένοιωσα ότι με αποδέχθηκαν, ένοιωσα αγάπη και από εκείνη την στιγμή ταξιδεύω παντού επιδεικνύοντας το ολλανδικό μου διαβατήριο».

Σε άλλο σημείο η κ. Χατζητοφή τόνισε: «Η Αμμόχωστος απο το 1974 είναι πόλη φάντασμα. Όταν είσαι απο την Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, είσαι πρόσφυγας. Αλλά ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Αμμοχώστου, είναι διαφορετικό. Δεν υπάρχουμε. Είμαστε φαντάσματα. Ξέρετε τι είναι να μεγαλώνεις σε όλη την ζωή σου και να μην υπάρχεις; αναρωτήθηκε. Ξέρετε τι είναι να έχεις καταφέρει κάτι στην ζωή σου και να μπορείς να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι την Αφρική, αλλά να μην μπορείς να πάς στο σπίτι σου; Ξέρετε τι είναι να επιστρέφεις στην Αμμόχωστο μετά απο πολλά χρόνια και να στέκεσαι στην γραμμή και να βλέπεις το σπίτι σου και το σχολείο σου, αλλά αν κάνεις ενα βήμα, υπάρχουν πέντε στρατιώτες εκεί, για να σε πυροβολήσουν, γιατί απλά θέλεις να γυρίσεις στο σπίτι σου».

Σήμερα, συμπλήρωσε, βρισκόμαστε στο σημείο που έχουμε χάσει την ηθική μας πυξίδα. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη, όπου ο καθένας απο μας θα ορίζει τα δικά μας σύνορα, να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε όλοι την ίδια θέση. «Ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του τρόπο να δίνει τις μάχες του».

«Ετσι κι εγώ όταν έφυγα απο την Αμμόχωστο πήγα στην Ολλανδία και έδωσα την δική μου μάχη διεκδικώντας και επιστρέφοντας στην χώρα μου, ένα εκατοστό κάθε φορά των κλεμμένων κειμηλίων για να θεραπεύσω την ανάγκη που ένιωθα να επιστρέψω πίσω στο σπίτι μου. Αυτό ήταν το ταξίδι μου. Να γίνω καλύτερο άτομο, αντί να έχω μέσα μου μίσος. Είμαι ενα κορίτσι από την Αμμόχωστο, αλλά θα μπορούσα να είμαι απο την Συρία, τον Λίβανο, απο οποιαδήποτε περιοχή διαμάχης. Δημιούργησα λοιπόν, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό με την επωνυμία “Walk of Truth” με στόχο να πάρω τα μαθήματα που διδάχθηκα απο αυτη την προσπάθεια του επαναπατρισμού των εικόνων και να τα μοιραστώ με κάθε άλλη χώρα. Για να υπενθυμίσω σε όλους, ότι το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Πριν πεθάνω, θα ήθελα να πάω στο σπίτι μου, αλλά αν δεν μπορέσω, έχω ζητήσει στην διαθήκη μου να με κάψουν και οι στάχτες μου να διασκορπιστούν στην Αμμόχωστο. Αυτό, πρόσθεσε, δείχνει πόσο δυνατά νοιώθουν οι πρόσφυγες που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Και το βιβλίο που έγραψα είναι αφιερωμένο στα 65 εκατιομμύρια των προσφύγων σε όλο τον κόσμο».

Καταλήγοντας η κ. Χατζητοφή είπε, ότι αν θέλετε να ξέρετε πως τα κατάφερα όλα αυτά, είναι επειδή είμαι γυναίκα.  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού. Διακρίναμε επίσης τον κ. Σάββα Τσίβικο, την πρώην πρόεδρο του Δικτύου WIN Δρ. Ντια Χριστοδουλίδου και την αγαπημενη εκδότρια της Ομογένειας κ. Φανή Πεταλλίδη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.