ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δυναμικό, με παλμό και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία νεανικό ήταν το συλλαλητήριο συμπαράστασης στα νησιά του Αιγαίου και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 8 Μαρτίου 2020 στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια.

Το συλλαλητήριο διήρκησε πάνω τρεις περίπου ώρες, ήταν άρτια διοργανωμένο και ήταν από τις ελάχιστες φορές που οι Αστυνομικοί ήταν χαλαροί και δεν χρειάστηκε να παρέμβουν για την αποκατάσταση της τάξης.

Ο καταγάλανος ουρανός γινόταν ένα με τις γαλανόλευκες σημαίες που κρατούσαν οι τρεις γενιές των Ελληνοαμερικανών σε συνδυασμό με τα εμβατήρια, τους εθνικούς ύμνους και το «τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητικό και συγκινητικό το συλλαλητήριο.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ομογενείς από τις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι οι οποίοι κέντρισαν το ενδιαφέρον και των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το τηλεοπτικό κανάλι «NY York 1», το οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στο συλλαλητήριο και πρόβαλε τις δηλώσεις της Μαρίας Κοβόρου, της προέδρου της Χιακής Νεολαίας, η οποία μαζί με τα άλλα στελέχη της νεολαίας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κινητοποίηση της νέας γενιάς.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε σε λιγότερο από δέκα μέρες και η ανταπόκριση ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Η οργανωτική επιτροπή αφιέρωσε ιδιαίτερη φροντίδα στα συνθήματα και στα πανό, καθώς επίσης στα ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία δόθηκαν στους ομογενείς και Αμερικανούς δημοσιογράφους και τα οποία προέβαλαν το τρίπτυχο του συλλαλητηρίου «Η Ελλάδα υποφέρει – τα νησιά αιμορραγούν – ανθρωπιστική κρίση.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στον Έβρο και στην ασύμμετρη απειλή που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να στηρίξουν τη γενέτειρα στις κρίσιμες ετούτες στιγμές.

Ζήτησαν από την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ούτως ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πιόνια και συνάμα να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για την αποσυμφόρηση των νησιών και επιστροφή στις χώρες προελεύσεώς τους όλων όσων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: ETA / PRESS

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης και άλλοι ομιλητές κάλεσαν τους ομογενείς να αποταθούν στους βουλευτές και γερουσιαστές των περιοχών τους και να ζητήσουν από το Κογκρέσο και τον πρόεδρο Τραμπ αφ’ ενός μεν να προβούν σε κυρώσεις προς την Τουρκία, αφ’ ετέρου δε να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεταναστευτική κρίση και την ασύμμετρη απειλή.

Το συλλαλητήριο, όπως επεσήμαναν οι διοργανωτές αποτελεί την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών συμπαράστασης στα νησιά και κατ’ επέκταση στη γενέτειρα.  

Σε πρώτο πλάνο ο Βασίλης Κεϊσογλου από το www.Cosmosphilly.com. Φωτογραφία: ETA / PRESS
Λίγο πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: ETA / PRESS
Οι ομογενείς οι οποίοι κατέκλυσαν την ΠΛατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς οι οποίοι κατέκλυσαν την ΠΛατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του ύπατου προέδρου της AHEPA Γιώργου Χωριάτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητήριου συμπαράσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η νέοι μετά το συλλαλητήριο έστησαν τον χορό στην Πλατεία Αθηνών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς οι οποίοι κατέκλυσαν την Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.