Το Ανώτατο στις ΗΠΑ ακύρωσε εν μέρει νόμο που απαγόρευε τις αμβλώσεις στην Ιντιάνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υιοθέτησε σήμερα μια ενδιάμεση θέση για το ακανθώδες ζήτημα των αμβλώσεων, επικυρώνοντας, εν μέρει, έναν περιοριστικό νόμο που είχε εγκριθεί στην Ιντιάνα, ακυρώνοντας όμως ορισμένες από τις πιο ακραίες διατάξεις του.

Εν μέσω της «επίθεσης» που έχουν εξαπολύσει πολλές συντηρητικές Πολιτείες με απώτερο σκοπό να θέσουν εκτός νόμου την εθελούσια διακοπή της κύησης, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε τελικά στην Ιντιάνα το δικαίωμα να καταστήσει υποχρεωτικό τον ενταφιασμό ή την καύση των ιστών των εμβρύων σαν να ήταν «ανθρώπινα λείψανα» και όχι σαν «ιατρικά απόβλητα».

Η διάταξη αυτή «δεν επηρεάζει το δικαίωμα των γυναικών» στην άμβλωση και επομένως μπορεί να τεθεί σε ισχύ, έκριναν οι δικαστές. Από την άλλη πλευρά, επισήμαναν ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να απαγορεύσει στις γυναίκες να κάνουν άμβλωση λόγω του φύλου του εμβρύου, της φυλής ή κάποιας γενετικής ασθένειας, για παράδειγμα αν διαπιστωθεί από τον προγεννητικό έλεγχο κάποια χρωμοσωμική διαταραχή.

Οι δικαστές επιφυλάχθηκαν ωστόσο του δικαιώματός τους να αλλάξουν άποψη στο μέλλον, τονίζοντας ότι μόνο ένα Εφετείο έχει εκδώσει απόφαση για το θέμα αυτό προς το παρόν.

«Τηρούμε τη συνήθη πρακτική μας να απορρίπτουμε τα αιτήματα όταν τα νομικά ζητήματα που τίθενται δεν έχουν εξεταστεί από περισσότερα Εφετεία», πρόσθεσε.

Οι νόμοι αυτοί είχαν επικυρωθεί το 2016 από τον τότε Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Ιντιάνα, τον Μάικ Πενς, που στο μεταξύ έγινε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ομοσπονδιακά δικαστήρια μπλόκαραν την εφαρμογή τους το 2017 και η Ιντιάνα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο που το 1973 νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.

Πολλές Πολιτείες , όπως η Αλαμπάμα και η Τζόρτζια, υιοθέτησαν πρόσφατα πολύ περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις με την ελπίδα ότι, χάρη στους δύο υπερσυντηρητικούς δικαστές που διόρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση εκείνη.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters/ΗΦ/ΜΚ)

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.