Του απεσταλμένου μας Φώτη Παπαγερμανού

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.  Το συνέδριο της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στην Ουάσινγκτον, απο τις 4-6 Ιουνίου, σηματοδοτεί έπειτα απο πολλά χρόνια την χάραξη νέας πορείας των εθνικών μας θεμάτων στην Ουάσινγκτον. Ηταν παράλληλα μια ευκαιρία γνωριμίας με τα μέλη του νέου  Κογκρέσου, όπου οι νέοι βουλευτές ανέρχονται στους 57 και οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον τον πρώτο λόγο και απο την άλλη πλευρά μιας νέας αρχής, βασισμένης στην διακομματική συνεργασία που θα φέρει απτά αποτελέσματα.

Το συνέδριο έλαβε χώρα την Τρίτη 4 Ιουνίου και την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Ριτζ Καρλτον» της αμερικανικής πρωτεύουσας και σε αυτό συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της Ελληνοκυπριακής και Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας με επικεφαλής τον Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, τον κ. Αντι Μανάτο, πρόεδρο του Συντονιστικής Πρωτοβουλίας των Ελλήνων, τον κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού, πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, τον κ. Ντένις Μιλ, τον κ. Ανδρέα Παπαευρυπίδη, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), τον κ. Τάσο Ζαμπά, Αντιπρόεδρο της ΠΣΕΚΑ , τον κ. Κρις Τούτον, Πρόεδρο της νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), τον κ. Αργύρη Ελευθερίου, πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ στις ΗΠΑ, τον κ. Νίκο Καρακώστα Τσέρμαν του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωπο της ΑΧΕΠΑ, τον κ. Μπέιζλ Μωσαίδη, εκτελεστικό διευθυντή της ΑΧΕΠΑ, τον κ. Νικ Λαρυγκάκη πρόεδρο του ΑΗΙ, τον κ. Σάββα Τσίβικο , πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας και υπεύθυνο της ΑΧΕΠΑ για τα Εθνικά Θέματα και πολλά ακόμη σημαντικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας απο την Φλόριδα, την Ατλάντα, το Σικάγο, την Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια.

Από την βράβευση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Απο τις δύο μέρες που είχαν στην διαθεσή τους οι σύνεδροι η πρώτη, η Τετάρτη 5 Ιουνίου, αφιερώθηκε στις επαφές με τους ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές και εκεί ακριβώς δόθηκε το βάρος των οργανωτών, με επικεφαλής τον κ. Μάικ Μανάτο, αφού περισσότεροι απο 30 βουλευτές και γερουσιαστές παρευρέθηκαν στις συνατήσεις και ενημερώθηκαν για την πορεία του σημαντικού νομοσχεδίου, που έχει να κάνει με την αναβάθμιση του ρόλου των χωρών που μετέχουν στην συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου και στην οποία μετέχουν η Ελλάδα , η Κύπρος, το Ισραήλ.

Αυτή η συμμαχία παίρνει πλέον σάρκα και οστά και τόσο στο Κονγκρέσο όσο και στην Γερουσία έχουν κατατεθεί νομοσχέδια τα οποία θα την αναγνωρίσουν και ταυτόχρονα θα ασκούν πιέσεις προς την Αμερικανική κυβέρνηση να συμβάλει στην ενίσχυση της συμμαχίας και να κατευθύνει την εξωτερική της πολιτική προς όφελος της στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών της συμμαχίας.

Όπως εξήγησαν οι διοργανωτές του συνεδρίου η γλώσσα με την οποία συντάχθηκε το ανωτέρο νομοσχέδιο από την αρμόδια επιτροπή Appropriations Committee, στην οποία προεδρεύει η φιλέληνας βουλευτής Νίτα Λόουει, προεξοφλεί την υιοθετητησή του απο το Κονγκρέσο και ταυτόχρονα λαμβάνει ως δεδομένο την σαφή υποστήριξη τόσο της προέδρου της Βουλή κας. Νάσι Πελόσι όσο και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κ. Ελιοτ Ενγκελ. Στόχος του νομοσχεδίου εκτός απο την συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι και η κατ’ έτος συνάντηση των Προέδρων των χωρών αυτών, στην Ουάσινγκτον.

Στιγμιότυπο από την βράβευση του γερουσιαστή Chris Van Hollen, από το Μέριλαντ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Την ίδια στιγμή στην Γερουσία των Ηνωμένων παρουσιάστηκε η αντίστοιχη εκδοχή του νομοσχεδίου με την επωνυμία «Eastern Mediterranean Security and Energy Act» με συνυπογράφοντες τον γερουσιαστή Bob Menendez, επικεφαλής από την πλευρά των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και του Marco Rubio μέλους της επιτροπής.

Αντίστοιχα στο Κονγκρέσο την παρουσίαση του νομοσχεδίου έκανε ο τσέρμαν της Υπο-επιτροπής Μεσανατολικών Υποθέσεων κ. Ted Deutch με συνυπογράφοντες τον Ελληνοαμερικανό Γκας Μπιλιράκη καθώς και τον βουλευτή David Cicilline, που μετέχει στην Υπο-επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων αλλά παράλληλα είναι και συνυπεύθυνος της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κονγκρέσο.

Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο η Τουρκία σπαταλά εκατομμύρια δολλάρια στις προσπάθειες προσέγγισης στις θέσεις της, των Γερουσιαστών και των μελών του Κονγκρέσου, ενώ τεράστια ποσά δαπανώνται και στο χώρο των Think Τanks και τα ακαδημαικά ιδρύματα στα οποία φιλοξενούνται οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, που εκείνη την περίοδο δεν μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στιγμιότυπο απο την βράβευση του Πρέσβη της Ευρωπαικής Ενωσης στις ΗΠΑ κ. Σταύρου Λαμπρινίδη. Το βραβείο παρέδωσε ο κ. Αντι Μανάτος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, με την ιστορική αυτή εξέλιξη του βήματος προόδου απο την επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής Appropriations του Κονγκρέσου της κας. Nita Lowey, δημιουργείτε ενα αντίβαρο στις προσπάθειες της Τουρκίας και πλέον οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, θα μπορούν να χαράσουν στρατηγικές που θα εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας τους σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το συνέδριο

Το συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής και Ελληνοκυπριακής ηγεσίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης με γεύμα στο οποίο παρακάθησαν όλοι οι σύνεδροι που είχαν καταφθάσει απο τις ΗΠΑ και το εξωτερικό, αλλά και οι διπλωμάτες της Ελλάδας και της Κύπρου που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον. Χαιρετισμό απηύθυναν ο επίτροπος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον κ. Χάρης Λαλάκος και Μάριος Λυσιώτης.

Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση για τις προοπτικές της συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία πήραν μέρος: ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και διευθυντής του Διπλωματικού Ινστιτούτου πρέσβης κ. Dan Smith, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο και πρύτανης του Διπλωματικού Ινστιτούτου κα. Kathleen Doherty, ο διευθυντής του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Yuri Kim και το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κ. Damian Murphy.

Το βράδυ της Τρίτης, τους συνέδρους δεξιώθηκε στην κατοικία του ο πρέσβης της Κύπρου κ. Μάριος Λυσιώτης και στους συνέδρους μίλησε ο Δημοκρατικός βουλευτής κ.  Eliot Engel.

Στιγμιότυπο απο την βράβευση του Congressman David Cicilline απο το Ροντ Αιλαντ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Την Τετάρτη το πρωί, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι σύνεδροι αλλά και πολλοί νέοι επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και κατευθύνθηκαν στο Κονγκρέσο, όπου και στην διάρκεια προγεύματος είχαν την ευκαιρία να συνατήσουν μια πλειάδα βουλευτών απο όλη την Αμερική και ειδικότερα απο εκλογικές περιφέρειες απο τις οποίες κατάγονται οι σύνεδροι. Οι συναντήσεις αυτές ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσφίχθούν οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των μελών του Κονγκρέσουν με την Ελληνοκυπριακή και Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Επίσης στην διάρκεια του προγεύματος τιμήθηκαν για την συνεισφορά τους η βουλευτής κ. Νίτα Λόουει, απο τη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής κ. Φράνκ Παλόν απο τη Νέα Ιερσέη, ο Τζο Κένεντι απο την Μασαχουσέτη και ο Τζον Σαρμπάνης απο το Μέριλαντ.

Επίσης συμμετείχαν και έδωσαν χαιρετισμούς ο κ. Γκας Μπιλιράκης, η κα. Καρολιν Μαλόνι, ο κ. Τεντ Ντόιτζ, η κα. Ντίνα Τιτους, ο κ. Τζερι Νάντλερ, ο κ. Κρις Πάπας, ο κ. Τομ Σουάζι, ο κ. Ανταμ Σιφ, ο κ. Μαικ Γουόλτζ, ο κ. Ρατζα Κρισναμόρθι, ο κ. Τεντ Λιού, ο κ. Αντι Λεβιν, ο κ. Μαριο Ντιαζ-Μπαλάρντ, ο κ. Αλμπιο Σιρεζ, ο κ. Λι Ζελντιν, ο Ελληνοαμερικανός κ. Τσάρλι Κριστ, η Γκρεις Μενγκ απο το Κουίνς και πολλοί άλλοι βουλευτές, μέλη αρμοδίων επιτροπής του Κονγκρέσου. Ενας εξ αυτών ο βουλευτής του Οχάιο κ. Τιμ Ράιαν είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αμέσως μετά την ενημέρωση των μελών του Κονγκρέσου οι σύνεδροι περπάτησαν μέχρι το κτίριο των γραφείων της Γερουσίας και εκεί σε μια επιβλητική αίθουσα, παρακάθησαν σε γεύμα και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους γερουσιαστές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μεταξύ άλλων υποδέχθηκαν τους γερουσιαστές Τζακ Ριντ (Ροντ Αιλαντ), Κρις Μάρφι και Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ (Κονέκτικατ), Γκάρι Πίτερς (Μίτσιγκαν) Κρις Κούνς (Ντελαγουέρ).

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Philip Christopher. Φωτογραφία: ETA PRESS

Βραβείο Μουγιάρη – Παρασκευαίδη

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 γερουσιαστής κ. Καμάλα Χάρις τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο που φέρει απο φέτος την ονομασία «Μούγιαρης-Παρασκευαίδης» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την τιμή ενώ επανέλαβε την υποστήριξη στο νομοσχέδιο που προωθείτε απο τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

Ο έτερος βραβευθείς και υποστηρικτής του νομοσχεδίου  για την Ανατολική Μεσόγειο γερουσιαστής κ. Μάρκο Ρούμπιο, δεν κατάφερε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο «Μούγιαρης-Παρασκευαίδης» λόγω μιας ψηφοφορίας στην Γερουσία, ωστόσο το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η πρώην βουλευτής Ιλιάνα Ρος-Λέχτινεν.

Σημαντική ήταν η παρουσία και η ομιλία του εκτελεστικού διευθυντή της επιτροπής American Jewish Committee κ. David Harris. Ο κ. Χάρις αναφέρθηκε στην σημασία του νομοσχεδίου και τόνισε ότι οι εβραικές οργανώσεις συνεργάζονται στενά και αρμονικά με τις Ελληνοκυπριακές για την προώθηση του νομοσχεδίου, που έχει στόχο την ασφάλεια και την ενεργειακή  υποστήριξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσημο δείπνο

Με την φιλελληνίδα βουλευτής Ιλιάνα Ροζ Λέτινεν. Φωτογραφία: ETA PRESS

Το βράδυ της Τετάρτης, στο ξενοδοχείο “Ριτζ Κάρλτον” δόθηκε το επίσημο δείπνο του συνεδρίου στο οποίο παρακάθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρέσβης της Ευρωπαικής Ενωσης στις ΗΠΑ κ. Στάυρος Λαμπρινίδης, ο γερουσιαστής κ. Κρις Βαν Χολεν (ενεργό στέλεχος της Ομογένειας του Μέριλαντ, αφού η συζυγός του είναι Ελληνοαμερικανίδα με καταγωγή απο την Κεφαλονιά ) και ο βουλευτής απο το Ροντ Αιλαντ κ. Ντέιβιντ Σισιλίν. Την κυβέρνηση της Κύπρου εκπροσώπησε στο δείπνο ο επίτροπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου.

Παρόντες επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου κ. Χάρης Λαλάκος και Μάριςο Λυσιώτης καθώς και οι διπλωματικοί ακόλουθοι των πρεσβειών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην διάρκεια του δείπνου οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Νίκου Μουγιάρη. Την προσευχή για το δείπνο ανέπεμψε ο π. Δημήτριος Αντόκας, απο τον Αγιο Γεώργιο, στο Μπιθέσδα του Μέριλαντ.

Με το βραβείο “Soil Award” τιμήθηκε ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Με το βραβείο “Αθενς-Λιβανός” ο πρέσβης της Ευρωπαικής Ενωσης στις ΗΠΑ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Το βραβείο “Barbed Wire” απονεμήθηκε στον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν  και το βραβείο «Frizis» απονεμήθηκε στον βουλευτή απο το Ροντ Αιλαντ κ. Ντέιβιντ Σισιλιν.

Με την υποψήφια για το Προεδρικό Αξίωμα την Γερουσιαστή Kamala Harris. Φωτογραφία: ETTA PRESS

Συμπεράσματα

Το πρωί της Πέμπτης πολλοί απο τους συνέδρους είχαν την ευκαιρία να παρακαθήσουν σε αποχαιρετιστήριο πρόγευμα στο οποίο και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα συνπεράσματα του συνεδρίου. Στην διάρκεια του προγεύματος τιμήθηκε ο προσωπάρχης του βουλευτή Ted Deutch κ. Josh Rogin. Ο κ. Ρόγκιν τιμήθηκε με το βραβείο “Μαριλένα Κονάλις-Κόντου” το οποίο και παρέδωσε η κόρη της κ. Κόντου Κριστιάνα. Η Κριστιάνα είναι και εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου (American Hellenic Council).

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Κρίστοφερ οι εντυπώσεις απο την δράση του συνεδρίου είναι πολύ θετικές. Ο κ. Αντι Μανάτος εξήγησε ότι το 80% των Δημοκρατικών Βουλευτών υποστηρίζουν το νομοσχέδιο και απο την άλλη πλευρά, στους Ρεπομπλικάνους περίπου το 20%. Μας ενδιαφέρει είπε να προσεγγίσουμε τον γερουσιαστή Lindsey Graham και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται διάφορες ενέργειες.
Ολα ξεκίνησαν, είπε ο κ. Αντι Μανάτος, όταν περίπου ενα χρόνο πριν ο κ. Κρίστοφερ έστειλε ενα υπόμνημα στο οποίο και εξηγούσε ότι υπήρχε δυσκολία να κατανοήσουν οι πολιτικοί το κυπριακό πρόβλημα. Για αυτό και η συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία, ενα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Αυτή την συμμαχία, ο πρώην διπλωμάτης και βοηθός υπουργός για τις Ευρωπαικές υποθέσεις κ. Aaron Wess Mitchell είχε χαρακτηρίσει ως «συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

O κ. Φώτης Φωτίου, επίτροπος του Προέδρου της Κυπριακής Κυβέρνησης, επεσήμανε ότι το συνέδριο ήταν ενα απο τα πιο παραγωγικά συνέδρια που έχει παρακαλουθήσει τα τελευταία χρόνια.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.