ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος μέσω μιας επιστολής προς τους συναδέλφους – όπως αποκαλεί τους διευθυντές και τους δασκάλους – ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του με το πέρας της σχολικής χρονιάς και συνάμα κάνει και τον απολογισμό της 14ετούς θητείας ως διευθυντή παιδείας.

Η εν λόγω επιστολή είναι άκρως συγκινητική, διότι ο Δρ. Ευθυμιόπουλος αναγνωρίζει τον ρόλο των εκπαιδευτικών και μάλιστα τους αποκαλεί «πνευματικούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή». Παράλληλα αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την έλλειψη αναγνώρισης και επιβράβευσης του έργου των εκπαιδευτικών και της ελληνικής παιδείας με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Αν και δεν αναφέρεται ευθέως στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης του Γραφείου Παιδείας και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με τη γενικότερη έννοια του όρου, εν τούτοις πίσω από τις λέξεις μπορεί κανείς να αναγνώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν και παραμένει το οικονομικό σκέλος. Η Ελληνική Παιδεία ως γνωστόν αποτελεί τον φτωχό συγγενή στους οικονομικούς προϋπολογισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Αθανασία Πρωϊου – Ευθυμιοπούλου, Ιωάννα Σφιγγοπούλου και Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πρόκειται για ένα χρονίζων πρόβλημα το οποίο έχει τις ρίζες του στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου, το οποίο κληροδοτήθηκε και το οποίο θα διαιωνιστεί έως ότου ο νέος Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι και ακαδημαϊκός, αποφασίσει να δώσει τη μερίδα του λέοντα του προϋπολογισμού στο Τμήμα Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος ανέλαβε τα ηνία του Γραφείου Παιδείας το 2005 και αποχωρεί αφήνοντας ως παρακαταθήκη την ολοκληρωμένη σειρά των βιβλίων «Τα Ελληνικά μου» και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο στη Νέα Υόρκη, στις κατά τόπους Μητροπόλεις, όσο και στο σεμινάριο της Κύπρου.

Το πλήρες κείμενο της αποχαιρετιστήριας επιστολής έχει ως εξής

Από αριστερά διακρίνονται οι Στυλιανός Ζερβούδης, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία : Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μετά από δέκα μήνες σκληρής δουλειάς, πίεσης και κούρασης, έφτασε η ώρα για ξεκούραση και ανανέωση. Σίγουρα ως δάσκαλοι θα κάνετε τον απολογισμό σας, για τα πράγματα που κάνατε σωστά, για τις όμορφες στιγμές που περάσατε με τους μαθητές σας, και για ό,τι θα μπορούσατε να κάνατε διαφορετικά.

Χαρείτε με τις επιτυχίες σας και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ξαναπροσπαθήσει την επόμενη χρονιά για κάτι ακόμα καλύτερο.

Θα ήθελα από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειες που κάνατε φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, να μεταλαμπαδεύσετε στους μαθητές σας την αγάπη σας για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Γνωρίζω καλά ότι αντιμετωπίζετε πολλές και ποικίλες δυσκολίες και εκτιμώ ακόμα περισσότερο την προσφορά σας στην ελληνική παιδεία, η οποία θα έπρεπε να αναγνωριστεί ευρύτερα. Γιατί είσαστε εσείς οι πνευματικοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή που, χάρη στις δικές σας προσπάθειες, γεμίζετε τις σχολικές αίθουσες με παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν για την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους, για τις παραδόσεις μας, για την ελληνική μας γλώσσα, την ιστορία και την ελληνική κληρονομιά.

Σας είμαι ευγνώμων για την αγαστή συνεργασία μας και για όλες εκείνες τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκα μαζί σας, είτε επισκεπτόμενος τις τάξεις των σχολείων σας είτε παρακολουθώντας τις σχολικές σας γιορτές και απολαμβάνοντας το άριστο κάθε φορά αποτέλεσμα των ακούραστων προσπαθειών σας, όπως και των μαθητών σας. Θα ήθελα να μπορούσα να επισκεφτώ όλα τα σχολεία και να συγχαρώ τον καθένα σας για το εξαιρετικό έργο που προσφέρετε.

Κάθε μέρα έχει και τον εσπερινό της. Με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς ήρθε και για μένα η ώρα να αποσυρθώ από Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο βήμα ο διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αρχιεπισκοπή για την εξαιρετική τιμή που είχα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία της Αμερικής και να ηγηθώ μιας ομάδας που κατάφερε να κάνει το αδύνατο δυνατό.

Να ευχαριστήσω τους άξιους συνεργάτες μου κατ’ ιδιαίτερα την βοηθό μου στο Γραφείο Παιδείας κα Μαρία Τελειοπούλου, για την πολύτιμη και καταλυτική συμβολή της στην έκδοση όλων των βιβλίων που εκδόθηκαν επί ημερών μου από το Γραφείο Παιδείας, αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα του Γραφείου. Αμέτρητες οι δυσκολίες, αλλά με επιμονή, υπομονή και πίστη υπερκεράστηκαν.

Προσπαθήσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου να βοηθήσουμε το έργο σας με τη δημιουργία διδακτικού υλικού κατάλληλου για τις ανάγκες σας. Προσπάθησα να είμαι κοντά σας, όταν με χρειαστήκατε στις δυσκολίες σας. Σίγουρα δεν ήταν εφικτό για όλους και για όλα. θέλω όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό επιθυμούσα, αν είχα τη δυνατότητα.

Κάνοντας και του δικό μου απολογισμό, χαίρομαι για τα πράγματα που συνέβαλα να γίνουν, από την ολοκλήρωση της σειράς των βιβλίων «Τα Ελληνικά μου» μέχρι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο στη Νέα Υόρκη, στις κατά τόπους Μητροπόλεις, όσο και στο σεμινάριο της Κύπρου.

Ήταν ένα σημαντικό βήμα στην κάλυψη των εκπαιδευτικών σας αναγκών, αλλά γνωρίζω ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσους δασκάλους είχα τη χαρά να γνωρίσω στα σεμινάρια της Κύπρου, θέλω να σας ευχαριστήσω που μοιραστήκατε τις εμπειρίες σας μέσα στην τάξη αλλά και τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις σας για να γίνεται το σεμινάριο της Κύπρου κάθε χρόνο και καλύτερο.

Ακόμη να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου για την εξαιρετική συνεργασία στη διοργάνωση και πραγματοποίηση ταυ σεμιναρίου ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι από το 2007.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών κα Κοκόλη και την Πρόεδρο του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» κα Φιλιώτη για την σημαντική βοήθειά τους στα σεμινάρια αλλά και την συμβολή τους στη μερική χρηματοδότηση κάποιων βιβλίων της σειράς «τα Ελληνικά μου», όταν η Αρχιεπισκοπή ή άλλοι οργανισμοί αδυνατούσαν να καλύψουν.

Ακόμη, τους εκλεκτούς φίλους χορηγούς και υποστηρικτές του έργου του Γραφείου Παιδείας, που βρέθηκαν κοντά μας κάθε φορά που τους χρειαζόμασταν.

Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον ημερήσιο ομογενειακό τύπο για την στήριξή του στην ενημέρωση της ομογένειας σχετικά με τις εκπαιδευτικές προσπάθειες του Γραφείου Παιδείας και να παρακαλέσω να συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για την διατήρηση της ελληνικής μας γλώσσας και του πολιτισμού.

Δυστυχώς, φέτος λόγω ειδικών συγκυριών το σεμινάριο της Κύπρου δεν θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, ευελπιστώ ότι από του χρόνου με νέα δύναμη θα ξαναρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελληνόγλωσση παιδεία της Αμερικής.

Το Γραφείο Παιδείας με την κα Τελειοπούλου θα συνεχίσει την πορεία που έχουμε χαράξει και θα είναι κοντά σας σε ό,τι χρειαστείτε.

Σας εύχομαι υγεία προσωπική και οικογενειακή, καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Με θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος Διευθυντής Γραφείου Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής           

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.