Τίτλοι τέλους για το FTX – Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

0
Sam Bankman-Fried, CEO FTX

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, έπειτα από μια καταστροφική εβδομάδα, κατά την οποία αναδείχθηκαν τα προβλήματα ρευστότητάς του,  η οποία βύθισε μαζί του το σύνολο της αγοράς των crypto.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο επίσημος λογαριασμός της FTX στο Twitter, ανεβάζοντας τα επίσημα έγγραφα του αιτήματος πτώχευσης. Στη διαδικασία θα εμπλακεί και η Alameda Research καθώς και περίπου 130 ακόμα συνδεδεμένες εταιρείες.

Ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φρεντ, ο οποίος είδε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να εξανεμίζεται σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του, αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Στη θέση του θα τον διαδεχθεί ο Τζον Ρέι III.

Η FTX ξεκίνησε να δέχεται ισχυρές πιέσεις έπειτα από δημοσιεύματα για προβλήματα ρευστότητάς της μέσα στην εβδομάδα. Ο Μπάνκμαν-Φρεντ καθώς και στελέχη της Alameda επιχείρησαν να διαβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο από τη Δευτέρα οι πελάτες και οι επενδυτές της εταιρείας ξεκίνησαν μια μαζική  «έξοδο», οδηγώντας το κρυπτονόμισμα του ανταλλακτηρίου FTX Token, καθώς και το κρυπτονόμισμα Solana σε κατάρρευση.

Η κατάρρευση διαχύθηκε στο σύνολο της αγοράς των crypto, τόσο λόγο του μεγέθους και της σημασίας του ανταλλακτηρίου όσο και λόγω της ίδιας της προσωπικότητας του  Μπάνκμαν-Φρεντ, ενός ανθρώπου με μεγάλη εκτίμηση στον χώρο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Binance, Changpeng Zhao, η αγορά crypto ύψους 1 τρισ. δολ. σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση που θα μοιάζει με αυτή της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του 2008.

Το πρόβλημα εντάθηκε όταν το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance κινήθηκε για την εξαγορά του FTX.com. Ωστόσο κατά τη διαδικασία του Due Diligence, λίγες μόλις ώρες μετά την αρχική συμφωνία, η Binacnce ανακοίνωσε πως αποσύρεται λόγω των σημαντικών προβλημάτων που ανακάλυψε. Μια προσπάθεια διάσωσης επιχείρησε και ο  ιδρυτής του crypto token Tron, Τζάστιν Σον, χωρίς ωστόσο να καταφέρει κάτι καλύτερο.

Μέσα σε μια εβδομάδα, το FTX είδε την αποτίμησή του από τα 32 δισ. δολάρια να μηδενίζεται.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ίδιος προειδοποίησε ότι περισσότερες εταιρείες του χώρου ενδεχομένως να καταρρεύσουν τις επόμενες εβδομάδες στον απόηχο των προβλημάτων στο FTX.

Πηγή: www.mononews.gr

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.