Την δική του «Αλήθεια» παρουσίασε ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος (βίντεο)

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλλα Κοκόλη, Αθανασία Ευθυμιοπούλου και Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τέσσερα χρόνια μετά την “απόσυρσή” του από αξίωμα του διευθυντή του τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος επέστρεψε για μια ακόμη φορά στη Νέα Υόρκη. Αυτή την φορά για να παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Η Αλήθεια – Σικάγο 1998-2003 – Νέα Υόρκη 2005 -2019» από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ.

Η παρουσίαση του βιβλίου έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 9ης Μαρτίου 2023 στο «Vista Sky Lounge» του ομογενειακού ξενοδοχείου «Vista LIC Hotel», στο Λονγ Αϊλαντ Σίτι με την ευγενική χορηγία του Στυλιανού και της Αγγελικής Ζερβούδη και την συμβολή της Στέλλας Κοκόλη και της Βασιλική Φιλιώτη.

Αν και ο Δρ. Ευθυμιόπουλος τον Ιούνιο του 2019 στην επιστολή του προς τους διευθυντές και τους δασκάλους έκανε λόγο για «τον εσπερινό της κάθε ημέρας» και για απόσυρση από τα καθήκοντά του και εξέφραζε ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή, εν τούτοις χθες έκανε λόγω για παραίτηση και προσπάθησε να πει την δική του αλήθεια σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο από τον Ιανουάριο του 2005 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019.

Η «παραίτηση» του Δρ. Ευθυμιόπουλου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα δέκα περίπου ημέρες πριν την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και μέχρι και ετούτη την ώρα η Αρχιεπισκοπή δεν έχει ανοίξει χαρτιά της.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο καθηγητής Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, Δρ. Κωνσταντίνος Δροσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο σύμβουλος έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του συγγραφέα. Αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση της ομογενειακής παιδείας και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος έχει βάλει το θέμα της παιδείας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Στο βήμα ο Αντώνης Διαματάρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η ομογενειακή παιδεία δεν αποτελεί προτεραιότητα ακόμη και για το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας».

Αναφερόμενος στην Αρχιεπισκοπή επεσήμανε ότι διαχρονικά έχει χάσει την εθνικής της αποστολή, ότι έχει αποβάλλει τον ιστορικό της ρόλο και ότι αυτό αποτελεί μέγα μυστήριο.

«Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι αδικήθηκε» επεσήμανε ο κ. Διαματάρης.

Η ομιλία του Δρα Ευθυμιόπουλου διαρκείας 44 λεπτών (δες σχετικό βίντεο) εστιάστηκε στην συγγραφή των βιβλίων και στα σεμινάρια που είχαν διοργανωθεί στην Κύπρο. Ο ομιλητής ισχυρίστηκε ότι αδικήθηκε, ότι δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε το έργο του και ότι του έβαζαν εμπόδια ακόμη και στην έκδοση των σχολικών βιβλίων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Βασιλική Φιλιώτη, Στέλλα Κοκόλη, Αθανασία Ευθυμιοπούλου, Δρ. Κωνσταντίνος Δροσάτος, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και Αντώνης Διαματάρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τελούσε για μεγάλο διάστημα υπό παρακολούθηση και ότι υπήρχε πάντα ένα αόρατο χέρι το οποίο τον εμπόδιζε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνταν για την ομογενειακή Παιδεία του 21ου αιώνα.

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε στην οικονομική υποστήριξη που του παρείχαν ο Στυλιανός Ζερβούδης με την οικογένειά του, η Στέλλα Κοκόλη, η Βασιλική Φιλιώτη, ο Σταύρος Χαβιάρας, ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας, ο αείμνηστος Νίκος Μουγιάρης, ο Στέφανος Τσερπέλης, ο Γειώργιος Κίτσιος, ο Νικήτας Θεολογίτης, ο Στέφανος Τενέδιος και ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι και οι τρεις ομιλητές απέφυγαν να αναφερθούν στα σχολεία που έκλεισαν αμαχητί επί των δικών του ημερών.  

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά την ομιλία του η σύζυγός του και συνάμα συγγραφέας Αθανασία Ευθυμιοπούλου, ανέγνωσε αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και η Βασιλική Φιλιώτη, πρόεδρος του οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους ήταν και παραμένουν αρωγοί του Τμήματος και του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους στις δύσκολες στιγμές έγιναν χορηγοί τόσο της εκδόσεως των σχολικών βιβλίων όσο και των σεμιναρίων που διοργανώθηκαν στην Αμερική και στην Κύπρο και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι οι δάσκαλοι και τα σχολεία είναι οι φτωχοί συγγενείς της Αρχιεπισκοπής.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/o-dr-ioannis-eythymiopoulos-aposiretai-apo-ta-kathikonta-tou-os-diefthyntis-paideias/

https://www.anamniseis.net/i-omospondia-ellinon-ekpaideytikon-kai-ellinikis-paidias-timisan-ton-dr-ioanni-efthimiopoulo/

https://www.anamniseis.net/didaktiki-kai-plousia-se-sygkiniseis-i-paroysiasi-tou-thysavrou-tis-zois-tis/

Στιγμιότυπο από την βιβλιοπαρουσίαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Βασιλική Φιλιώτη, Στέλλα Κοκόλη, Αθανασία Ευθυμιοπούλου και Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.