ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι οικείοι, οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης οι συνάδελφοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο NYU Winthrop Hospital  το πρωί της Κυριακής, 24 Νοεμβρίου 2019, θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ προκειμένου να παρακολουθήσουν το 40ήμερο μνημόσυνο και να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Ελένης Β. Σκέλου (Helen B. Skelos).

Η Ελένη όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στις 21 Οκτωβρίου 2019 ήταν μόλις 60 ετών και υπέκυψε στα τραύματα, που της προκάλεσε το τροχαίο της 13ης Σεπτεμβρίου 2019. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στις 25 Οκτωβρίου 2019 στον εν λόγω ναό και παραβρέθηκαν οκτακόσιοι περίπου προσκυνητές όλων των φυλών και των εθνοτήτων που διαβιούν στην περιοχή, διότι η Ελένη με τον χαρισματικό της χαρακτήρα, με τη φιλαλληλία και την αγάπη για τον συνάνθρωπο είχε στην κυριολεξία κλέψει τις καρδιές τους.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία έψαλαν επτά ιερείς που υπηρετούν είτε είχαν υπηρετήσει στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ, όπου μεγάλωσε η αείμνηστη καθώς επίσης και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, όπου η αείμνηστη είχε χορέψει τον Χορό του Ησαϊα, όπου βάπτισε τα παιδιά της και όπου ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Ο Νικόλαος και η Ελένη Σκέλου απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αν και πέρασε ένας περίπου μήνας από την θλιβερή εκείνη ημέρα, εν τούτοις οι μνήμες παραμένουν  νωπές, αφ’ ενός με διότι ουδείς μπορεί να ξεχάσει τη θλίψη και την οδύνη των οκτακοσίων παρισταμένων, αφ’ ετέρου δε διότι στα αυτιά όλων, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα, ηχούν ακόμη και σήμερα τα λόγια του ιερατικού προϊστάμενου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ, π. Νικηφόρου Φακίνου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των ιερέων.   

«Το λεξιλόγιό μας είναι φτωχό και ανίκανο να εκφράσει τη θλίψη και τον πόνο που προκάλεσε ο πρόωρος και άδικος θάνατος της Ελένης Σκέλου. Προσευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός χαρίζει δύναμη στη μητέρα της Μαρκέλλα Μπουλούκου, στον σύζυγό της Νικόλαο Σκέλο, στα παιδιά της Βασίλη και Γιώργο, στα αδέλφια της Πίτερ και Τρέιση (Peter and Tracy Bouloukos), Βάλερη και Γκρεγκ Μπουρή (Valerie και Greg Bouris), στους κουνιάδους, στα ανίψια, στα ξαδέλφια και στους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη, όπως επεσήμανε ο π. Νικηφόρος, διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα, για την ευσπλαχνία και την αγάπη της για την οικογένεια, την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ όπου μεγάλωσε, καθώς επίσης και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου, όπου προσέφερε πολλαπλώς τις υπηρεσίες της από το 1973 μέχρι και την ύστατη στιγμή.

Η Ελένη Σκέλου λάτρευε τη θάλασσα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά το τροχαίο, όπως επεσήμανε ο π. Νικηφόρος, τελούσαν παρακλήσεις υπέρ της ανάρρωσης της Ελένης και όλοι πίστευαν σε ένα θαύμα. Όταν όμως εξανεμίστηκαν οι ελπίδες προσεύχονταν όπως ο Θείος χαρίζει κουράγιο και δύναμη στους πολυαγαπημένους της να ξεπεράσουν τον πόνο και τη θλίψη.

Το τροχαίο

Το τροχαίο, όπως αναφέρεται στο αστυνομικό ανακοινωθέν, συνέβη το πρωί (10:16) της 13ης Σεπτεμβρίου 2019. Την ώρα που η Ελένη περνούσε στη διάβαση πεζών στη συμβολή Mineola Boulevard και 2nd Stret στη Μινεόλα του Λονγκ Αϊλαντ την παρέσυρε και την τραυμάτισε θανάσιμα ένα ημιφορτηγό όχημα τύπου «2004 Dodge Ram». Η οδηγός παρέμεινε στον τόπο του δυστυχήματος και δεν της είχαν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρους της.

Η ομογενής διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο NYU Winthrop Hospital. Οι θεράποντες γιατροί και οι νοσοκόμες κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να της χαρίσουν το φιλί της ζωής, αλλά ο Θείος είχε άλλα σχέδια.

Η Ελένη Σκέλου λάτρευε την περιήγηση σε διάφορες χώρες του κόσμου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

Οι έξι περίπου εβδομάδες που μεσολάβησαν από το τροχαίο μέχρι και την κηδεία της ήταν άκρως συγκινητικές όχι μόνο για την οικογένεια και τους συγγενείς, αλλά και για όλο το προσωπικό του NYU Winthrop Hospital, διότι η αείμνηστη ήταν ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη του. Εργάζονταν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και ασχολούνταν με τα ευεργετήματα των ασθενών. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια της ζωής της βοήθησε χιλιάδες οικογένειες που δεν είχαν είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις ασφάλειές τους.

Ταμείο Υποτροφιών

Η οικογένεια τις δύσκολες ημέρες που ακολούθησαν με τον θάνατό της αποφάσισε να διαιωνίσει τη μνήμη της θεσπίζοντας ομώνυμο ταμείο για την παροχή υποτροφιών σε διακεκριμένες φοιτήτριες που σπουδάζουν και θέλουν να γίνουν νοσοκόμες.

Η Ελένη Σκέλου λάτρευε την φύση. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο χαροκαμένος σύζυγός της Νικόλαος Σκέλος μιλώντας στις Αναμνήσεις επεσήμανε ότι τις έξι περίπου εβδομάδες που η Ελένη νοσηλευόταν στην εντατική του Νοσοκομείου έμειναν έκπληκτοι από την αφοσίωση και την αυταπάρνηση των νοσοκόμων και των θεραπόντων ιατρών και η απόφαση για την ίδρυση ταμείου στη μνήμη της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου εργαζόταν η Ελένη ήταν μια από τις πιο εύκολες αποφάσεις που έλαβαν από την ημέρα του τροχαίου μέχρι και σήμερα.

Η οικογένεια κάλεσε τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στο «Helen B. Skelos Scholarship Fund at NYU Winthrop Hospital».

Μία από τις συναδέλφους της χαρακτήρισε την αείμνηστη οραματιστή και μέντορα για όλους όσους είχαν την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί της. «Η Ελένη δίδαξε εμένα και όλους όσους εργαζόμασταν στο ίδιο γραφείο. Μας δίδαξε να σεβόμαστε τους πάντες και πάνω από όλα να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των ατόμων που χρειάζονταν την βοήθειά μας.  Μας δίδαξε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και να διδασκόμαστε από αυτούς», επεσήμανε.

Οικογένεια

Η αείμνηστη γεννήθηκε στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ, βαφτίστηκε και μεγάλωσε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ. Οι γονείς της Γεώργιος Μπουλούκος και Μαρκέλλα το γένος Καγιάντη έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, την Ελένη, τον Πίτερ και την Βάλερι και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η Ελένη Σκέλου σε έναν ελαιώνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο πατέρας της πέθανε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και η Ελένη σπούδαζε και συνάμα εργαζόταν στο εστιατόριο του θείου της «Imperial Diner» στο Φρίπορτ του Λονγκ Αϊλαντ.  Την εποχή εκείνη ο Νικόλαος Σκέλος είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Μαγειρικής και είχε προσληφθεί ως μάγειρας στο εν λόγω εστιατόριο.

Το χαμογελαστό πρόσωπο της Ελένης και ο χαρισματικός της χαρακτήρας λειτούργησαν ως μαγνήτης για το Νικόλαο και το 1979 ξεκίνησαν τα πρώτα ραντεβού, τα οποία παρείχαν  τη δυνατότητα στους δύο να συνειδητοποιήσουν ότι ο ένας ήταν πλασμένος για τον άλλο.

Στις 18 Ιουνίου 1983 ο Νικόλαος και η Ελένη ανέβηκαν τα σκαλιά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ, χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Η Ελένη Σκέλου σε παλαιότερη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο αγόρια, τον Βασίλη και τον Γιώργο που είναι 30 και 27 χρονών αντίστοιχα. Και τα δύο αγόρια μεγάλωσαν στους κόλπους του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ. Υπηρέτησαν στο ιερό και γαλουχήθηκαν με τα νάματα της πίστεώς μας, με την φιλοπατρία και με το φιλότιμο.

Ο Νικόλαος και η αείμνηστη, όπως η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών επένδυσαν στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπούδασαν διοίκηση επιχειρήσεων.

Η αείμνηστη άνηκε στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών και έλκυε την καταγωγή της από την Σπάρτη από την πλευρά του πατέρα της και την Παρπαριά της Χίου, από την πλευρά της μητέρας της.

Η Ελένη Σκέλου λάτρευε όσο ελάχιστοι τη θάλασσα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Νικόλαος Σκέλος ήταν το προτελευταίο από τα πέντε τέκνα των αειμνήστων Βασιλείου και Ελένης Σκέλου, που είχαν γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και κατάγονταν από το Δελβινάκι νομού Ιωαννίνων και από την Μονεμβασιά της Λακωνίας, αντίστοιχα.

Ο Νικόλαος έχει δύο αδέλφια και δύο αδελφές και συγκεκριμένα τον Ντιν Σκέλο (πρώην αρχηγό της μειοψηφίας της πολιτειακής γερουσίας της Νέας Υόρκης) που είναι νυμφευμένος με την Γκέιλ (Gail)  τον δικαστή Πίτερ Σκέλο που είναι νυμφευμένος με την Φέιθ (Faith), την Αναστασία που είναι παντρεμένη με τον Dr. Thomas John Lester και την Πηνελόπη που είναι παντρεμένη με τον Πίτερ Μιχελή (Piter Michelis).

O πρόωρος θάνατος της Ελένης ήρθε να αποδείξει ότι οι οικογένειες Μπουλούκου και Σκέλου είναι μονιασμένες και αγαπημένες, επιμένουν στην διατήρηση των παραδόσεων και αποτελούν υπόδειγμα συζύγων και γονέων.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.