Θρησκευτική και πολιτιστική γενοκτονία η μετατροπή της Εκκλησίας σε τζαμί, λέει ο κ. Ευάγγελος

0
133
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θρησκευτική και πολιτισμική γενοκτονία χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού της «Χώρας» σε Τζαμί.

Ο κ. Ευάγγελος μέσω μιας εγκυκλίου εκφράζει την αγανάκτησή του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την μετατροπή ενός επιπλέον μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί και καλεί τους ομογενείς να μην ανεχθούν άλλο την απόϊεροποίηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών μας, και την συνεχή δίωξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, από μέρους της Τουρκίας.

«Να υψώσουμε τις φωνές μας εναντίον των ανισοτήτων και των αγριοτήτων που διαπράττονται από την Τουρκική Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τονίζει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ευάγγελος.

H Moνή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου που θα αναγνωστεί αύριο Κυριακή από τον άμβωνα σε όλους τους ναούς της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τους Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τις Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Τουρκική Κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη παράνομη και άδικη μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας, της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, ισχυριζόμενη ότι είχε το δικαίωμα να το πράξει θεωρώντας ότι η Αγία Σοφία τους ανήκει, επιδιώκει και πάλι την συνέχιση των άνομων και ασυνείδητων ενεργειών της, μετατρέποντας και την Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού της «Χώρας» σε Τζαμί.

Βέβαια, ακόμα και πριν την πραγματοποίηση αυτής της καταίσχυντης πράξης, ήταν εμφανέστατο ότι η Τουρκική Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να σταματήσει την εφαρμογή των πονηρών της σχεδίων για την εξόντωση και την θρησκευτική και πολιτισμική γενοκτονία των Ορθοδόξων Χριστιανών και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Έτσι, η τελευταία αυτή απεχθής πράξη επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η Τουρκία συνεχίζει την κακοήθη επίθεση εναντίον όχι μόνον των Χριστιανών αλλά και κάθε ανθρώπινης υπάρξεως που αγωνίζεται για την διατήρηση αρχών και ιδανικών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης καταδικάζει έντονα και απερίφραστα αυτές τις ανίερες ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης και καλεί την Διεθνή Κοινότητα να υψώσει την φωνή της εναντίον αυτής της πρόσφατης προσπάθειας της Τουρκίας να σφετεριστεί και να αλλάξει την θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία, μετατρέποντας και την Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού της «Χώρας» σε Τζαμί.

Στις σελίδες της ιστορίας της Τουρκίας είναι καταγεγραμμένες αναρίθμητες πράξεις αγριότητας και σειράς αδικιών προς τον Ελληνικό πληθυσμό. Μοναδική κληρονομιά της Τουρκίας ανά τους αιώνες αποτελεί η συνεχής και μοχθηρή πρόθεσή της να καθυποτάξει τις θρησκευτικές και πολιτισμικές μειονότητες, που μάλιστα αποτελούν μέλη της Τουρκικής κοινωνίας, ως κάτοικοι της Χώρας αυτής. Είναι δε προφανές ότι μοναδικός στόχος της Τουρκίας είναι να ξεριζώσει εντελώς κάθε στοιχείο Ορθοδόξου Χριστιανισμού και να απαγορεύσει κάθε αναφορά στον γηγενή πληθυσμό της, που γέννησε την Πόλη των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Ως εκ τούτου, η ευθύνη που μας αναλογεί είναι να φέρουμε στο φως αυτές τις πονηρές πράξεις, ώστε ο Κόσμος να καταλάβει επιτέλους τα βδελυρά σχέδια που περιέχουν οι ενέργειες αυτές της Τουρκικής Κυβέρνησης. Εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως κληρονόμοι της Βυζαντινής πολιτισμικής Κληρονομιάς, και ως άνθρωποι που αγαπούμε και στηρίζουμε το καλό και το δίκαιο, σας παρακαλώ και σας προτρέπω να υψώσουμε το ανάστημα και τις φωνές μας.

Να υψώσουμε τις φωνές μας εναντίον των ανισοτήτων και των αγριοτήτων που διαπράττονται από την Τουρκική Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κυρίως όμως, να υψώσουμε τις φωνές μας ώστε να υποστηρίξουμε και να προστατέψουμε την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο ως η κορυφή, μας κρατά ενωμένους με την Ορθόδοξό μας πίστη και διατηρεί την πνευματική μας υγεία.

Αγαπητοί μου αδελφοί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτές τις πονηρές και σκοτεινές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν τα μισητά τους σχέδια, μιλώντας πάντοτε την γλώσσα της αλήθειας και φωτίζοντας κάθε πτυχή του σπουδαίου αυτού ζητήματος.

Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο την απόϊεροποίηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών μας και την συνεχή δίωξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, από μέρους της Τουρκίας. Σας παρακαλώ να έχουμε πάντοτε στις προσευχές μας την αγαπημένη μας Μητέρα Εκκλησία, και τον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και να παρακαλέσουμε τον Κύριο για την Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, ώστε να επιστρέψει και πάλι στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να παραμείνει Ιερός Ναός.

Ευχόμενος όπως η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός και Προστάτιδα της Βασιλίδος των Πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως, να σας ευλογεί και να είναι μαζί σας πάντοτε, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης,  Ευάγγελος.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.