ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ζώντας στη Νέα Υόρκη σε μια άλλη εποχή, σ’ έναν άλλο κόσμο, ανέτρεξε με ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου στην Ελλάδα. Ξαναντάμωσε αλήθειες, πρόσωπα και γεγονότα της δικής της ζωής, αλλά συνάμα και ενός ολόκληρου Έθνους, αναδεικνύοντας «αναντικατάστατες αξίες», όπως η ίδια ανέφερε στον «Φιλελεύθερο».

Πρόκειται για την Αθανασία Πρώιου – Ευθυμιοπούλου, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Θησαυρός της ζωής της». Μέσα από αυτοβιογραφική διαδρομή, αποτυπώνει την πραγματικότητα εκείνης της περιόδου, παραδοσιακές νοοτροπίες και κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, ξεχωρίζοντας την αστείρευτη δύναμη της Ελληνίδας, γεμάτη αγάπη για την οικογένεια και την πατρίδα της.

Αναφερόμενη σ’ αυτό το βιωματικό ταξίδι στο χρόνο, είπε ότι «κάθε τόπος ξεχωρίζει από την ιστορία και τη σημασία του. Οι άρχοντες που διαχειρίζονται τις ζωές των ανθρώπων είναι και υπεύθυνοι για τις συνθήκες που τους διαθέτουν. Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη επίδραση στον άνθρωπο είναι η “μήτρα”, που τον βγάζει στον κόσμο. Είναι οι συνθήκες που βιώνει στη διάρκεια της ζωής του. Οι αρχές και οι αξίες που τον μεγάλωσαν.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο θησαυρός της ζωής της», το οποίο αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου στην Ελλάδα.

Οι ευκαιρίες της ζωής που συνοδεύονται από το ένστικτο στις αποφάσεις του. Είναι εμφανές στο κείμενο του βιβλίου και μάλιστα γίνεται αντικείμενο σχολιασμού. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Όσο περισσότερο κινείται ο άνθρωπος μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, τόσο περισσότερο δυναμώνεται η ενστικτώδης απάντησή του σ’ αυτές. Όμως, η οικογένεια, η αγάπη και η στήριξή της, είναι η μεγαλύτερη προσφορά σ’ αυτή τη διαδρομή».

Στο ερώτημα αν «θεωρείτε ότι η αλήθεια των προσώπων και των ιδεών εκείνης της εποχής, ενδεχομένως λόγω άγνοιας και σκληρών καταστάσεων, στηριζόταν πολλές φορές σε λανθασμένες αντιλήψεις (πολιτικές και κοινωνικές) που οδήγησαν άτομα, οικογένειες και μια χώρα σε πόνο, διχασμό και λάθος πορεία;», η συγγραφέας του βιβλίου διατύπωσε την άποψη ότι «πίσω από κάθε αλήθεια συνήθως κρύβεται κι ένα ψέμα.

Οφείλεται στις προσωπικές επιθυμίες και ορέξεις τυχάρπαστων ανθρώπων, υπερφίαλων ιδεών και απόψεων. Πίσω από τις αντιλήψεις υπάρχει μια ανθρώπινη ιστορία περισσότερο ή λιγότερο γνωστή. Όταν οι αντιλήψεις είναι και απόρροια της άγνοιας, τότε η λάθος πορεία προκαλεί πόνο και διχασμό με επιπτώσεις αναπάντεχα σκληρές. Οι ήρωες αυτής της ιστορίας είναι η εικόνα της δικής μας προσωπικότητας. Κουβαλούν το φορτίο μιας ολόκληρης γενιάς και αναδεικνύουν, πολλές φορές με λίγη υπερβολή, αναντικατάστατες αξίες της ζωής μας».

Για το «τι διδάσκουν σήμερα στον αναγνώστη οι χαρακτήρες του βιβλίου και πόσο επίκαιρες παραμένουν οι αξίες που πρέσβευαν;», ανέφερε ότι «έρχονται να μας θυμίσουν ότι υπήρξαν και είναι αληθινοί. Οι ήρωες αφήνουν το χθες και χτίζουν το σήμερα της ζωής τους. Δεν κοιτάζουν πίσω παρά μόνο να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο για να θωρακίσουν το αύριο.

Διασώζουν της αγνότητά τους μέσα από τις δυσκολίες τους και τις αντιξοότητες χάριν μιας πίστης, ότι η οικογένεια είναι αυτή που μετράει μέσα από λάθη και αμφισβητήσεις. Η σταθερή και “πυγμιαία πορεία” της γυναικείας προσωπικότητας πρωτοπορεί και μεταλλάσσει το σήμερα και το αύριο με τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα ποιο επίκαιρο από τη γυναικεία προσωπικότητα που συνεχώς εξελίσσεται, προσαρμόζεται, πρωτοπορεί, κρατώντας σταθερά τα πιστεύω της».

Πολιτιστική δράση στις ΗΠΑ

Η ομογενής συγγραφέας περιγράφει, με γλαφυρότητα και εκφραστικό πλούτο, ιστορίες που συνέθεσαν τη βιοπάλη, τις αντοχές, τις παραδόσεις, τους έρωτες και τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών, αφιερώνοντάς τους το βιβλίο, καθώς και στα παιδιά της (Ευθύμιο και Μάριο-Παναγιώτη). Η Αθανασία Ευθυμιοπούλου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ανέπτυξε αξιόλογη πολιτιστική δράση σε πόλεις του εξωτερικού (κυρίως Σικάγο και Νέα Υόρκη), όπου υπηρέτησε ο σύζυγός της Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και ο οποίος τα τελευταία 14 χρόνια είναι ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διατηρώντας ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο. Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος διοργανώνει τα καλοκαίρια συνέδριο στη Λευκωσία για την εκπαίδευση των ομογενών, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας.

* Από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» της Κύπρου

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.