Τα λάθη του Μακρόν που οδήγησαν στην πτώση -Απογοήτευση στη Γαλλία και στον κόσμο

1
89

Το εκλογικό «τσουνάμι» του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών εξαφάνισε την πλειοψηφία του Μακρόν, αφήνοντας τη Γαλλία σε πολιτική παράλυση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόταση δυσπιστίας μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, με τους Γάλλους ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τον «αλαζονικό» ηγέτη τους και να επιλέγουν, αντ’ αυτού, την ακροδεξιά και την ακροαριστερά.

Ο καταρακωμένος πλέον πρόεδρος, ο οποίος μόλις πριν από δύο μήνες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, έχει βάλει τώρα την «ουρά στα σκέλια», σύμφωνα με την «Daily Mail», αφού η συμμαχία του αιμορραγεί πια κατά 105 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει παλέψει προκειμένου να περάσει την κεντρώα ατζέντα του.

Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν οι σημαντικότεροι νικητές στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, η οποία αποφασίζει τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης των 577 εδρών, της Κάτω Βουλής της Γαλλίας.

Πρόταση δυσπιστίας κατά της γαλλικής κυβέρνησης ετοιμάζει η Nupes του Μελανσόν
Η Nupes δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στις 5 Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμαχία που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ωστόσο, αφενός δεν έχει από μόνη της αρκετές ψήφους για να εγκριθεί η ψήφος δυσπιστίας και αφετέρου έχει λίγους συμμάχους, σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο Κοινοβούλιο.

Η όλη διαδικασία, όμως, αντιπροσωπεύει άλλη μια ταπείνωση για τον Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να βασιστεί σε ψηφοφόρους όλου του εκλογικού φάσματος για να εμποδίσει τη Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές πριν από δύο μήνες, εν μέσω της φθίνουσας δημοτικότητάς του.

Η Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι η εκπληκτική άνοδος του κόμματός της είναι μια «ιστορική νίκη» και ένα «σεισμικό γεγονός» στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το εκλογικό σώμα στράφηκε ενάντια στην «αλαζονεία» του Μακρόν, με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν να αυξάνεται από οκτώ σε 89 έδρες και τη συμμαχία Nupes να κερδίζει 131 έδρες για να γίνει η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, αντίστοιχα, κέρδισε τις περισσότερες έδρες (245), αλλά υπολειπόταν κατά 44 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα λάθη του Μακρόν που οδήγησαν στην «πτώση»

Τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να βασιστεί στην υποστήριξη του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για να καλύψει το όριο των 289 εδρών και να μπορεί να περάσει νομοσχέδια στην Κάτω Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζει πλέον έναν καθημερινό αγώνα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για περαιτέρω εμβάθυνση στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και νέα πνοή στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας.

Οι επικριτές λένε ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν εναντίον του Μακρόν επειδή ήταν απόμακρος και ελιτιστής, επειδή δεν κατάφερε να διορίσει νέο πρωθυπουργό για εβδομάδες μετά την εκλογή του, για το χάος στον τελικό του Champions League στο Παρίσι και ότι ήταν υπερβολικά υπέρ των επιχειρήσεων.

Ενώ η αριστερά και η δεξιά εστίασαν στην κρίση κόστους ζωής μέσω της μείωσης του κόστους των τροφίμων και του πετρελαίου και της παράλληλης αύξησης των κατώτατων μισθών, ο Μακρόν αποξένωσε τους ψηφοφόρους μετά από πέντε χρόνια χαλάρωσης της προστασίας της εργασίας και περικοπής των επιδομάτων απασχόλησης.

Οι δηλώσεις των αντιπάλων του Μακρόν μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής

«Μπαίνουμε στο Κοινοβούλιο ως μια πολύ δυνατή ομάδα και ως τέτοια θα διεκδικήσουμε κάθε θέση που μας ανήκει», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρίν Λεπέν. Ως πρόεδρος του μεγαλύτερου ενιαίου κόμματος στο Κοινοβούλιο -ο Μακρόν και ο Μελανσόν ηγούνται συνασπισμών- είπε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα επιδιώξει να προεδρεύσει της ισχυρής οικονομικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, μιας από τις οκτώ επιτροπές που επιβλέπουν τον εθνικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εκλογική αποτυχία» για τον Μακρόν, προσθέτοντας: «Η καταστροφή του προεδρικού κόμματος έχει ολοκληρωθεί».

Από την πλευρά τους, οι βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκαν την Κυριακή ότι η απόδοση του κυβερνώντος συνασπισμού στις κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν «απογοητευτική», παρακολουθώντας τις προβλέψεις που έδειχναν ότι είχε χάσει την πλειοψηφία του.

Τα αποτελέσματα είναι «μακριά από αυτό που ελπίζαμε», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Gabriel Attal στο κανάλι TF1, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti είπε στην τηλεόραση BFM: «Είμαστε στην πρώτη θέση, αλλά είναι μια πρώτη θέση που είναι προφανώς απογοητευτική».

Πηγή: iefimerida.grΤα λάθη του Μακρόν που οδήγησαν στην πτώση -Απογοήτευση στη Γαλλία και στον κόσμο – iefimerida.gr

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Ένας , ένας όλοι οι στημένοι…. της ΝΤΠ
  θα ταπεινωθούνε , σειρά έχει ο δικός μας
  Μητσοτάκης. Θα μου πείτε οι άλλοι δύο
  μνηστήρες της εξουσίας είναι καλύτεροι; ΟΧΙ
  ίσως να είναι και χειρότεροι διότι είναι
  προωθημένα σκυλιά της ΝΤΠ. Αυτό όμως δεν
  σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι, υπάρχουν
  που μπορεί το παγκόσμιο κατεστημένο… να
  τους απορρίπτει γιατί είναι Πατριώτες , όμως
  αν θα τους βάλλετε στην Βουλή , θα έχουν
  φωνή και θα τρομάζουν τους ΝΤΠήτες και
  τα τσιράκια τους.
  Τέτοιοι είναι: Ο Βελόπουλος Ελληνική λύση,
  ο Νότης Μαριάς καθηγητής Πανεπιστημίου
  Κρήτης και πρώην Ευροβουλευτής με δράση
  κατεβαίνει στις εκλογές με το όνομα: Νέος
  Δρόμος. Είναι ο Ευροβουλευτής , μεγάλος
  δημοσιογράφος και παλαιότερα εκδότης της
  εφημερίδας Ελεύθερος τύπος Γιώργος Κίρτσος. Άφησα τελευταίον
  τον Πρόδρομο Εφετζόγλου ο οποίος είναι
  υπερπατριώτης και επιτυχημένος , αλαμόγιαστος
  μεγαλοεπιχειρηματίας που πονάει για την
  Πατρίδα και τα Ελληνόπουλα που άλλα φεύγουν
  στο εξωτερικό και άλλά χωρίς δουλειά χωρίς μέλλον. Άκουσα σήμερα την ομιλία του στο
  Βελλίδειο της Θεσσανολίκης , από την αναπειρική
  του καρέκλα και συγκινήθηκα . Μου θύμισε τον
  Θεόδωρο Ρούζβελτ . Κατεβαίνει με το όνομα
  Πατριωτικό κίνημα. Ξεκολλήστε από τα κόμματα
  ψηφίστε Άτομα Πατριώτες. Να μην κοιτάτε τα
  πόδια σας αλλά τ’αστέρια και να γίνουμε όλοι
  αστέρια , μόνο έτσι θα αλλάξουμε την μοίρα μας.
  Να μην ήμαστε τομαρίστες , αλλά να γίνουμε
  οπαδοί της συλλογικότητας , όταν η Πατρίδα μας
  θα βρεί τον δρόμο της και ευημερήσει , τότε η
  ευημερία θα απλωθεί και θα καλύψει όλους τους
  Έλληνες. Μπαλώματα με επιδόματα και άλλα
  τεχνάσματα με δανεικά , αυξάνουν το χρέος και
  θα οδηγηθούμε στην αναγκαστική πτώχευση με
  αποτέλεσμα να μην κάνουμε πλέον εμείς κουμάντο στην χώρα μας και ίσως να φθάσουμε
  σε σημείο που να λέμε πως ήμασταν καλύτερα
  με τους Τούρκους παρά με τους Γερμανούς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.