ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκινητική και πλούσια σε εκπλήξεις ήταν η δεξίωση προς τιμή του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που παρέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019, στην προξενική κατοικία ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η δεξίωση παρατέθηκε αμέσως μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν και τόσο οι οικοδεσπότες, όσο και οι Εύζωνοι είχαν νωπές τις μνήμες από τις στιγμές επάρσεως που βίωσαν την ώρα που η γαλανόλευκη κυμάτιζε υπερήφανα δίπλα στην αστερόεσσα.

Ο γενικός Πρόξενος και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού τους υποδέχτηκαν στην είσοδο του Προξενείου και φωτογραφήθηκαν με τους Εύζωνες, τον πρόεδρο της επιτροπής παρελάσεως Πέτρο Γαλάτουλα και το διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιωάννη Μπουμπούκη και στη συνέχεια εισήλθαν στους προσφάτως ανακαινισμένους χώρους του Προξενείου και στους νέους ανελκυστήρες.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=VeDm3oS-KVE&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο Δρ. Κούτρας με έκδηλη την υπερηφάνεια τους εξήγησε ότι τα έργα αυτά έγιναν με τις δωρεές του ζεύγους Δημητρίου και Γεωργία Καλοριδή, του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και άλλων ομογενών, καθώς επίσης και ότι το Γενικό Προξενείο αποτελεί πολιτιστικό φάρο της Νέας Υόρκης αφ ενός μεν λόγω των εικαστικών εκθέσεων που διαδέχονται η μία την άλλη, αφ ετέρου δε, διότι διοργανώνονται ποικίλες άλλες πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις.

Την ώρα που οι Εύζωνοι απολάμβαναν τα εδέσματα ο Γενικός Πρόξενος συνομιλούσε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωνε για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη.

Από αριστερά ο διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, Συνταγματάρχης Ροδόλφος Δημητρόγλου, ο πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος και ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ανοικτής ακρόασης αναφέρθηκε στο συμβολισμό της παρουσίας του αγήματος των Ευζώνων στις εκδηλώσεις της ομογένειας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η παρουσία της προεδρικής φρουράς στις ΗΠΑ κατά αυτή την εμβληματική Επέτειο της Εθνεγερσίας προσλαμβάνει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό».

«Και ο συμβολισμός αυτός συνίσταται στο ότι η Ελλάδα, μέσω της Προεδρικής Φρουράς, η όποια εκπροσωπεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, βρίσκεται στο πλευρό της Ομογένειας. Δηλαδή στο πλευρό εκείνου του πολύτιμου τμήματος του Ελληνισμού, το οποίο με τα επιτεύγματά του και το Εθνικό του Φρόνιμα, υπό όρους αρραγούς ενότητας, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα. Ταυτόχρονως, η Ομογένεια δείχνει τον δρόμο σε όλους μας ώστε, επίσης υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπισθούμε το μέλλον της Πατρίδα μας. Συγκεκριμένα δε να υπερασπισθούμε, πριν απ΄ όλα, τα Εθνικά μας Θέματα, δίχως καμία, απολύτως, έκπτωση και υπαναχώρηση. Επιπλέον δε να υπερασπισθούμε την πορεία της Χώρας μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την υπό όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης ευημερία, όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος ευχαρίστησε το Γενικό Πρόξενο για τη φιλοξενία και του δώρισε το βιβλίο για το Προεδρικό Μέγαρο στην αγγλική γλώσσα.

Οι Εύζωνοι και οι αξιωματικοί ενώ παρακολουθούν την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.