ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρή με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης και της αστερόεσσας στο πάρκο Bowling Green του Μανχάταν η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, 12 Απριλίου 2019.

Η παρουσία του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και της Φιλαρμονικής Μάντζαρος, η οποία έχει έρθει από την Κέρκυρα για την παρέλαση της ομογένειας της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και των χορευτικών των Ημερήσιων Σχολείων του Μπρούκλιν προκάλεσε το ενδιαφέρον των ομογενών, των εργαζομένων στην περιοχή της Γόουλ Στριτ καθώς επίσης και των τουριστών.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Bowling Green Άρθουρ Πίκολο έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο Πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν και τόνισε ότι κομβικό σημείο στη νεότερη ιστορία αποτελεί η τοποθέτηση του δεύτερου ιστού προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την έπαρση της σημαίας στο εν λόγω πάρκο.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=mhqnen57guU&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο κ. Πίκολο επεσήμανε ότι όλα οφείλονται στο ενδιαφέρον τριών ομογενών και συγκεκριμένα του Ντίνου Ράλλη (πρώην προέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως), του Διονυσίου Λυμπεράτου (πρώην προέδρου του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος») και του Θεόδωρου Παυλάκου (νυν προέδρου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας) και ότι κατάφεραν λίγες ημέρες πριν την 25η Μαρτίου 1996 να εγκαταστήσουν τον ιστό.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι η μόνη κοινότητα η οποία έκτοτε κάθε χρόνο διοργανώνει την τελετή έπαρσης της σημαίας.

Στο βήμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η χρηματοδότηση του ιστού από την ομογένεια παρείχε τη δυνατότητα και το προνόμιο να διοργανώνουμε ανήμερα της 19ης Μαϊου ειδική τελετή για την επέτειο της Γενοκτονίας και στον ιστό που δώρισε η Ομοσπονδία μαζί με τη γαλανόλευκη υψώνεται και η σημαία του Πόντου.

Η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και συνάμα πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων Μεμή Σταθάτου – Φουλτζιέρι, η οποία ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής καλωσόρισε τους επισήμους προσκεκλημένους, το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τη Φιλαρμονική Μάντζαρος, καθώς επίσης και τα χορευτικά του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν, του Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και του Ημερήσιου Σχολείου «Αργύριος Φάντης» του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελληνική Πολιτεία στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εστίασε την προσοχή του στην παρουσία της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», των Ευζώνων και των χορευτικών και τόνισε ότι αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό και καθιστούν ακόμη πιο επιβλητική και συγκινητική την τελετή.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λου Κάτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Πέτρος Γαλάτουλας και ο συμπρόεδρος Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ευεργέτης της φετινής παρέλασης και συνάμα καθηγητής Λου Κάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του υποδουλωμένου έθνους των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στην συνεισφορά των φιλελλήνων στην ελληνική επανάσταση,

Ο ομιλητής τόνισε ότι η γιορτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι και Αμερικανική Γιορτή και εστίασε την προσοχή του στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τόνισε ότι δεν ξεχνούμε και ότι ζητούμε τη δικαίωση των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας και των Απογόνων τους που για έναν αιώνα μάχονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στου αγώνες της ομογένειας για το Κυπριακό και για το Βορειοηπειρωτικό.

Η επίτιμη τελετάρχης της παρελάσεως, Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους συνεχάρη τον κεντρικό ομιλητή για την ομιλία του και τόνισε ότι ήταν άκρως διδακτική. Εκτενή αναφορά έκανε και στον αγώνα της ομογένειας για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό.

Η Φιλαρμονική ορχήστρα Μάντζαρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίσας, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος του συμβουλίου του Bowling Green Άρθουρ Πίκολο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Ημερήσιου Σχολείου”Αργύριος Φάντης”, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Ημρήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η επίτιμη τελετάρχης, Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής Μέμη Σταθάτου – Φουλτζέρι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η γαλανόλευξη και η αστερόεσσα κυματίζουν υπερήφανα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.