ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κοινωφελής οργανισμός «Greek American Public Education System, Inc.» (GAEPIS, Inc.) και το κοινωφελές ραδιόφωνο «Cosmos-FM», αύριο, Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 8.00 μ.μ. θα απονείμουν το 26ο Φειδιππίδειο Βραβείο στον Άντυ Μανάτο. Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο που απένειμε το 2021 ο εν λόγω οργανισμός, διότι το 25ο βραβείο (του έτους 2020) όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» λόγω της πανδημίας  απονεμήθηκε καθυστερημένα τον Φεβρουάριο στον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης. Το 25ο βραβείο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα διαδικτυακά και υπήρξε μια υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως.

Το 26ο Φειδιππίδειο Βραβείο θα λάβει χώρα δια ζώσης στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και η επιλογή του τιμωμένου σε συνδυασμό με τις καινοτομίες που ανέλαβε η διοίκηση του οργανισμού και το Cosmos – FM έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ομογενών και από άλλες πολιτείες συμπεριλαμβανομένης και της Πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος του «GAEPIS» και συνάμα παραγωγός της επιτυχημένης εκπομπής «Με δικά σας και δικά μας λόγια», κ. Στέλιος Τακετζής μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίηση για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στα στελέχη του οργανισμού, στους παραγωγούς, στους εθελοντές και γενικότερα στους ακροατές η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να απονείμει το Φειδιππίδειο Βραβείο στον Άντυ Μανάτο διότι πρόκειται για μια σπάνια για τα δεδομένα της ομογένειας περίπτωση που τρεις τουλάχιστον γενιές της ίδιας οικογένειας ασχολούνται με την προώθηση, προάσπιση των συμφερόντων της Ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του GAEPIS Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Cosmos – FM / Πάνος Σατζόγλου.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό και σπάνιο φαινόμενο διότι μιλάμε για πέντε γενιές της οικογένειας Μανατάκη που ήρθε από την Κρήτη στις αρχές του προηγούμενη αιώνα και που όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την ελληνική της ταυτότητα, αλλά μέλη της 3ης, 4ης και 5ης γενιάς ασχολούνται έντονα με τα θέματα της ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην εκδήλωση, όπως επεσήμανε ο κ. Τακετζής, αναμένεται να συμμετάσχουν οι τρεις τελευταίες γενιές των απογόνων του Νίκου Μανατάκη (Μανάτος) και με την παρουσία τους θα εκπέμψουν μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ομογένειας.

Next Generation Project

Ερωτηθείς για τις καινοτομίες της φετινής χρονιάς, ο κ. Τακετζής επεσήμανε ότι το Cosmos FM εισέρχεται στην 35η χρονιά αδιάλειπτης λειτουργίας με αρκετές καινοτομίες τόσο ως προς τα προγράμματα, όσο και ως προς την φιλοσοφία.

Αύριο το βράδυ για πρώτη φορά στην ιστορία του Φειδιππίδειου θα υπάρξουν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη η καθιερωμένη για την απονομή του Βραβείου και η δεύτερη σε πλαϊνή αίθουσα για τους νέους της ομογένειας.

Από αριστερά οι Μερκούριος Αγγελιάδης, Τζέιμς Παντελίδης, Νίκος Ανδριώτης, Σταύρος Σούσου, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μάικλ Ψαρός, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Γιώργος Παντελίδης, Ιωάννα Γιαννοπούλου και Κώστας Αγγελούδης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Next Generation Project» το οποίο θεσπίστηκε πρόσφατα και το οποίο άρχισε ήδη να υλοποιείται “με κεντρικό σύνθημα: το COSMOS δεν είναι μόνο το ραδιόφωνο των γωνιών μας”.

Το πρόγραμμα προϋποθέτει την «εισροή» νέου αίματος στον σταθμό και την θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για τη νέα γενιά, μεταξύ των οποίων και η εκπομπή «Χάρτινο Τσίρκο» με την Αναστασία Θανασούλα, που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή.

Στην νέα γενιά των παραγωγών, συμπεριλαμβάνονται η Κατερίνα Χούσου και η Αγγελική Ψώνη, δικηγόροι και οι δύο, Αναστασία Θανασούλα και ‘Αννα Ηλιοπούλου.

Αναφερόμενος στην σημασία του Φειδιππίδειου Βραβείου ο κ. Τακετζής επεσήμανε ότι είναι ένα από τα πιο αξιόλογα βραβεία που απονέμουν οι ομογενείς στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι “αρχιτέκτονες” του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία δηλαδή Πολ Σαρμπάνης, Τζον Μπραδήμας, Άντυ Μανάτος έχουν και οι τρεις τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο».

«Το ίδιο συμβαίνει και με τους πρωταγωνιστές της επανεκκίνησης των εργασιών στον Άγιο Νικόλαο, ήτοι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Ντένις Μίελ, ο Μιχάλης Ψαρός και ο Γιάννης Κατσιματίδης ανήκουν και οι τέσσερις στην ομάδα αυτών που έχουν λάβει το Φειδιππίδειο.  Είναι εμφανές ότι αυτή η αναγνώριση έχει μια ειδική βαρύτητα και μια σημαντική αξία», κατέληξε ο κ. Τακετζής.

Ο Στέλιος Τακετχής (αριστερά) ενώ απονέμει το Φειδιππίδειο Βραβείο στον Δρα Παναγιώτη Μανώλα.

Φειδιππίδειο Bραβείο

Από το 1994, το Διοικητικό Συμβούλιο του GAEPIS, Inc. και το  Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο-Cosmos FM, απονέμουν το Φειδιππίδειο βραβείο σε ένα πρόσωπο ή έναν οργανισμό σε αναγνώριση ενεργειών για τη προάσπιση και προώθηση του Ελληνισμού. Κατά την επιλογή του παραλήπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε συνεισφορές στη διατήρηση και προώθηση του Ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βραβείο εμπνεύστηκε από τον Αθηναίο αγγελιοφόρο Φειδιππίδη (Ημεροδρόμος Κήρυξ). Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης στάλθηκε από τον Μιλτιάδη το 490 π.Χ. να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών για την υπεράσπιση της Αθήνας από τους Πέρσες, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Μαραθώνα.

Ο Φειδιππίδης λέγεται ότι πέτυχε ένα απίστευτο κατόρθωμα, καθώς ετρεξε 200 χιλιόμετρα σε δύο ημέρες για να φτάσει στη Σπάρτη. Λίγους αιώνες μετά τη μάχη του Μαραθώνα, ο Λουκιανός σημείωσε επίσης ότι ο Φειδιππίδης έτρεξε στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη στην πόλη που ανέμενε τα νέα της μάχης. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Φιλιππίδης φώναζε, “Νενικήκαμεν!” και έπεσε νεκρός.

Η αφοσίωση και η αντοχή του Φειδιππίδη στη μετάδοση των ειδήσεων αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον οργανισμό μας. Εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στους Ελληνοαμερικανούς και του φιλέλληνες ποιοτική κάλυψη ελληνικών πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Πιστεύουμε ότι μια καλύτερα ενημερωμένη Ελληνοαμερικανική και φιλελληνική κοινότητα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει της προκλήσεις σχετικές με τη διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Οι αποδέκτες του Φειδιππίδειου βραβείου έχουν αφιερωθεί στη διατήρηση της ατελεύτητης πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραδόσεων και εν γένει του Ελληνικού πολιτισμού.

Προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου περιλαμβάνουν τον Jules Dassin και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Δημήτριο και Γεωργία Καλοειδή, Μιχάλη Κακογιάννη, Τζον και Μάργκο Κατσαμιτίδη, Dennis Mehiel, AS Onassis Foundation, Καθηγητή Edmund Keely, Γερουσιαστή Παναγιώτη Σαρμπάνη, Κυριάκο  Τσακόπουλο , Δρ. Ιωάννη Μπραδήμα, Σωκράτη Κόκκαλη, Δρ. Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Τεντ Σπυρόπουλο, Γιάννης Μαρκόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Νίκο Μουγιάρη. Μερκούριο Αγγελιάδη, Μιχαήλ Ψαρρό και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

GAEPIS / Cosmos FM

Το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο  Cosmos – FM  εκπέμπει υπό την αιγίδα του Greek American Educational Public Information System, Inc.  ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1987 για να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνοαμερικανών, εξυπηρετώντας την ποικιλόμορφη Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Το GAEPIS επιδιώκει να εκπληρώσει ανάγκες των μεταναστών από την Ελλάδα και την Κύπρο, τους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τις Φιλελληνες παρέχοντας ποιοτική κάλυψη θεμάτων, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Αυτό το δημόσιο μέσο λειτουργεί  αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινότητας στο σύνολό της.

Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο – Το COSMOS FM είναι το μόνο καθημερινό, δίγλωσσο μη εμπορικό ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Έχει πάνω από 5.000 μέλη υποστήριξης και προσεγγίζει πάνω από 200.000 Έλληνες και μη Έλληνες ακροατές κάθε εβδομάδα. Το COSMOS FM παρέχει 13 ώρες προγραμμάτων την εβδομάδα για 676 ετήσιες ώρες εκπομπής. Διαθέτει  είκοσι και πλέον διαφορετικά προγράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένων τοπικών, εθνικών και διεθνών ειδήσεων. νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο · και προγράμματα για την πολιτική, την επιστήμη, κοινωνικά ζητήματα, θρησκεία, υγεία, οικονομικά, μουσική, τέχνες, αθλητισμό θέματα της κοινότητάς μας. Τα προγράμματα παράγονται κυρίως από εθελοντές.

 ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Greek American Educational Public Information System, Inc. (GAEPIS) Εχει σαν αποστολή τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

Το Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο – COSMOS FM Εχει σαν αποστολή να προωθεί την αποστολή του GAEPIS που είναι η προώθηση της Ελληνικής κληρονομιάς μέσω δίγλωσσων, ποιοτικών ηχητικών προγραμμάτων, που παράγονται κυρίως από εθελοντές και μεταδίδονται μέσω δημόσιου ραδιοφώνου στη Νέα Υόρκη και τεχνολογιών βασισμένες στο διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα.  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.