Στον ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία το Νόμπελ Ειρήνης

0
Οι αποδέκτες του Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Ο φυλακισμένος Λευκορώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπιαλιάτσκι, η ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και η ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Το βραβείο θα θεωρηθεί από πολλούς ως αποδοκιμασία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 70ά γενέθλιά του, και του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθιστώντας το ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά των τελευταίων δεκαετιών.

Το βραβείο, το πρώτο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παραπέμπει κάπως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν εξέχοντες Ρώσοι αντιφρονούντες όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ και ο Αλεξάντερ Σολζενίτσι είχαν κερδίσει Νόμπελ για την ειρήνη ή τη λογοτεχνία.

“Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέλει να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η ίδια κάλεσε τη Λευκορωσία να αφήσει ελεύθερο τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή και είπε πως το βραβείο δεν στρέφεται εναντίον του Πούτιν.

“Πάντα δίνουμε το βραβείο για κάτι και σε κάτι και όχι εναντίον κάποιου”, είπε στους δημοσιογράφους.

Η αστυνομία ασφαλείας της Λευκορωσίας έκανε πέρυσι τον Ιούλιο έφοδο στα γραφεία και στα σπίτια δικηγόρων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλαμβάνοντας τον Μπιαλιάτσκι και άλλους σε μια νέα καταστολή των αντιπάλων του Λουκασένκο.

Οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο μη κρατικών ΜΜΕ και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις τον προηγούμενο Αύγουστο κατά των προεδρικών εκλογών που σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν νοθευμένες.

“Η Επιτροπή (Νόμπελ) στέλνει ένα μήνυμα πως οι πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ενεργή κοινωνία των πολιτών είναι μέρος της ειρήνης”, δήλωσε στο Reuters ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (Stockholm International Peace Research Institute).

Το βραβείο θα ενισχύσει το ηθικό του Μπιαλιάτσκι και τη θέση του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, μιας ανεξάρτητης ουκρανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία εστιάζει επίσης στην καταπολέμηση της διαφθοράς, είπε.

“Αν και η Memorial έχει κλείσει στη Ρωσία παραμένει ως ιδέα πως είναι σωστό να ασκούμε κριτική στην εξουσία και πως τα γεγονότα και η Ιστορία μετρούν”, πρόσθεσε ο Σμιθ.

Η Memorial δήλωσε σήμερα ότι το βραβείο είναι μια αναγνώριση της εργασίας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των συναδέλφων της που συνεχίζουν να υφίστανται “απερίγραπτες επιθέσεις και αντίποινα” στη Ρωσία.

Το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται περηφάνεια για το βραβείο.

“Ένα πρωί με καλά νέα. Είμαστε υπερήφανοι”, έγραψε στο Twitter.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου κατά την επέτειο του θάνατου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου του 1895 ιδρύθηκαν τα βραβεία.

“Οι τιμηθέντες με το Βραβείο Ειρήνης εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις πατρίδες τους. Προωθούν επί πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκείται κριτική στην εξουσία και να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών”, ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

“Έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια προκειμένου να τεκμηριώσουν εγκλήματα πολέμου, καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας. Από κοινού καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.