ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αναβληθείσα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Εθνική Κληρικολαϊκή Συνέλευση θα λάβει χώρα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης. Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου η οποία συνήλθε την Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εαρινή σύνοδο της Συνόδου, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε η αποτίμηση της καταστάσεως με την πανδημία και ελήφθησαν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα συζητήθηκαν και άλλα διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα μεταξύ των οποίων και το θέμα της ανοικοδόμησης του ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου:

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε μέσω τηλεδιάσκεψης την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την τακτική εαρινή συνεδρία της.

Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Ιερά Σύνοδος αντιμετωπίζει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πνευματικές και ποιμαντικές ανάγκες των πιστών με πνεύμα συμπάθειας, συναντίληψης και αγάπης. Με αυτό ως δεδομένο, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την αρμονική και ενεργό συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της απαιτητικής και δυσχερούς περιόδου της πανδημίας.

Η ημερήσια διάταξη της Ιεράς Συνόδου περιελάμβανε:

1) Αναλυτική ενημέρωση για τα ακόλουθα κρίσιμα θέματα:

            α) Το Ελληνικό Κολλέγιο και η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταύρου (από τον Πρόεδρό της κ. Γεώργιο Καντώνη).

            β) Το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης (από τον εκπρόσωπο των Φίλων του Αγίου Νικολάου κ. Μιχαήλ Ψαρό).

            γ) Το Ταμείο συνταξιοδότησης Κληρικών (από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Παροχών Κληρικών, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Δημήτριο Πάρη και την κυρία Ελένη Άλλεν).

            δ) Η Ομάδα για την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας, η οποία εκπαιδεύει και στηρίζει τον ιερό κλήρο, ώστε να συντρέχει όλους εκείνους που επλήγησαν από την πανδημία του Covid–19 (από τον Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο κ. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη).

            ε) Η υπό σύσταση Επιτροπή Λειτουργικών Τεχνών (από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο κ. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο).

            στ) Η Εθνική Κληρικολαϊκή Συνέλευση, η οποία θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2020 (από τον Πρόεδρο αυτής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο).

2) Εκδίκαση υποθέσεων κληρικών σε β΄ βαθμό. Αποφασίστηκε να αποσταλεί επίσημη αίτηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επικύρωση των εν λόγω αποφάσεων.

3) Επανεξέταση και επικαιροποίηση του καταλόγου των προς αρχιερατεία εκλογίμων κληρικών. Ο κατάλογος θα αποσταλεί προς έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ε

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.