Θλίψη και συγκίνηση για τον πρόωρο θάνατο της διακεκριμένης σεφ Ντόρας Κτενά

1
Η Ντόρα (Δωροθέα) Κτενά (Dorothea Ktenas). Φωτογραφία: Facebook

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολυτάλαντη σεφ του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου «Greek Islands»  Ντόρα (Δωροθέα) Κτενά (Dorothea Ktenas) και συνάμα στοργική μητέρα, κόρη αδελφή και θεία δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020 την πρόδωσε η καρδιά της σε ηλικία 58 ετών.

Η οικογένειά της και η ευρύτερη οικογένεια του εν λόγω εστιατορίου ακόμη και τις ύστατες ετούτες στιγμές δεν μπορούν να πιστέψουν πως η Ντόρα, όπως την αποκαλούσαν, δεν θα είναι πια ανάμεσά τους.

Σήμερα, Παρασκευή το απόγευμα (19 Ιουνίου 2020) προσήλθαν με σκυμμένο το κεφάλι στο Γραφείο Τελετών «Conway Funeral Home» στη διεύθυνση 41- 45 58th St, Woodside, NY 11377 και με πολύ πόνο και συγκίνηση προσκύνησαν την σορό της και να εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην μητέρα, στα παιδιά και τους λοιπούς συγγενείς.

Η αείμνηστη Ντόρα Κτενά με τα αδέλφια της Αναστάσιο, αριστερά και Νικόλαο Κτενά. Φωτογραφία: Facebook

Αύριο, Σάββατο,  20 Ιουνίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, στην διεύθυνση 196-10 Northern Blvd. Flushing, NY, 11358, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία και εν συνεχεία τον ενταφιασμό της στο κοιμητήριο «Flushing Cemetery», στην διεύθυνση 163-06 46th Avenue Flushing, NY 11358.

Τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία, όσο και ο ενταφιασμός της, λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις, θα λάβουν χώρα σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Αντώνιο και Nastassia Locasto, Παναγιώτη και Elisabeta Locasto, την μητέρα Αρτεμισία Κτενά, τα αδέλφια Νικόλαο και Αναστάσιο Κτενά, την κουνιάδα Φράνσις Κτενά, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1961 στον Πειραιά και ήρθε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 14 ετών. Οι γονείς της Παναγιώτης και Αρτεμισία Κτενά έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, την Ντόρα, τον Νικόλαο και τον Αναστάσιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

H Ντόρα Κτενά με τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου Γιώργο και Ευαγγελία Σαράφογλου και τους συνεργάτες. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γιώργου Σαράφογλου.

Ο αείμνηστος πατέρας της ήταν υποδηματοποιός και με την σκληρή εργασία κατάφερε να αποκτήσει το δικό του υποδηματοποιείο, το «Pete’s Theatrical Shoe Repair», το οποίο στεγάζονταν στο κατάστημα «Capezio» επί της 5ης Λεωφόρου και να σπουδάσει τα παιδιά του.

Η Ντόρα είχε έφεση στην μαγειρική, αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή Μαγειρικής και αφιέρωσε όλη της την ζωή στην μαγειρική και στην οικογένεια.

Τα πρώτα χρόνια, επειδή δεν ήθελε τα παιδιά της να στερηθούν το χάδι και την περιποίηση της μητέρας ασχολήθηκε με το κέτερινγκ, ενώ τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια υπήρξε αρχιμάγειρας του εστιατορίου «Greek Islands» και κατάφερε να δώσει φτερά στα όνειρα του ιδιοκτήτη του Γιώργου Σαράφογλου και να δημιουργήσουν ένα αμιγές ελληνικό εστιατόριο και συνάμα μια εστία πολιτισμού.

«Το λεξιλόγιό μου είναι πολύ φτωχό να περιγράψει τα αισθήματά μου, της οικογένειάς μου και της ευρύτερης οικογένειας του «Greek Islands», επεσήμανε κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» ο Γιώργος Σαράφογλου.

Η αείμνηστη δεν αρκέστηκε μόνο με την γαλούχηση των παιδιών της με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας, αλλά εμπιστεύτηκε την παιδείας τους στο Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Στο ίδιο σχολείο μαθήτευαν και τα παιδιά του, κ. Σαράφογλου που ως γνωστόν είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων.

Η εθελοντική εργασία στα φεστιβάλ της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων παρείχε τη δυνατότητα στις οικογένειες Σαράφογλου και Κτενά να γίνουν φίλοι.  

Προ δέκα πέντε περίπου ετών όταν ο Γιώργος αποφάσισε να ανοίξει το εστιατόριό του στο Λιτλ Νεκ του Λονγκ Αϊλαντ χωρίς δεύτερη σκέψη εμπιστεύτηκε την κουζίνα του εστιατορίου στην Ντόρα, διότι διακατέχονταν από το ίδιο πάθος και το μεράκι για την ελληνική γαστρονομία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η Δωροθέα, όπως επεσήμανε ο κ. Σαράφογλου, ήταν όντως «δώρο Θεού, για την οικογένειά της, τους φίλους και την ευρύτερη οικογένεια του «Greek Islands». Το φιλότιμο σε συνδυασμό με το δημιουργικό της πνεύμα και η αγάπη της για την μαγειρική αποτέλεσαν τον καταλύτη της επιτυχίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα το εστιατόριο καταξιώθηκε και απέκτησε την φήμη που ο Γιώργος και η Δωροθέα ονειρευόταν.

Η αείμνηστη διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα της και για την γενναιοδωρία. Οι ομογενείς και οι Αμερικανοί που προσλαμβάνονταν στο εστιατόριο δεν γεύονταν μόνο τα εύγευστα φαγητά της, αλλά και την ευσπλαχνία της.

Η Ντόρα ήταν απλή και ταπεινή όσο ελάχιστοι και κατάφερε να διδάξει ακόμη και στους Αμερικανούς τα μυστικά της ελληνικής γαστρονομίας.

«Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης των συναθροίσεων αυτές τις ημέρες δε μπορέσουμε να κάνουμε κάτι μαζικό, αλλά μετά το 40ήμερο Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της οι συγγενείς και οι φίλοι θα συγκεντρωθούμε στο εστιατόριο για να τιμήσουμε και το πιο σημαντικό να διαιωνίσουμε τη μνήμη της», επεσήμανε ο κ. Σαράφογλου.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στο: St. Francis Hospital, The Heart Center 100 Port Washington Blvd., Roslyn, NY 11576. (Οι επιταγές μπορούν να ταχυδρομηθούν στο St. Francis Hospital ή ηλεκτρονικά κάνοντας κλικ στο stfrancisheartcenter.chsli.org .

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Τά θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της
    Ο θεός να την ανάπαυση
    Αιώνια της η μνήμη .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.